x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Documente - O mie de ani in imagini

Documente - O mie de ani in imagini

de Daniela Cârlea Şontică    |    18 Iun 2006   •   00:00
Documente - O mie de ani in imagini

O carte ce se adreseaza cunoscatorilor de istorie si de arta. Romanilor, dar si strainilor. Impatimiti sau nu de istorie, frumusetea imaginilor le va starni interesul pentru trecutul poporului roman.

Nu este o istorie a poporului roman in sensul clasic, ci o carte ce trimite privitorul la adevaratele carti de istorie, la sursele documentare si artistice. "Mileniul Romanesc. 1.000 de ani de istorie in imagini" este un album publicat de Editura Litera International in colaborare cu Fundatia Culturala Magazin Istoric. Academicianul Virgil Candea spune in prefata albumului ca "plaiurile romanesti, locuitorii, arhitectura si arta populara, sanctuarele, dar mai ales trecutul nostru au inspirat de mult mesterii imaginilor in piatra, contururi si vopsele, autohtoni sau din alte parti ale Europei. Cand scrierile cronicarilor au fost nimicite de dintele necrutator al vremii, au ramas, mai evocatoare, monumentele".

BOGATIE. Veti gasi in ilustratiile cartii obiecte de arta veche ce atesta locuirea din vechi timpuri de stramosii nostri a acestor meleaguri, hrisoave, gravuri, portrete votive, manastiri, carti vechi, fresce, monumente, harti, tablouri, bijuterii. Acestea si multe altele, in imagini reprezentative pentru spatiul de la nord de Dunare, incepand din anul 1000 si pana azi.

O lume ca o fresca, recompusa din cioburi mici, colorate mai slab sau mai intens, dupa cum le-a pastrat negura istoriei din care vin.

"Acest mileniu al istoriei noastre este indeobste lipsit de izvoare scrise. Dar sa nu uitam ca, exceptand clasicul Bizant, fenomenul este caracteristic intregului Rasarit european" - Georgeta Filitti, istoric

PORTRETE. Closca si Horea, asa cum au fost vazuti de un gravor din secolul al XVIII-lea
NUNTA. Mireasa si domnisoare de onoare in secolul al XIX-lea

FRESCA. Portretul lui Vlad Tepes aflat in Palatul Medici
ECUMENISM. Papa Ioan Paul al II-lea, in timpul vizitei in Romania
PORT. Bucuresteanca in rochie de bal, litografie color, secolul al XIX-lea

Fotografiile cartii provin din arhiva revistei Magazin istoric, a lui Pavel Balan, si de la Agentia Rompres.

Textele de la fiecare inceput de capitol sunt semnate de dr. Georgeta Filitti si de Dorin Matei
×
Subiecte în articol: martorii