x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Doimaiotii, fosti vamaioti in exil

Doimaiotii, fosti vamaioti in exil

25 Aug 2004   •   00:00

2 Mai a devenit unul dintre putinele refugii ale antimanelistilor, ale celor care isi cauta scaparea din fata prostului gust, dar si din fata invaziei textilistilor pe plaja. 2 Mai primeste in fiecare an tot mai multi "neintelesi", ii strange la pieptu-i nud si-i ocroteste, facandu-i sa traiasca inca o data timpurile in care o vacanta parea un somn adanc la capatul lumii. Deocamdata e un succes.

CATALIN PRUTEANU

Plaja din 2 Mai e o fasie nu mai lata de 10 metri, invadata de alge in putrefactie si corturi colorate. De sus, de la "Nudy Bar", jazzul curge racoros peste oamenii dezbracati complet de haine, de complexe si de alte negre ganduri. Multi dintre nudisti sunt straini, veniti in Romania sa gaseasca ceea ce la ei s-a pierdut de mult: natura cruda, nealterata de asfalt si beton cu termopan pe post de mot kitsch. Elvetianul Emanuel von Heeren a venit cu prietena lui romanca al treilea an consecutiv la 2 Mai. "Nicaieri nu gasesc asa ceva. Se mai schimba unele lucruri, sunt mai multi straini, iar plaja devine tot mai mica".

PARANORMAL. "Locul asta e paranormal. Prin ’94 imi spunea cineva ca aici se infratesc oamenii pe plaja. Uite: fetele astea sunt din Spania, vorbesc cu ele in engleza", arata Irinel din Bucuresti spre doua tinere intinse langa el la soare. "Cei din Vama Veche au fugit la noi. Vama e in haos. Aici poti sa dai cu bomba atomica, tot nu se schimba nimic", continua Irinel. Mai incolo, doi vanzatori de ziare din Mangalia, Corina si Costica Pripoaie, pentru prima data la plaja anul acesta: "Aici vin oameni destepti, culti, chiar daca sunt dezbracati".

INTRUSI. Ne simtim ca intrusi pe pamantul unor oameni care nu deranjeaza pe nimeni si pretind intimitate maxima. Puiu, 73 de ani, si sotia, povestesc despre vremurile cand poeta Nina Cassian locuia aici si la casa ei veneau intelectualii adevarati. O femeie ne taie calea. E nervoasa, ne uraste hainele si aparatul foto. "Cum va permiteti sa veniti aici?! Stiti ce i s-a intamplat unui tip care a intrat pe plaja imbracat odata? Oamenii au sarit pe el, iau luat toate hainele, le-au ingropat si copiii au turnat apa peste ele. A plecat imbracat cu buletinul de identitate". E momentul sa plecam spre Vama, nu vrem sa fim linsati de o multime furioasa in fundul gol.

O ALTA LUME

"Veneau oamenii care nu prea aveau bani si intelectualii n-au avut bani niciodata. La Vama e prea multa lume, lume proasta si galagie" - Puiu, nudist

Salvarea Vamii, o mie de pareri

"Asta o sa auziti daca ii intrebati pe toti de pe plaja. Fiecare are o versiune proprie. Eu am auzit de doua proiecte pentru salvarea Vamii. Primul zice sa facem din Vama o statiune, celalalt - sa o aducem la starea de acum zece ani" - Emil din Curtea de Arges.

"Dar ce sa mai salvezi! Betonul e aici, n-ai cum sa scapi de el. Eu azi am venit si e prea multa lume. Acum trei ani era mai misto. Dar te intorci, n-ai ce face. Cand vii o data si-ti place, mai vii, chiar daca nu mai e ca prima oara. Am fost si prin alte parti, dar mi s-a parut mai trist". Emil e si el cam trist, nu crede ca se mai poate face ceva. "Aici se vine cu ideea: «Hai sa fim libertini doua-trei zile pe an». Nici macar nu e mai ieftin. Lumea zice ca vii in Vama si scutesti niste bani, dar tot acolo te duce. Avem apa calda, dusuri, WC. Lumea acum vrea apa calda. Daca apare apa calda la dusuri, atunci e de rau, se strica Vama", crede Emil. L-am intrebat de ce crede ca Vama Veche a devenit un loc in care viata de boem e mai la moda decat toate hotelurile luxoase de pe Litoral la un loc. "Pai, o prietena de-a mea are o vorba: «Melodia Vama Veche de la Vama Veche a stricat meciul». E iluzia ca traiesti mai aproape de natura, desi tot dracul ala e". Prima data, Emil a auzit manele acum un an, pe plaja din fata de "La Bibi".

Atmosfera... Trei prieteni din judetul Alba si-au intins cortul. Doar unul dintre ei n-a mai fost niciodata in Vama, dar e incantat deja. "Cel mai mult si mai mult imi place atmosfera. N-am auzit manele decat o singura data. Aici se asculta rock si muzica buna in general, chiar daca e cam tare", spune neofitul intr-ale Vamii.

Nimerim peste alt nemultumit. "Aici vezi un nudist cu zece textilisti langa el. Nu mai e ce-a fost si nu cred ca se mai poate aduce trecutul inapoi. Eu vin de pe vremea cand plaja era plina de ciulini si apa potabila se vindea pe bani de catre localnici. Nu era nici WC, nici dus. Astia, daca au pus sezlonguri pe plaja, gata!, s-a zis cu boema", spune anonimul.

SATUL INTELECTUALILOR

Pe ulitele din 2 Mai este liniste. Nu vezi chioscuri de ziare sau telefoane publice, ci doar magazine alimentare si carciumi discrete. "Inainte, acum cateva zeci de ani, nu exista decat o terasa. Acum au aparut multe. Inainte oamenii se adunau unul la altul, pe unde stateau in gazda fiecare. Stateau pana dimineata si fiecare aducea cate ceva, o sticla de vin, o gustare. Discutau si ascultau muzica pana tarziu. Erau intelectuali, dom’le", spune un nudist nostalgic. "Unii se mai «modernizau» si puneau pe casa cate un butoi vopsit in negru, sa aiba oamenii apa calda", adauga sotia. Acum, in 2 Mai casele cu etaj au aparut ca algele dupa furtuna, dar linistea si bunul simt al oamenilor, turisti si localnici deopotriva, raman neschimbate.

ZGOMOTUL VAMII

Prin comparatie cu 2 Mai, Vama Veche este mult mai galagioasa. Are taraba de ziare si librarie "Humanitas" la cort. Daca dai la o parte multimea pornita pe distractie, poti recunoaste satucul in care tinerii veneau acum 10 ani sa recupereze miscarea Flower-Power, din Occidentul anilor ’60. "Aici, in Vama, au aparut o groaza de nesimtiti in ultimii ani si au luat linistea, cum s-ar zice. Si, cum nu poti sa-i alungi cu forta, mai bine le inlocuiesti galagia cu altceva. Asa ca, dupa mine, asta e rostul campaniei «Salvati Vama Veche», sa-i acopere cumva. Sa facem ca muzica noastra sa se auda mai tare decat lalaiala lor", spune Dorin, un tanar care crede ca stie pentru ce lupta. "Vama mi se pare acum un fel de struto-camila. Nici statiune nu e, nici sat uitat de lume. Cred ca e de bonton, intr-un fel, sa vii aici si sa lupti impotriva manelelor. Dar daca nu stii cum a fost inainte, ce rost are? Vii si stai in gazda, cu apa calda, faci plaja cu costum de baie si spui ca Vama trebuie salvata. Pai, tocmai ca trebuie salvata de textilisti", e de parere Adriana, o "fosta nudista tanara".

FOTO

  • "BOEMA". Unii vin in Vama doar pentru ca dragostea de natura este la moda
  • LINISTE. Nudistii se bucura de lipsa textilistilor
  • NOUTATE. Nudismul se face acum confortabil, pe sezlong
  • SCHIMBARI. La 2 Mai nudistii prind radacini in fiecare an. E singurul loc unde goliciunea e privita ca un lucru normal si natural
  • ×
    Subiecte în articol: reportaj vama veche plaja vama