x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Duelul viorilor”, un regal al marii muzici, a trecut de "etapa” Iaşi

"Duelul viorilor”, un regal al marii muzici, a trecut de "etapa” Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    14 Sep 2012   •   13:41
"Duelul viorilor”, un regal al marii muzici, a trecut de "etapa” Iaşi

Violonistii de renume international Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru s-au duelat aseara cu instrumentele lor, monumentalele "bijuterii' marca Guarneri, respectiv Stradivarius, in sala filarmonicii din Iasi. La "sangerosul' eveniment au fost martori sute de iubitori de muzica din Iasi. In urma sarjele de virtuozitate lansate de "duelisti' constand in interpretarea maiastra a unor inedite piese de muzica clasica nu au existat raniti, ci doar castigatori: publicul meloman iesean. Pianistul Horia Mihail este convins ca recitalurile programate in mai multe orase importante ale Romaniei cu prilejul ineditei manifestari intitulate "Duelul viorilor" (editia a II-a) constituie un pretios cadou. "Este un moment rarisim ca doi violonisti de un asemenea calibru, cum sunt Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru sa interpreteze piese deosebite la doua instrumente monumentale, Guarneri si Stradivarius. Nu stiu daca, in alta parte in lume, se organizeaza asa ceva, dar chiar si asa, este ceva inedit, o acumulare de valori la un spectacol', spune pianistul care se numara printre organizatorii evenimentului. Ineditul "concurs' a fost reluat anul acesta printr-o noua editie intrucat primul duel, cel de anul trecut s-a incheiat nedecis. Atunci, declararea castigatorului, Stradivarius sau Guarneri a fost amanata. Asa incat, ceea ce s-a intamplat cu un an in urma in sase orase din tara, este pe cale de a se reedita cu un nou repertoriu, oras cu oras, in aceste zile.
Dupa recitalul de la Galati, a urmat cel de la Iasi, din 13 septembrie.

L-am intalnit pe pianistul Horia Mihail, cel care ii acompaniaza pe cei doi violonisti, un fel de arbitru al "duelului', in pauza dintre repetitii. "Venim de la Galati. De ce duel? Este o gaselnita de marketing, practic nu este un concurs intre cei doi violonisti, intre cele doua viori. Cele doua instrumente sunt ambele opere de arta, valoreaza mult atat din punct de vedere material cat si al calitatilor ce le au'.

Interpretarea violonistilor conteaza mai mult decat sunetul de vis al celor doua instrumentele de top, spune pianistul Horia Mihail, "arbitrul' care ii acompaniaza pe duelisti

"Sunt unele dintre cele mai bune instrumente existente oriunde. In lume exista doar cateva sute de viori Stradivarius si mult mai putine Guarneri, fiecare valorand intre un million si cinci milioane de euro. Rolul meu, vorba vine ca e una de arbitru. Acompaniez la pian anumite piese si particip ca partener de muzica de camera la altele'.

Spectacolul are acelasi desfasurator in toate orasele. Mai intai cei doi violonisti evolueaza separat. Apoi impreuna, acesta fiind si momentul cel mai asteptat - sarea si piperul show-ului ce tine circa o ora si jumatate.

"Teoretic sunt arbitru, insa anul trecut n-a fost declarat niciun castigator inafara de publicul care vine la spectacole. Este un repertoriu destul de rar, ca si momentul. Nu gasesti atat de usor posibilitatea sa asculti diferentele intre sunetele Guarneri si Stradivarius, sunt lucruri care nu se intampla foarte des'. Il intreb pe maestrul Mihail daca pot fi comparate sunetele celor doua pretioase instrumente. "E ca si cum ai compara Rodin cu Brancusi, nu are rost. Mie imi place foarte mult sunetul compus al celor doua viori in momentul cel mai asteptat al spectacolului, cand canta cei doi mari violonisti impreuna', adauga pianistul Horia Mihail. "Am decis sa repetam turneul de anul trecut pentru ca s-a bucurat de un succes fantastic, peste tot in cele sase orase am avut sali arhipline'.

Horia Mihail spune ca ideea intalnirii celor doi violonisti a fost a sa, intrucat ii cunoste foarte bine pe cei doi. "Atuurile celor doi duelisti: sunt violonisti exceptionali cu cariere internationale impresionante, Prunaru vine din Olanda, Croitoru din tara. Prin acest recital ei reusesc sa convearga inspre un produs artistic de exceptie'.

Cum ar suna o vioara obisnuita intre cele doua monumentale instrumente? 'Este foarte adevarat ca vioara este foarte importanta, insa cel care o manuieste conteaza in proportie mai mare de 50 la suta. Daca ma apuc eu sa cant cu un Stradivarius sau un Guarneri n-o sa sune nimic', a adaugat la final maestrul Horia Mihail, "arbitrul' celor doi duelisti.

Profilul celor doi violonisti "competitori'
Liviu Prunaru este in prezent Konzertmeister in orchestra "Concertgebouw' din Amsterdam si profesor de vioara la "Academia Menuhin' din Gstaad, Elvetia. El canta pe o vioara "Guarneri' din 1676 pusa la dispozitie de orchestra sa din Olanda. Gabriel Croitoru este solist al Filarmonicii din Ploiesti, membru (vioara I) al Cvartetului "Transilvan' al Filarmonicii Transilvania din Cluj si profesor la Universitatea de Muzica din Bucuresti, unde, a obtinut si titlul de doctor in 2006. El canta pe vioara Guarneri ce a apartinut lui Enescu si aflata in proprietatea Muzeului Enescu, ea fiind pusa la dispozitie prin concurs inca din 2008.

×