Un puşti român a primit aprecieri de la marele savant, creatorul teoriei relativităţii. Acesta i-a trimis cu titlu special o scrisoare în România. Albert Eistein l-a felicitat pentru o mică lucrare prin care a calculat vârsta pământului. Mai târziu, românul a fost angajat la un institut de cercetări în electrotehnică, în Rusia. Remus Rădulescu a găsit documente din care reiese că a fost principalul proiectant al trenului cu propulsie electromagnetică, proiect dus la perfecţiune (cu ani în urmă și în China) de renumita firmă Siemens. Nu e nimeni altul decât inginerul Valter Roman (Ernst/Erno Neuländer - numele real, la naştere), tatăl cunoscutului politician Petre Roman.
Deputatul a avut amabilitatea să ne ofere această informaţie în exclusivitate.
“Când tata avea 15 ani a calculat vârsta pâmântului pe baza cantităţii de radioactivitate. Calculul pe care l-a făcut taică-miu i l-a trimis lui Einstein. Cum-necum, Einstein a reușit să citească această scrisoare și i-a răspuns, l-a felicitat, i-a spus că este un calcul aproximativ dar cu aproximaţie acceptabilă și mă rog, l-a felicitat. Din păcate nu a reușit să o păstreze, s-a pierdut datorită tulburărilor intervenite în viaţa familiei, tulburări datorate războiului. Ar fi fost bine să fi avut de la tata documente pe care să vi le pun la dispoziţie”, a spus Petre Roman.
L-am întrebat pe politician de ce Valter Roman nu a trecut acest episod în cartea sa de evocări, despre trecutul său.
“Eu nu cred că a trecut în carte pentru că tata era de o modestie ieșită din comun. Evocările nu erau despre el, ci despre ceilalţi. Eu am avut la un moment dat foaia de calcul pe care tata a folosit-o pentru a calcula vârsta pământului. Ţin minte, când eram copil, mi-a arătat tata treaba asta. Dar cu toate eforturile pe care le-am făcut atât eu, cât și sora mea, n-am mai reușit să mai dăm de hârtia asta. Totuși, e un lucru extraordinar. Să răspundă Einstein la un puşti era un mare lucru…I-a răspuns, l-a felicitat spunându-i că calculul, aproximaţia făcută e destul de bună. Tata, pornind de la un mod de calcul, unul corect, calculează vârsta pâmântului în funcţie de cantitatea de radioactivitate. Răspunsul scris de la Einstein a rămas acasă când tata a plecat la Brno. Apoi a lăsat toate documentele a intrat în lupta antifascistă…”, povesteşte Petre Roman explicând premisele care au dus la gestul său de a-l aborda pe marele Einstein.
“E foarte interesant că el s-a apucat să facă un asemenea calcul. Tatăl meu era un matematician cu foarte mult talent, devenise aşa începând să citească primele lucrări ale lui Einstein, care atunci erau în mare vogă, cele cu privire la teoria restrânsă a relativităţii. Mi-a povestit-o și mie când aveam vreo 14 ani. Mi-a explicat-o pedant, nu e foarte simplu de explicat aceste noţiuni. El fiind pasionat, era atunci în mare vogă, dar nu uitaţI că Einstein până să ajungă teoreticianul pe care îl ştim, a plecat de la ceva foarte pragmatic, de la chestiuni foarte practice de chimie și fizică. Deci până să ajungă să vorbească de teoria relativităţii. Și din cauza asta, taică-miu s-a apucat să facă calculul ăsta, cu gândul la Einstein, din păcate nu am documentul. Apoi a făcut Electro-mecanica la Brno”, a mai spus Petre Roman.
Inventatorul neoficial al tehnologiei folosite la trenurile cu propulsie electromagnetică
Mai importantă decât informaţia că un român a ajuns să corespondeze cu marele savant Albert Eistein este dovada oferită în premieră cu privire la paternitatea unei realizări de excepţie.
“Vă mai dau o informaţie care se poate verifica… Eu nu mi-a propus să o fac publică, deși poate că ar fi fost bine, eu am doar un document din care reiese acest lucru…Mai precis, tatăl meu, după ce se termină războiul din Spania, se retrage în Franţa și mai târziu pleacă în Rusia, lucru cunoscut. În momentul când Franţa este ocupată el este evacuat în Rusia. Acolo, ca inginer, este angajat la un institut de cercetări în electrotehnică. Este o chestie descoperită, cu documente descoperite de Remus Rădulescu. Când tatei i s-a acordat titlul de doctor emerit în ştiinţe, asta legat de Remus Rădulescu - el a deschis la ruși un document din care rezultă că tata a fost principalul proiectant al trenului cu propulsie electromagnetică, acel tren care nu merge pe șine ci, datorită interacţiei electromagnetice, este ca un planor, el planează deasupra șinelor. Această realizare a fost pusă în aplicare de Siemens acum patru ani în China”, a mai spus Petre Roman adăugând apoi detalii despre formarea ştiinţifică a tatălui său, Valter fiind coleg cu altă mare figură a ştiinţei româneşti, Francisc, care de asemenea a fost apreciat și a corespondat cu Eistein.
“În anii ’30-‘40 Francisc Panet, se afla la studii la Brno împreună cu tatăl meu. Panet a ajuns o figură mondială, cu o reputaţie colosală. Erau foarte tineri, tata care era născut în 1913, pe atunci liceul se termina la 16 ani. A avut posibilitatea să meargă la studii în străinătate pentru că fusese un elev supermeritoriu și în ciuda faptului că eram după Marea Unire, tata din Oradea, era deja în România Mare. Din păcate, taică-meu n-a apucat să facă ştiinţă la nivel înalt, dar Francisc Panet chiar a făcut la standarde ridicate”, a spus în încheiere Petre Roman.
Portret
Valter Roman a fost un militant și un politician comunist român de origine evreiască, veteran al brigăzilor internaţionale comuniste din Războiul Civil din Spania. S-a născut într-o familie de evrei de provenienţă hasidică stabilită la Oradea. Tatăl său a fost funcţionar la bancă. Valter Roman a devenit inginer în urma studiilor efectuate la Universitatea tehnică germană din Brno, în fost Cehoslovacie.