x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Fantome celebre bantuie in voie lumea

Fantome celebre bantuie in voie lumea

13 Aug 2004   •   00:00

Fie ca sunt spiritele unor celebritati, ale unor rude sau ale unor fosti locatari, fantomele se plimba cu frenezie prin case celebre sau mai putin celebre. Astfel, desi morti demult, Vivien Leigh, Elvis Presley sau Marilyn Monroe "umbla" cu nonsalanta pe unde vor.

ROXANA ROSETI

Oricare ar fi punctul nostru de vedere, numeroasele relatari ale evenimentelor extraordinare cu fantome fac greu de ignorat acest fenomen fascinant. De exemplu, actrita Vivian Leigh isi plimba silueta eleganta prin Londra, fara a deranja pe nimeni, iar Marilyn Monroe si Montgomery Clift se intalnesc, linistiti, si dupa moarte. Iar lucrurile nu se opresc aici.

VIZITE MISTERIOASE LA LONDRA. Vivien Leigh si-a ales spre bantuire un apartament special din Londra. Este vorba despre cel in care au locuit Mick Jagger - solistul trupei Rolling Stones - si actrita Bea Arthur. Aceasta din urma a declarat ca a auzit pe cineva umbland pe coridoare: "Prima data am crezut ca era abur de la automatul de cafea, insa cand m-am uitat mai bine, mi-am dat seama ca era Vivian Leigh". Motivul pentru care Leigh a ales apartamentul lui Mick Jagger este de-a dreptul misterios, mai ales ca la o usa mai departe "locuieste" spiritul lui Lawrence Olivier, iubirea vietii ei.

Londra mai are parte si de alte vizite misterioase. Un specialist in activitati paranormale a stat de veghe o noapte intreaga in Opera londoneza Royal Albert Hall, pentru a vedea fantomele semnalate in cladire. Andrew Green a fost chemat la Opera dupa ce mai multe persoane au vazut fantoma unui constructor de orgi din secolul al XIX-lea si fantomele a doua femei imbracate in rochii din secolul trecut. Femeile traversau foaierul razand si vorbind, pentru a disparea apoi langa bufetul personalului. Green a instalat in toata cladirea camere video si echipamente sofisticate, insa singurul lucru ciudat inregistrat de aparatura a fost o crestere brusca si puternica a temperaturii intr-o incapere in care nu se afla nimeni. Specialistul considera ca acesta este un semn indubitabil de activitate paranormala.

STAFIA LUI HANDEL. Aceeasi locatie, Londra. Proprietarii casei celebrului compozitor George Friderich Handel planuiesc o sedinta de exorcizare. Aceasta dupa ce doua persoane au afirmat ca au vazut o stafie bantuind prin casa. Societatea The Handel House Trust se va folosi in acest scop de serviciile unui preot romano-catolic, ce va efectua exorcizarea chiar in dormitorul in care a murit, in 1759, marele compozitor. "Nu am fost siguri daca prezenta unei fantome va putea atrage sau, dimpotriva, goni eventualii clienti", a declarat unul dintre membrii The Handel House Trust. Martorii straniei intamplari sustin ca au vazut stafia in dormitorul principal din casa aflata pe Brock Street, in plin centrul Londrei. "Prima oara, aerul a devenit foarte incarcat si am vazut o silueta mai inalta decat mine, asemanatoare cu umbrele care apar atunci cand inchizi ochii brusc, dupa ce te-ai uitat drept la soare. Silueta parea sa fie cea a unei femei", au povestit martorii.

Celebrul chitarist Jimi Hendrix, care a locuit in anii ’60 intr-o casa situata langa cea a lui Handel, sustinea si el ca a vazut o stafie in resedinta compozitorului. Singurele femei despre care se stie ca au vizitat casa pe cand mai traia Handel au fost Faustina Bordoni si Francesca Cuzzoni. "Se poate ca stafia sa fie a uneia dintre ele", cred cei de la The Handel House Trust. "Este vorba despre un suflet care nu isi gaseste odihna. Nu cred ca este atat de rau si oribil si cred ca trebuie ajutat sa se linisteasca", a declarat un preot din partea locului.

DE LA MARILYN MONROE LA TATAL LUI PHIL COLLINS. Marilyn Monroe si Montgomery Clift sunt alti "plimbareti". In fiecare zi, sute de vizitatori se perinda prin fata unei oglinzi din Hotelul Roosevelt din New York fara sa-si dea seama ca se afla in fata unei legende hollywoodiene. Cei care se uita cu atentie ar putea-o observa pe Marilyn Monroe uitandu-se la ei! Actrita era un client obisnuit al respectivului hotel, iar oglinda era atarnata in camera sa preferata, cu numarul 1200. Din fericire pentru Marilyn, spiritul sau nu este singur, deoarece actorul Montgomery Clift bantuie si el coridoarele Hotelului Roosevelt, conform marturiilor unor functionari ai hotelului. Pe de alta parte, casa lui Phil Collins este bantuita de fantoma tatalui sau. Solistul britanic spune ca paturile cu care ii inveleste noaptea pe copiii sai au fost trase deoparte, in repetate randuri, de catre o forta nevazuta. Un medium i-a explicat ca tatal sau, mort demult, incearca sa-si protejeze nepotii. "De la aceasta intamplare nu-i mai consider nebuni pe cei care vad stafii", a declarat artistul.

ROBBIE WILLIAMS, AGREAT DE JOHN LENNON. Si cum ar putea sa o considere nebuna pe actrita americana Renee Zellweger, de exemplu, care a apelat la experti in metafizica pentru a o scapa de un spirit care ii bantuie locuinta in valoare de peste doua milioane de dolari. Stafia unei batrane, numita Lillian, a inceput sa-si faca simtita prezenta in locuinta din Hamptons a actritei, cu multi ani in urma. Fostul proprietar al casei, John Mascheroni, a spus: "Lui Lillian ii placea sa faca farse. Prima mea experienta a fost cand am simtit prezenta cuiva in casa. Iar intr-o noapte, cand stateam in pat, am simtit un bloc mare de gheata langa mine". Actrita, care a devenit celebra pentru rolurile sale din "Jerry Maguire", "Bridget Jones’s Diary", "Chicago", a chemat experti in fenomene paranormale pentru a rezolva aceasta problema.

Nici solistul Robbie Williams nu face exceptie de la regula. Interpretul a marturisit, in timpul unui interviu, ca John Lennon i-a vorbit de dincolo de moarte. Excentricul cantaret a declarat ca, intr-o buna zi, a ramas fara inspiratie si ca singurul lucru pe care a reusit sa-l faca a fost sa se roage la faimosul interpret pentru ca muza ratacita sa revina. Spre uimirea lui, Lennon a raspuns favorabil rugaciunii si din aceasta cauza Robbie a reusit sa ofere fanilor din intreaga lume melodia "Beter Man", inclusa pe unul dintre cele mai bune albume ale sale, "Escapology". "M-am rugat cu tot sufletul lui John si el mi-a trimis versurile si muzica de care aveam nevoie", a spus Robbie gatuit de emotie.

IN SUA, CEI MAI MULTI STRIGOI. Pe intreg teritoriul statului american Maryland au fost semnalate nu mai putin de 229 de aparitii sau manifestari ale fantomelor. De departe cele mai celebre - si datorita importantei orasului - sunt cele din Washington, inclusiv din incinta Casei Albe. Spre exemplu, Fort McNair, o baza militara situata aproape de locul in care a fost asasinat Abraham Lincoln, este una dintre cele mai bantuite locatii din capitala SUA - fara vreo legatura cu fostul presedinte american. Intamplarile de aici erau legate de o fereastra de la subsolul fortului, care se deschidea singura chiar si in conditiile in care se incerca blocarea sa prin plasarea unor obiecte grele.

Cladirea Octogonului, ridicata in 1798 si actualmente muzeu, este bantuita de mai multe fantome. De mai bine de doua secole, oamenii care au vizitat Octogonul au avut ocazia sa vada lumanari plutind prin aer, deplasandu-se in susul scarilor, sau chipuri fantomatice de fete. Casa Alba a stabilit un adevarat record la vizitele efectuate de fantome. Putini sunt americanii care sa nu fi auzit de fantoma lui Abraham Lincoln, care inca se mai plimba prin fostul sau dormitor. Resedinta prezidentiala a SUA mai este vizitata si de alte stafii. Una este cea a maiorului Henry Rathbone, o alta victima a asasinarii lui Lincoln, care a sfarsit cu mintile ratacite. Oamenii spun ca, uneori, aud plansete de barbat dinspre camera in care a locuit maiorul, aflata intr-o cladire vecina cu Casa Alba. O alta este a fostei Prime Doamne Abigail Adams, despre care se spune ca prefera sa-si spele singura rufele. Ea este zarita din cand in cand intrand intr-una din spalatoriile Casei Albe.

HEMINGWAY IN CUBA

Stafia lui Hemingway raspandeste teroarea printre cubanezi. Firea nelinistita si sprintara a celebrului scriitor american Ernest Hemingway il face sa nu aiba odihna nici dupa moarte, fantoma sa raspandind o teama de nedescris printre servitorii care lucreaza la fosta sa resedinta, din apropiere de Havana, transformata in muzeu. Un fost angajat, care a demisionat de frica, a povestit ca stafia scriitorului obisnuia sa apara mai ales cand era Luna plina si-l urmarea pe potecile fostei sale proprietati, Finca Vigia.

Cubanezul, pe care si acum il trec fiori cand isi aminteste, povesteste ca Hemingway arata ca in ultimii ani ai vietii sale, asa cum este si imortalizat in fotografii: un om masiv, cu fata congestionata, mergand incet, imbracat in bermude, o camasa lalaie si incaltat cu sandale. Un alt fost angajat pretinde ca Hemingway obisnuia sa-i sopteasca diverse lucruri la ureche: "Imi povestea despre iubitele lui, cat de frumoase erau si cum l-au dezamagit toate, cu nerusinare, despre cat de mult ii placeau coridele si bautura. Mi-a marturisit ca, daca nu ar fi murit, ar fi scris un roman care ar fi revolutionat lumea definitiv. Ii lipsesc multe lucruri de pe aceasta lume si de aceea nu poate sa-si gaseasca linistea. Cel putin deocamdata".

In fine, un alt angajat s-a speriat asa de tare cand a depistat in intuneric imaginea scriitorului, incat a agatat cheia de la proprietate in primul palmier intalnit in cale si a rupt-o la fuga.

"THE KING", PESTE TOT

Elvis Presley a stabilit un record ciudat: fantoma care a calatorit cel mai mult. De la moartea sa, in 1977, el s-a plimbat prin toata lumea, insa, in mod spectaculos, de fiecare data s-a intalnit numai cu fanii sai! Dar cu tot spiritul de aventura al celebrei fantome, locul bantuit preferat a ramas resedinta lui de la Graceland, in Memphis. Vizitatorii l-au vazut pe Elvis langa piscina, in baie, privind pe fereastra si la locul de meditatie de langa mormantul sau.

Alte glorii, alte preferinte. John Lennon adora Beverly Hills, iar Errol Flynn nu poate renunta la iaht, in ciuda radacinilor sale britanice. Se pare ca Lennon, fostul component al celebrei trupe The Beatles, a ales un loc ceva mai luxos pentru viata de dupa moarte: o casa imensa din Beverly Hills. Din fericire, proprietara, actrita Robin Givens, se declara foarte bucuroasa de companie. Asta mai ales pentru ca, de fapt, John a ocupat casa inaintea ei - cei de la Beatles au inchiriat-o pe vremea cand lucrau in America. O alta stafie celebra este si cea a fermecatorului actor Errol Flynn. In afara de pasiunea sa renumita pentru femei, lui Flynn ii placea si marea. Astfel, nu este deloc surprinzator ca actorul isi bantuie fostul iaht, Zaca. Din cauza unor dificultati de ordin financiar, Errol a fost nevoit sa-si vanda ambarcatiunea. Dar este clar ca nu si-a revenit dupa aceasta pierdere nici dupa moarte, deoarece mai multe persoane i-au vazut fantoma plimbandu-se de-a lungul iahtului.
×
Subiecte în articol: casa reportaj handel fantome