x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje În România, Securitatea e în toate, ea conduce. Un reportaj al televiziunii Al Jazeera (I)

În România, Securitatea e în toate, ea conduce. Un reportaj al televiziunii Al Jazeera (I)

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    19 Noi 2012   •   18:30
În România, Securitatea e în toate, ea conduce. Un reportaj al televiziunii Al Jazeera (I)
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Postul arab de televiziune Al Jazeera a difuzat, zilele trecute, un neobişnuit de lung reportaj despre România. Timp de 25 de minute, cât a durat materialul difuzat, telespectatorii au trecut de la un personaj la altul, dintr-un oraş în altul şi de la un domeniu de activitate la altul, toate acestea pentru a afla în final că România de azi este încă sub influenţa temutei Securităţi din perioada comunistă.

Citeşte şi: În România, Securitatea e în toate, ea conduce. Un reportaj al televiziunii Al Jazeera (II)

Investigaţia, realizată de Glenn Ellis, şi-a propus să demonstreze că poliţia politică a regimului comunist care a pus stăpânire pe România până în decembrie 1989 nu doar că nu a dispărut după Revoluţie, ci s-a reinventat, găsind metode de supravieţuire  uneori ceva mai discretă.





O ţară agitată

Reamintind că în ultimul an România a schimbat doi premieri şi a trecut printr-un referendum de demitere a preşedintelui, dar şi prin proteste la scară naţională împotriva austerităţii şi a unui sentiment crescând de nedreptate resimţit de populaţie, Al Jazeera face previziuni. În opinia reporterului, în România vom avea cele mai aprig disputate alegeri din ultimii ani.

"Lupta pentru putere dintre Traian Băsescu, preşedintele de dreapta, şi Victor Ponta, premierul de stânga, a acaparat actualitatea, dar povestea din spatele acestei lupte ţine de trecutul comunist al României – ba chiar de momentul acela, în care un grup de militari a pus capăt vieţii lui Nicolae Ceauşescu, ultimul dictator de tip stalinist al Europei”, crede autorul reportajului. El reaminteşte momentele tragice ale lui decembrie 1989, momentul asasinării cuplului Ceauşescu la Târgovişte, dar mai ales procesul improvizat de care aceştia au avut parte. Şi ajunge la tânărul procuror de atunci, Dan Voinea, azi retras din activitate, cel care a scris rechizitoriul în baza căruia au fost condamnaţi la moartea Nicolae şi Elena Ceauşescu.


Speranţa de la revoluţie

"Zidul Berlinului căzuse, iar regimurile comuniste picau precum piesele unui domino în întreaga Europă de Est, dar nu şi în România. Aici, temuta poliţie secretă a lui Ceauşescu, Securitatea, era atotputernică. Românii de rând au ieşit în stradă. Câteva mii au fost ucişi sau răniţi. Ceauşescu a fugit la bordul unui elicopter, în timp ce în capitala ţării era o baie de sânge. Dar familia Ceauşescu a fost capturată, iar tânărul căpitan s-a trezit faţă în faţă cu dictatorul. Lui Voinea i s-a ordonat să scrie de mână un act de acuzare şi să îl citească. El a fost şocat să constate că nicio dovadă nu fusese prezentată şi că nu existau martori. În numai o oră, Ceauşescu şi soţia sa, Elena, au fost condamnaţi la moarte şi executaţi. Lumea saluta evenimentul drept un triumf asupra regimului şi a temutei sale poliţii secrete, dar Voinea avea altă părere”, relatează jurnalistul de la Al Jazeera.


O acoperire

La cazarma unde dictatorul şi soţia lui au fost împuşcaţi, chiar în faţa zidului ciuruit de gloanţele destinate cuplului dictatorial, Voinea a explicat pentru Al Jazeera că executarea lui Ceauşescu a fost o modalitate de a acoperi alţi vinovaţi pentru crimele comuniste. "S-au gândit că nu e o idee bună să îi ofere lui Ceauşescu un proces corect pentru că celelalte crime ale regimului comunist ar ieşi la iveală, aşa că l-au ucis pe el ca să se salveze pe ei pentru ca apoi să răspândească ideea că oamenii l-au ucis pe Ceauşescu, Astfel, comuniştii au rămas la putere chiar şi după revoluţie". "În urma revoluţiei au fost 8.000 de victime – morţi, răniţi sau persoane arestate, iar din aceste 8.000, niciun activist de partid", a mai explicat Voinea.

Experienţa lui Marius Oprea

O altă persoane care împărtăşeşte ideile generalului Voinea este Marius Oprea, istoric şi expert în problematica legată de Securitatea română. Este următorul personaj întâlnit de jurnalistul de la Al Jazeera în România, la Cluj. Şi nu oriunde, ci chiar la morgă. "Echipa sa de voluntari se concentra asupra unui schelet, încerând să traseze ultimele momente ale vieţii unui tânăr, tragic scurtată de teroarea comunistă. Nici acum nu se ştie câte persoane au fost ucise de Securitate. Acum cinci ani, Oprea a creat Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, bucurându-se de susţinerea preşedintelui Traian Băsescu. Dar când a început să exhumeze cadavrele victimelor Securităţii din gropile comune şi a cerut să se facă dreptate, Traian Băsescu, temându-se de ceea ce descoperea acesta, l-a dat afară de la instituţia pe care a fondat-o”, relatează Al Jazeera. "Aveam încredere în el, că va curăţa ţara de Securitate şi de comunişti, dar el i-a repus oamenii la putere şi pe mine m-a dat afară de la locul meu de muncă”, a explicat Marius Oprea pentru jurnalistul de la canalul arab. "Cercetările lui Oprea, căutarea adevărului despre persoane dispărute în timpul comunismului, l-au făcut pe acesta să bată ţara în lung şi în lat. Oprea are acum mulţi duşmani şi, ca şi generalul Voinea, primeşte ameninţări cu moartea. Există un sentiment că vechea gardă este pur şi simplu de neatins”, comentează jurnalistul. "N-am văzut niciun membru al Securităţii condamnat de un tribunal pentru crimele sale”, a spus Oprea.


Simbolul revoluţiei

De la Cluj, drumul jurnalistului a luat-o spre vest, printre dealuri şi ferme izolate, într-un peisaj aproape neatins de secolul al XX-lea – pentru a-l întâlni pe el creditat de toţi drept factorul declanşator al revoluţiei care a pus capăt comunismului în România: pastorul Laszlo Tokes. "Tokes a devenit o figură politică importantă şi până recent a fost vicepreşedintele Parlamentului European. Dar în epoca comunistă, el era un preot modest, gata să rişte totul pentru  a predica în favoarea democraţiei şi a libertăţii, de la amvonul său din Timişoara – ceea ce echivala cu semnarea condamnării sale la moarte, în ceea ce era considerată cea mai brutală dictatură din Europa”, comentează Al Jazeera. "Securitatea a încercat să facă totul pentru a-l face să tacă, inclusiv o tentativă de asasinat. Când acesta a eşuat, ei au decis să-l dea afară din biserică. Dar enoriaşii au format un lanţ uman în jurul bisericii, pentru a-i lua apărarea”, mai explică autorul reportajului.

"O revoltă spontană s-a transformat într-o demonstraţie anticomunistă, iar în câteva ore a fost stârnită o revoltă generală împotriva întregului regim, care s-a extins apoi în întreaga ţară", a povestit Tokes.

"Victoria finală împotriva comunismului nu a venit încă", a precizat Laszlo Tokes pentru Al Jazeera. El a subliniat că mulţi dintre cei mai cunoscuţi criminali ai regimului sunt încă în libertate.

Citeşte şi: În România, Securitatea e în toate, ea conduce. Un reportaj al televiziunii Al Jazeera (II)

×