x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Isi face biserica, dupa ce si-a inventat o religie

Isi face biserica, dupa ce si-a inventat o religie

10 Feb 2004   •   00:00

Alexandru Golgota, romanul care a inventat o farfurie zburatoare, isi face acum biserica in curte. Are deja si o noua religie, nascocita de el insusi: "crestinismul de dreapta".

Alexandru Golgota are 69 de ani si locuieste in comuna gorjeana Alimpesti, intr-o singura camera, improvizata in spatele casei in care a stat o viata intreaga si de unde spune ca a fost alungat de fiul sau. Chiar daca ar avea mai degraba nevoie de o locuinta, barbatul a decis ca este mult mai important sa aiba propria biserica si s-a apucat de treaba.

Biserica puritana Alexandru Golgota a inceput deja sa lucreze la fundatia viitoarei biserici despre care spune ca nu va fi una foarte mare, ci mai degraba un fel de capela in curtea sa unde sa se roage linistit. Golgota a facut deja pancarta pe care o va pune chiar in fata bisericii si pe care scrie: "Aici se construieste Biserica Puritana. Am zece manuscrise si vreau sa le tiparesc". Alexandru Golgota explica ce va face cu edificiul sau: "In subsol voi face un beci, iar deasupra va fi Biserica Puritana. Numele l-am ales de la fosta mea societate prin care-mi desfasuram activitatea ca pictor de biserici. Biserica pe care o voi construi va fi de vreo 6-7 metri inaltime, mai mult un fel de capela. Poate sa vina oricine sa se roage. O sa o fac asa cum vreau eu, o pictez cum doresc, nu ma mai poate obliga nimeni cum sa o zugravesc!".

Iadul in viziunea lui Golgota Intre timp, inventatorul de la Alimpesti a reusit sa scandalizeze pe toata lumea dupa ce a pictat biserica din satul Bucsana. Scenele de pe peretii bisericii o ilustrau pe Eva cu fusta scurta, ceas la mana si codite, iar iadul era un fel de exploatare miniera, populata cu excavatoare si benzi transportoare pe care erau purtati pacatosii. Pictura iesita din comun l-a purtat prin tribunale si, suparat ca lumea nu-l intelege, Golgota a decis sa-si faca propria biserica si o religie pe masura, scrisa marunt, in mai multe caiete.

Sfintii NATO si UE Pentru propria biserica, Alexandru Golgota si-a facut o noua religie numita "Crestinismul de dreapta" si pe care a asternut-o in paginile a zeci de caiete si registre pe care le numeste manuscrisele sale. Religia sa este imbinata cu un fel de constitutie a unei tari virtuale, astfel ca din scrierile lui Golgota nu lipsesc termeni precum Carta ONU, NATO si UE. "Manuscrisele le voi tine in biserica pe care o voi construi si le poate citi oricine. Acum le tin ascunse pentru ca muncesc la ele de ani de zile. Toate le-am scris din capul meu, din ce am mai citit si am invatat in scolile pe unde am fost", a spus batranul. In viata sa, Alexandru Golgota a studiat mult si are o gramada de specializari, de la electrician pana la pictor de biserici.

OZN cu motor de Mobra Curtea casei in care sta Golgota este plina de tot felul de lucrari incepute despre care nici inventatorul lor nu mai stie cu precizie ce reprezinta. La loc de cinste sta farfuria zburatoare cu motor de Mobra care i-a adus celebritatea. "Am avut mult de suferit din cauza acestei inventii. M-au chemat la Securitate si m-au amenintat ca daca nu ma potolesc ma inchid. N-am mai continuat cu farfuria, am abandonat-o", isi aminteste Golgota.

Gonflabila de Alimpesti Libertatea de care s-a bucurat dupa 1989 i-a largit orizontul si inventatorul din Alimpesti - Gorj a inceput sa se orienteze si spre altfel de lucrari. Una dintre acestea a fost un fel de papusa gonflabila, pe care a lucrat-o cu mana sa. Pentru a-i da o intrebuintare a folosit-o intr-un salon de fotografie unde barbatii dornici se puteau poza cu ea in cele mai interesante ipostaze. La varsta sa, Golgota se rusineaza sa mai vorbeasca despre papusa si spune ca a distrus-o. Oamenii din localitate spun insa ca a incercat sa obtina fonduri de la autoritatile de atunci pentru a o produce in serie, iar din neatentia unui functionar care n-a citit hartiile a fost la un pas de a beneficia de bani. Dupa ce a esuat proiectul cu papusa, Sandu Golgota a revenit la pasiunea privind obiectele zburatoare. In paralel cu construirea bisericii, el s-a apucat sa faca o aeronava cu care intentioneaza sa zboare peste cateva luni. "Are carburator cu inject ie. Mai am nevoie de materiale si o sa mai lucrez ceva timp la ea. Nu ma las pana nu o ridic de la pamant cum am facut cu farfuria zburatoare ", spune hotarat batranul. GABRIELA MLADIN

×
Subiecte în articol: reportaj biserica golgota