x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Jurnal de expeditie - Noua romani ataca jungla cu trei pirogi

Jurnal de expeditie - Noua romani ataca jungla cu trei pirogi

de Dan Chisu    |    13 Mar 2006   •   00:00
Jurnal de expeditie - Noua romani ataca jungla cu trei pirogi

O expeditie cu multa adrenalina. Inca una semnata de cineastul Dan Chisu, inca una care se va concretiza in realizarea unui documentar: "Descoperirea unui mit - samanii peruani". O mana de aventurieri - cameramanul Bogdan Slavescu, directorul de imagine Ovidiu Gyarmath, producatorul Victor Melian, dar si editorul foto al Jurnalului National, Alexandru Molovata, au pornit la 9 martie spre Lima.

Corespondenta din Lima
Alexandru Molovata (foto)
O expeditie cu multa adrenalina. Inca una semnata de cineastul Dan Chisu, inca una care se va concretiza in realizarea unui documentar: "Descoperirea unui mit - samanii peruani". O mana de aventurieri - cameramanul Bogdan Slavescu, directorul de imagine Ovidiu Gyarmath, producatorul Victor Melian, dar si editorul foto al Jurnalului National, Alexandru Molovata, au pornit la 9 martie spre Lima.

Alaturi de ei, Cristian Carcu, regizor si filolog. El este cel care incearca o initiere in tainele samanismului si de a cantari, empiric, cat e mit si cat e adevar in astfel de practici. Dan Chisu va realiza un lungmetraj documentar, format din patru episoade, a cate 26 de minute fiecare. "Cristi a semnat in fata notarului ca se supune voluntar experimentului si ca e de acord ca filmul sa fie difuzat indiferent de rezultat", a declarat Chisu.

CINE SUNT EI. Samanii, considerati tamaduitori, clarvazatori, conducatori spirituali ai comunitatii in care traiesc si, in unele locuri chiar preoti, folosesc practici stravechi pentru a-i vindeca pe suferinzi de afectiuni in fata carora medicina conventionala s-a dovedit neputincioasa. Ceea ce ii reprezinta este dedublarea spirituala, migrarea catre o alta realitate. Sunt personaje introvertite, greu abordabile, cu atat mai dificila devenind incercarea de a realiza un film care sa-i aiba ca subiect.

GREA INCERCARE! Traseul pe care echipa il va urma pentru a ajunge in jungla, la samanul Juan Flores, din satul Mayatuyacy, este o aventura in sine, pe care cititorii Jurnalului National sunt invitati sa o descopere din insemnarile de calatorie ale lui Dan Chisu, pe care le publicam incepand de azi, pe tot parcursul expeditiei.

"Am ajuns in Peru dupa un drum de cosmar de peste 20 de ore, avand in vedere si opririle de la Amsterdam si Bonaire. Starea generala este buna, cu mici exceptii provocate de emotia primului zbor transatlantic pentru unii dintre noi.

Lima este poate cel mai mare oras din America de Sud, cu o populatie de peste opt milioane de locuitori. Senzatia este stranie. Amestecul de civilizatie occidentala cu aglomeratia de bun-simt a capitalelor sud-americane.

Echipajele de politie pe la toate colturile ma fac sa ma gandesc la dictaturile militare din regiune. Caldura ne doboara pe toti. Sunt 31 de grade si, dupa aerul conditionat din avion, umezeala asta calda ne face bine la gatleje."

IN DAR. Un zambet stirb pentru temerarii romani

CA IN "STAR WARS". "Am ajuns si, desi este ora 5:00 dimineata in tara, nu rezistam sa nu dam o tura prin oras, care seamana cu secventa din «Star Wars», in care personajele se intalnesc intr-un bar de pe o planeta pierduta in Univers. Sutem acostati la fiecare metru de traficanti de valuta, ca in Romania pe vremuri. Prostituatele nu lipsesc nici ele. Preturile sunt ridicol de mici. La fel ca si ele. Mici si urate. Urate ele, mici preturile. Mancarea este buna si foarte ieftina. Ne relaxam pentru prima data si plecam cu trei taxiuri catre hotelul nostru. Habar nu au soferii unde stam. I-am suspectat ca o fac intentionat, pentru ca sa ne mareasca pretul."

IEFTIN CA BRAGA. "Dar nu era adevarat. Si asa, cu tot turul de oras «by night», tot 5 sole a costat, adica nici macar 2 dolari, pentru toate trei masinile. Ne trezim la 7 dimineata si ne pregatim pentru «marea aventura». Nu avem locuri confirmate pentru toti si ni se cere sa fim cu trei ore jumatate inainte de plecarea avionului. Asta ca sa fim siguri ca ne vom imbarca. La Pucalpa ne asteapta sotia samanului, cu care Cristi Carcu va incepe initierea. Noua romani vor ataca jungla peruana cu trei pirogi. Tantari, umezeala, riscuri multe, pentru ca afluentul Amazonului pe care vom naviga este plin de piranha."

LEOARCA. Ploua de nu vedeai la trei metri in fata

BAGAJE TRANSPIRATE. "Dupa o noapte petrecuta in Lima ne indreptam cu un avion de linie catre Pucalpa. Aterizam in plina furtuna si, dupa cateva minute, ne primim bagajele transpirate de atata umiditate. De aici incolo trebuie sa ne protejam toate aparatele pe care le caram cu noi.

Nu ca sa va impresionez va spun doar atat. Trei camere video cu toate accesoriile - 100 de casete care trebuie obligatoriu securizate contra umezelii. Plecam de la aeroport cu trei troscarete, ca nu stiu cum sa le spun altfel, si bineinteles ca incepe potopul. Ploua de nu se vede la trei metri, dar aventura ne face sa nu ne sinchisim de faptul ca in cateva minute suntem leoarca. Ajungem in port si ne imbarcam asaltati de sute de localnici dornici sa ne vanda cate un chilipir de doi lei si la propriu, si la figurat."

PRIMUL HOP. "Urmeaza prima traversare cu pirogile. Sunt ca niste canoe foarte lungi, cu un motor suspendat anormal desupra fundului barcii, si cu un ax imens, care atinge apa cu elicea la cativa metri distanta de noi. Spectacol total. Prima intalnire cu jungla ne fascineaza pe toti. Umiditatea da peste cap higrometrul, care arata peste suta la suta apa in aer. O simtim si in plamani. Mancam pe fuga niste pui pe gratar si… surpriza... caiman prajit. Este o specie de crocodil mai mic, care seamana tare cu salaul, doar ca-i putin mai dur. Dormim in niste bungalouri fara ferestre, doar cu plase de tantari si bineinteles ca ne trezim mult mai repede decat dorim, doar din cauza diferentei de fus orar. Este 5 dimineata, dar nu ne mai este somn, pentru ca de fapt ne culcaseram pe la ora 7:00, ora locala. Incepem sa filmam rasaritul. Concertul de pasari care prind viata in linistea junglei este uluitor: papagali si animale in dueturi melodice! Fantastic!"
×
Subiecte în articol: reportaj