x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Lăcaş ortodox pentru românii din Normandia

Lăcaş ortodox pentru românii din Normandia

de Carmen Dragan    |    27 Aug 2011   •   21:00
Lăcaş ortodox pentru românii din Normandia

Chateau de Mélamare, in Normandia, Franta. In linistea unei dimineti de februarie, pictorul privea capela din curtea castelului, inconjurata de copaci vechi de peste 200 de ani. Era mica, veche, trista si goala, doar cu masa din altar si o cruce din lemn...

A o transforma intr-o bisericuta in care romanii ortodocsi din zona sa vina sa se roage – o provocare pentru artistul bucovinean din Falticeni Mihail Gavril. Insa dupa pelerinajele materializate in expozitii ca 'Pelerin la Muntele Athos' si 'Lu­mi­na din Tara Sfanta', pictarea completa a unei biserici a parut ceva firesc.

Astazi, pictura din interior este terminata, biserica cu hramul Sfantului Nicolae este sfintita, iar credinciosii vor putea veni in liniste sa se roage.
'A fost o munca titanica. Ma suiam pe schela la ora opt dimineata si coboram la ora opt seara, intr-o perioada a anului friguroasa pentru Normandia. Spatiul destinat picturii a fost destul de mic, de aproximativ 75 m patrati, iar timpul de lucru a fost scurt, doar de cinci luni, cu multe intreruperi, in care trebuia sa ma intorc in tara pentru diverse vernisaje', isi aminteste pictorul. Fiecare zi de munca era o zi de post, incepea si se desfasura intr-o continua rugaciune. Printre chipurile sfinte nu poti nici macar sa te gandesti la lucruri rele.

Tehnica si culori
Fiind o zona cu multa umezeala, nu e indicat sa se faca fresca pe peretii bisericilor, asa ca tehnica pe care a folosit-o Mihai Gavril a fost pictura acrilica. Schitele le-a adus de acasa, altfel lucrarea ar fi durat mult mai mult. 'A trebuit sa fac o selectie a scenelor biblice, intrucat spatiul ma limita. Nu am vrut nici sa incarc foarte mult peretii. De aceea m-am abatut de la tiparul romanesc al braului deosebit de incarcat, care imita stergarele noastre populare. Am simplificat modelele florale, broderiile excesive, pe care un catolic care ar intra aici nu le-ar intelege. Si scenele biblice sunt foarte aerisite. Ele alterneaza cu icoane aduse din Grecia', marturiseste pictorul. A pastrat crucea si masa de altar pe carea le-a gasit in capela, dar le-a poleit. Paleta de culori folosita e specifica picturii bizantine, dar regasim si albastrul nostru de Voronet.

La 27 august, pictorul se va intoarce la bisericuta din Mélamare. Pana pe 7 septembrie, in curtea castelului proprietarii organizeaza o expozitie franco-romana de sculptura si pictura. Sculptorul Valérie de Mezancourt isi prezinta lucrarile (sculpturi in obiecte adunate de pe malul Senei), iar artistul roman expune o parte din picturile sale.

×
Subiecte în articol: reportaj