x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Legiunea Straina sau jocul cu moartea

Legiunea Straina sau jocul cu moartea

17 Mar 2004   •   00:00

Ex-Casti Albastre franceze, americane, spaniole, fosti piloti germani sau rusi si altii. Toti inrolati sub aceeasi lozinca: "Legiunea - patria noastra".

O"munca" periculoasa, dar foarte bine platita, cu zone de actiune in Franta, SUA, Marea Britanie, Rusia, Germania sau Israel.

La 10 martie 1831, Ludovic-Philippe, regele Frantei, hotara ca "tara trebuie curatata de straini" si infiinta trupele de mercenari reunite sub faimosul nume Legiunea Straina sau Legiunea Franceza. Parlamentul francez va decide, mai tarziu, ca Legiunea va lupta numai in afara granitelor Frantei, sprijinind garnizoanele din colonii.

Se pot inrola persoane din orice tara

In prezent, Legiunea Straina puncteaza, oficial, anumite elemente, in speranta atenuarii aureolei de legenda: "Legiunea Straina apartine armatei franceze. Se pot angaja barbati de orice nationalitate, de orice rasa sau religie. Legionarii nu sunt nici mercenari, nici oameni certati cu legea. Legiunea Straina este formata din oameni disponibili, tineri dinamici, polivalenti, moderni, pregatiti in permanenta sa serveasca in orice loc (in Europa sau pe oricare alt continent) ".

Comisia de inrolare nu este interesata de datele curente ale unui posibil recrut, nici daca stie sau nu limba franceza. Se pot inrola persoane din orice tara (destramarea comunismului in tarile Europei de Est a provocat o invazie de recruti), daca au intre 17 ani (cu mentiunea ca minorii au nevoie de autorizatie semnata de unul dintre parinti sau tutore) si 40 de ani, sunt sanatoase si poseda un act de identitate (pasaport, eventual buletin de identitate sau carnet de sofer). Cei cu antecedente penale sunt respinsi.

Jocul cu moartea

Cei atrasi de mirajul aventurii devin asa-numitii "soldati fara nume" (lucrurile personale sunt "confiscate" si inapoiate proprietarului daca va dori sa renunte). Instructia draconica, cursurile intensive de limba franceza si antrenamentul pentru anihilarea oricarui tip de dusman reprezinta etapele dupa care cei mai buni recruti devin luptatori de elita. La inceput, recrutul va primi o suma modica (intre 15 si 50 de dolari), ce va creste in urmatoarele luni de antrenament, solda si primele fiindu-i considerate economii. In cazul abaterii de la normele Legiunii, pedepsele sunt crunte: 10 zile de inchisoare pentru abateri minore, 40 de zile in cazul dezertarii.

O dezertare in preajma izbucnirii unui razboi sau in timpul acestuia inseamna inca doi ani in inchisorile civile franceze. Un dezertor cu arma "la purtator" va fi inclus in categoriile "ucis in timpul operatiunii" sau "disparut in misiune".

Daca renunta la aventura, legionarul incepe o viata noua in Franta: poate solicita cetatenie (dupa trei ani si jumatate) si este ajutat cu un serviciu civil. Cel care rezista 15 ani in "bastioanele mortii" are dreptul la o pensie, platita in Franta sau oriunde doreste. De curand, Legiunea Straina accepta si femei in randurile sale (inclusiv in functii de conducere).
(ROXANA ROSETI)

Reguli legionare de aur

Casatoriile sunt permise doar cu acordul sergentului. Nimeni nu are voie sa detina vreun mijloc de transport (exceptie fac membrii clubului de ciclism). Este interzisa obtinerea unui credit de la banca sau imprumutul de la colegi. In primii trei ani ai contractului, nimeni nu poate parasi Franta in timpul permisiilor. O exceptie este Regimentul al II-lea Parasutisti, stationat in Corsica, pentru care doar primul an este restrictiv.

"Imi doresc foarte mult sa ma inrolez"

Pe Internet, site-ul Asociatiei fostilor combatanti legionari francezi gazduieste diverse informatii privind Legiunea de Onoare. Aici sunt si scrisorile cu solicitari in vederea identificarii unor legionari dati disparuti. Cateva mesaje vin din partea unor romani: "Imi doresc foarte mult sa ma inrolez. Asvrea sa imi spuneti care sunt conditiile si, daca trebuie sa trec niste probe, care sunt acelea", se spune intr-un mesaj. "Vreau sa ma inscriu in Legiune, pentru ca ma bat acasa, desi am auzit ca acolo, toata ziua, din poponar sau jigodie nu esti scos", se specifica in alt mesaj, venit tot din partea unui roman dornic de aventura.

Cateva dintre regimentele de elita ale Legiunii Straine

  • Regimentul Legiunii Straine din orasul Aubagne (sud-estul Frantei) - Cartierul general al Legiunii. Efectivul regimentelor de legionari se ridica la circa 9.000 de persoane, majoritatea francezi. Aici se testeaza recrutii si tot aici se tipareste "Le k.pi blanc" ("Chipiul alb"), ziarul Legiunii.
  • Regimentul 4 al Legiunii Straine (localitatea Castelnaudary, sudul Frantei) - Scoala legionarilor. Cele trei companii ale sale ii antreneaza pe nou-venitii care au trecut de filtrul de la Aubagne, dupa patru luni de antrenamente.
  • Regimentul 5 al Legiunii Straine (Centrul de experiente nucleare din Atolul Mururoa, insula in mijlocul Pacificului) - aici se afla legionarii cu vechime, care asigura zona si se mentin in forma.
  • Regimentul 2 de Parasutisti al Legiunii Straine (Calvi, in Corsica) - se spune ca este echivalentul cartierului general al Fortelor Speciale americane. Aici, cei mai buni legionari beneficiaza de cel mai draconic antrenament.
  • Demi-Brigada 13 a Legiunii Straine (Djibouti, nordestul Africii).
×