x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Magda, domn cel mare

Magda, domn cel mare

21 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
MONARHIE - Magdalena Roghin vrea sa se incoroneze pe motiv ca e os domnesc Cand am aflat ca "Fundatia Mama si Copilul" pregateste romanilor o viitoare regina, ne-am gandit ca e cazul sa tratam serios problema, macar pentru faptul ca ne-ar putea astepta o cariera de sambelani sau paharnici.
TOMA ROMAN JR

REGINA. Magda cea Mare a invatat ca regii nu zambesc niciodata. Poate doar in sinea lor
Despre Magdalena Roghin Mihalache aflasem ca, dupa unele surse, se trage direct din Stefan cel Mare, are 22 de ani si e tocmai coapta pentru tron. Am fost miscati atunci cand seful comitetului ei de sprijin, dl Cristian Sandu, fost publicist la Romania Mare, a acceptat sa o aduca in vizita in redactia noastra.

OCHII-N LIFT. Ne-am postat cu ochii umezi de emotie in fata usii liftului. Fiindca nu reusisem sa facem rost de covor rosu si nici macar de paine si sare, o asteptam cu cafele. Am ramas cu ochii-n lift pret de o ora peste termenul fixat, alteta sa binevoind sa intarzie. De plictiseala, am baut cafelele de protocol. Intr-un tarziu, din lift a debarcat dl Sandu, insotit de un cetatean cu barba sura si privire crunta. Tocmai ne inchipuiam ca am descoperit "printesa cu barba", cand dl Sandu ne-a dezamagit: "Dansul e domnu’ Borcan, vicepresedintele comitetului, matematician cu mari aplecatii catre istorie".

CONCURSUL DE PRINTESE. In urma unei decizii adanc gandite, pastorii printesei din misteriosul comitet au luat decizia ca viitoarea regina Magda nu trebuie scoasa din dulap asa, in fata oricarui ziarist, fiindca se va demonetiza. Constient de rolul sau istoric, de biela-manivela intre viitorul monarh si restul lumii, dl Sandu s-a apucat sa ne explice, dand din maini, ca, acum cativa ani, un grup de patrioti, printre care si el, a constatat ca "tarii ii lipseste un vector fundamental de autoritate", un monarh. Cum Regele Mihai nu le placea, s-au gandit la Dimitrie Sturza si la un domn Brancoveanu de la Paris. Modesti, cei doi n-au vrut. Atunci dl Sandu si-a spus ca "au fost foarte multe oase domnesti, care s-au inmultit in progresie geometrica si daca vrem sa cautam oase domnesti in Romania, gasim cateva zeci de mii in momentul de fata". A uitat sa precizeze daca oasele sunt in subsol sau la suprafata, dar cert e ca a descoperit o "tataroaica crestina, scoboratoare din Timur Lenk". Ar fi fost bun si Timur Lenk, chiar daca filiatia nu era riguros atestata. Numai ca "o prietena informaticiana ne-a recomandat-o pe printesa Magdalena Roghin Mihalache, am stat de vorba cu bunica ei, pastratoarea traditiilor, si am constatat coborarea din Stefan cel Mare, confirmata de genealogi". Ambalat, Sandu ne-a mai zis ca juna e ruda si cu Cuza, si cu Rosetti, si cu "Codrescu, fostul director al spitalului din Barlad, care are statuie in fata spitalului". Magda a castigat concursul de printese in fata tataroaicei, care-si poate cauta un alt imperiu. Un italian, bineinteles cu suflet de roman, sprijinitor al cauzei, a scolit-o ca printesa. Adica a luat-o in Italia si, vreme de doi ani, i-a tocmit mesteri care s-o invete "comportamentul princiar, modelling, sociologie, istorie, psihologie, economie, actorie". Dupa mari discutii in comitet, s-a luat decizia ca domnita Magda nu are nevoie de o facultate normala, fiindca nici regina Beatrix a Olandei nu a facut, "pentru o persoana pe care o destinezi unui rol special e mult mai eficient invatamantul privat".

VALSUL SPRE PUTERE. Inca din decembrie 2003, Cristi Sandu i-a scris lui Ion Iliescu o jalba in care ii cerea sa ia in calcul un referendum privind inscaunarea Magdei. Presedintele s-a speriat asa de tare ca nu a raspuns nici pana-n ziua de azi. Fara sa se lase, a comandat un "sondaj relevant, pe 200 de persoane, facut de studentii unei facultati particulare de sociologie", care a stabilit fara echivoc ca 134 de romani din 200 o vor pe Magda regina. Comitetul de sprijin, din care mai fac parte o chinetoterapeuta, un maratonist in retragere si, din cand in cand, un actor boem, a inceput sa faca propaganda din om in om. Au incercat sa scoata un candidat independent pentru Camera Deputatilor, dar cand au vazut ca "Lia Roberts e sabotata" au lasat-o mai moale. Au scris unor capete incoronate europene si cateva dintre ele, "care nu pot fi precizate", au urat succes. Si-au facut lobby puternic si au sustinatori secreti in "parlament, armata, servicii si Republica Moldova". Au indicat sustinatorilor sa voteze cu Vadim, ai carui reprezentanti "au negociat la nivel inalt cu noi". Tot ce mai trebuie sunt doua referendumuri, unul care sa schimbe Constitutia si altul care o sa insurubeze pe tron pe Magda. Pana atunci, Cristi Sandu va mai face un pas decisiv, prin lansarea cartii lui "Jurnalul celei de-a doua revolutii romane (aprilie-decembrie 2004, Principesa Magdalena spre tronul Romaniei)". Cartea va bulversa societatea romaneasca, iar oamenii se vor inghesui sa sustina monarhia.

MONARHISTI. Domnii Borcan (stanga) si Sandu (dreapta), apostolii viitoarei regine Magda

INCOGNITO. Magda Roghin are voie sa-si ia drept sot pe cine vrea, preopinentul nu trebuie sa aiba neaparat sange albastru. In schimb, nu e indicat sa emita "opinii politice sau artistice". Se spune ca ar fi facut o pasiune pentru un om de afaceri italian, asa ca poate se va intari legatura noastra cu latinitatea. Subzista din faptul ca e sefa suprema a "Fundatiei Mama si Copilul". Am intrebat unde domiciliaza viitoarea regina si am provocat o reactie ferma din partea dlui Sandu: "Are un domiciliu ca orice om, dar nu sta acolo, si-l muta. Am luat niste masuri de securitate. Auzi, daca vrei o actiune de tip paparazzi, eu iau legatura cu secretara ei personala, care stie tot timpul unde se afla. Trimiti fotoreporterii, ca mai iese si ea asa, mai incognito, prin cluburi si discoteci, cu alta pieptanatura, mai cu ochelari de soare, da’ asta va costa salariul vostru pe trei luni".

TELEVIZORUL BORCAN. Dl Gheorghe Borcan nu spusese nimic. Ca sa nu-l vexeze, dl Sandu i-a zis: "Spune si tu, completari!". Pe un ton calm, egal, vicepresedintele s-a declansat: "In legatura cu aspectele de mai sus, consider ca in 1866 s-a facut o mare marsavie acestui popor, care de fapt nu a decis el rasturnarea unui reformator crucial pentru existenta poporului. (...) Strainii si-au adus un strain care e cale lunga sa inteleaga si sa fie in rezonanta cu nevoile acestui popor care de mii de ani a supravietuit in conjunctura unor imperii foarte mari din jurul lui care au venit si din Asia, si impotriva carora a trebuit sa faca mari sacrificii ca sa-si pastreze constiinta de neam, aceasta oaza de latinitate spun unii eu spun de romanitate in conjunctura (...) eforturi si jertfe (...). Cum vorbea fara punct sau virgula, am iesit la o tigara, ne-am mai plimbat. Cand ne-am intors, ajunsese la Stefan cel Mare, pe acelasi ton egal de televizor sau radio care zice "Cotele apelor Dunarii": "Exemplul lui de neegalat este un far calauzitor. E o mare intamplare in acest proiect ca anul acesta am sarbatorit jumatate de secol, scuze mileniu, de la moartea lui Stefan, care exista si va ramane ca un far calauzitor peste destinele acestui neam (...). A mai tinut-o asa o vreme, despre tatarii "care veneau aproape anual", turci si alte dihanii. La sfarsit, l-am rugat pe dl Sandu sa ne trimita prin mail niste poze ale printesei. S-a tinut de cuvant si ne-am dat seama ca ar fi indicat ca Magda cea Mare sa puna pieptul la hotare. Ne-am umple de turisti.

OAZA
"Stranii si-au adus un strain care e cale lunga sa inteleaga si sa fie in rezonanta cu nevoile acestui popor care de mii de ani a supravietuit in conjunctura unor imperii foarte mari din jurul lui care au venit si din Asia si impotriva carora a trebuit sa faca mari sacrificii ca sa-si pastreze constiinta de neam, aceasta oaza de latinitate spun unii eu spun de romanitate in conjunctura(...)"
Gheorghe Borcan vicepresedinte

COBORAREA
"O prietena informaticiana ne-a recomandat-o pe printesa Magdalena Roghin Mihalache, am stat de vorba cu bunica ei, pastratoarea traditiilor, si am constatat coborarea din Stefan cel Mare, confirmata de genealogi"
Cristian Sandu presedinte
×
Subiecte în articol: reportaj sandu magda