x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Mamaie, ăştia de la Chevron vor să mi te-omoare! Cum a renăscut Bârladul sub ameninţarea corporatistă şi guvernamentală

Mamaie, ăştia de la Chevron vor să mi te-omoare! Cum a renăscut Bârladul sub ameninţarea corporatistă şi guvernamentală

de Vlad Ursulean    |    Ştefan Mako    |    02 Apr 2012   •   20:01
Mamaie, ăştia de la Chevron vor să mi te-omoare! Cum a renăscut Bârladul sub ameninţarea corporatistă şi guvernamentală

O imensa corporatie americana, guvernul Romaniei si numerosi primari au facut pasi inapoi cand au vazut cum s-a mobilizat Barladul impotriva gazelor de sist. Grupurile de pe Facebook s-au unit cu grupurile de batrani care stau la taclale prin centrul oraselului si au facut cel mai mare protest din ultimii ani. Toate astea s-au nascut cu luni in urma, in mintea unor tineri sociologi nascuti in Barlad si inflacarati de Piata Universitatii.

In zilele agitate din ianuarie, Vlad Catuna era la Universitate si se bucura ca un copil. Are o licenta in sociologie, un master in antropologie, ani de voluntariat si proiecte sociale, dar asemenea efervescenta nu mai vazuse, parca se activase societatea, vedea cum i se misca rotitele.

In Piata a invatat cum sa se poarte cand e luat de jandarmi, ce drepturi au cetatenii si ce hram poarta mass-media. A scris cu zapada pe o cladire "Revolutia va triumfa!" si a facut un banner cu spray-ul pe panza: "Dezbaterea e in strada, nu la televizor!"

In a doua saptamana de protest, cand lucrurile s-au mai calmat, a vazut la unii o pancarta cu ceva despre niste gaze de sist. Lumea nu prea intelegea care-i faza, unii credeau ca sist e o localitate. Dar au sosit stirile de dincolo de Dunare: Bulgaria a interzis exploatarea lor dupa proteste masive in sase orase.

Vlad si-a amintit atunci cum prietenii din Barlad ii spuneau de niste camionete argintii care au impanzit judetul si de americanii care stau la hotel. A inceput sa caute pe Internet informatii si s-a ingrozit.

Si-a sunat mama si i-a spus ce aflase. "Mama, vorbeste cu rudele si vecinii, pune mana pe telefon si suna la televiziune!" Mama a facut intocmai, dar raspunsul a fost dezamagitor: vecinii ridicau din umeri, iar televiziunea i-a raspuns "Doamna, nu putem noi sa ne luptam cu aia de la Chevron, o sa ne dea in judecata!".

Atunci Vlad a apelat la Facebook. Pe 27 ianuarie, a adaugat Barladul ca oras natal si a pus statusul: "Mamaie, astia de la Chevron vor sa mi te-omoare!" Apoi a facut, impreuna cu cativa prieteni, grupul "impotriva Extragerii Gazelor de sist la Barlad". Era la inceput un grup pentru barladenii din Bucuresti, dar acum a ajuns la aproape 8000 de membri, totul se discuta acolo.

Au decis ca trebuie sa faca urgent o campanie de informare. "Daca facem o informare cum trebuie, protestul se incheaga de la sine." Au pornit o petitie si au tradus filmul Gasland, in care un american colinda comunitatile langa care s-au exploatat gazele de sist si constata d0http://www.jurnalul.ro/
ezastrul.

Grupul strangea tot mai multi membri activi, fiecare cu cate-o idee. Paul Dumitriu, elevul dintr-a unspea, l-a sunat pe primar si a fost luat peste picior cu gazele lui cu tot. Primarul Constantin Constantinescu declara zilele alea intr-un ziar local: "Mereu cand se intampla ceva bun la Barlad, pac!, trecem la represalii mediatice si la ce ne pricepem noi mai bine, la distrugerea oricaror sanse de dezvoltare economica a orasului."

"Eu confundam in mintea mea Chevron cu Chevrolet", avea sa-mi spuna el mai tarziu. Pe 6 februarie, oamenii i-au trimis primarului o scrisoare deschisa. Pe 7 februarie, primarul s-a sucit: a tinut o conferinta de presa in care spunea ca e impotriva exploatarii. Mai mult, o sa puna un banner in fata primariei si o sa sustina marsul de protest! Bucuria a fost maxima pentru cei din Bucuresti. Era prima lor victorie.

Presa locala, avand si binecuvantarea autoritatilor, a pornit o cruciada impotriva Chevronului. Doina Secareanu, redactor-sef la Media TV, face aproape zilnic emisiuni despre asta. Barlad Online, un site de stiri administrat de o singura persoana, a consemnat fiecare vorbulita care aparea despre gaze. "Numa’ razboi daca ar fi sa se puna lumea asa pe treaba", spune zapacit Razvan Andronache, proprietarul site-ului.

In Barlad se consuma presa (mai degraba pe internet, oricat de paradoxal ar parea), asa ca in scurt timp toata lumea vorbea despre gaze si apa otravita. "Ai vazut cum fac cercuri batraneii prin centru? Oamenii discuta, informatia se propaga extrem de rapid, nu ca la Bucuresti", spune Vlad Catuna.

In plus, s-au tiparit vreo 20.000 de pliante si au aparut destui voluntari care sa le imparta. La inceputul lui martie, Vlad Catuna si cei de la Asociatia Vira au venit de la Bucuresti intr-o campanie de informare prin satele din jurul Barladului. Agatau oameni si pe holurile trenului personal si se chinuiau sa le explice pe intelesul lor, dar respectand rigorile sociologice.

Multi oameni au mers la preot sa-l intrebe ce-i de facut, spune protopopul Vasile Laiu. "La inceput nu stiam nici eu despre ce e vorba. Ma oprea lumea pe strada, sau la biserica sa ma intrebe ce e cu gazele astea. M-am documentat si dup-aia cand au mai venit le-am explicat. Le vorbesc si la slujba. Am discutat cu colegii mei din protopopiat, toti informeaza cetatenii."

Preotii s-au mobilizat, s-a format un centru de comanda, iar la protest in prima linie vedeai doar barbati in sutana, care cu steaguri, care cu portavoci. "Biserica nu lucreaza doar pentru mantuirea sufletului, ci apara viata. Noi o sa murim cand vrea Dumnezeu", tuna protopopul, "nu cand vrea Chevron!"

Protopopul face parte din grupul de initiativa care a organizat protestul de pe 22 martie. Asa au ajuns sa lucreze impreuna un preot, un geolog, un fost ofiter de armata, un elev de liceu si angajati de la primarie.

Barladenii au organizat si un simpozion la care au invitat doi geologi, profesori universitari la Cluj si Iasi, sa le explice stiintific daca e bine sau e rau ce li se pregateste. Sala muzeului "Vasile Parvan" a fost plina de oameni pe la 50 de ani care ascultau incruntati, cu cate-o cusma in mana. Cand vorbitorul o lua pe aratura, ei il corectau.

Directorul muzeului spune la final "Sa ne gandim ce sa facem...", dar nu apuca sa termine, ca cineva striga de la balcon concluzia unanima: "Ce sa ne mai gandim?! Nu vrem si gata!"

"Ma enerveaza ca nu intamplator au venit in zona asta", spune Vlad Catuna. "Lumea e saraca, needucata, poti sa-i manipulezi usor. Le cumperi pamantul, ai sapat sonda, ai scos gazul, le-ai distrus mediul. Urmatorul pas ar fi sa-l dai in judecata. Dar cine ii da in judecata la Puiesti? Badea Ion sa intenteze proces la Chevron? Ce sanse are?!"

Daca saracia zonei a intrat in calculul de oportunitate, e posibil ca alte trasaturi ale urbei sa fi fost trecute cu vederea. Barladul e un oras mai vechi decat Bucurestiul. A fost ars din temelii de mai multe ori si distrus de cutremure, dar a ajuns in perioada interbelica un centru cultural, resedinta judetului Tutova. In perioada comunista, resursele erau directionate spre Vaslui, iar Barladul a decazut. Au fost demolate aproape toate cladirile vechi, aratand acum ca orice anonim oras comunist. Insa mandria oamenilor a ramas vie.

"Orasul asta e mic si amarat, dar e al nostru", spune Maria Dima, jucatoare de tenis si absolventa de Drept. "Oamenii nu vor sa plece si sa-si strice viata, sa-si piarda statutul social..."

In drum spre Barlad, citisem pe Wikipedia un citat al lui C.D. Zeletin: "in Barlad, orice fapt de spiritualitate nu poate fi o intamplare..." Atunci am ras, dar cateva zile mai tarziu m-am nimerit in mijlocul oamenilor de la protest. Nu erau nici exaltati, nici plictisiti. Marsaluiau solemn, ca la inmormantarea unui martir.

Protestul barladenilor nu ar fi avut o asemenea amploare fara implicarea administratiei locale. in episoadele urmatoare, vom povesti cum societatea civila nu reuseste inca sa se organizeze. Nimic nu misca fara implicarea structurilor politice.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist