Jurnalul National lanseaza azi o noua pagina tematica - "Straini de Romania". In fiecare sambata, straini care traiesc si muncesc de ani buni in Romania vor povesti despre cat de greu sau de usor le-a fost sa se adapteze vietii de aici si cum arata, pentru ei, viata alaturi de romani. Cititi azi despre cu cantareata si realizatoarea TV Mbela Nzuzi.
Mbela Nzuzi a invatat sa gateasca sarmale ca sa le poata manca dupa pofta inimii, fara sa ii mai fie rusine ca ar vrea o portie in plus. S-a adaptat la viata din Romania atat de bine incat a ajuns sa co-prezinte cu succes o emisiune de televiziune in direct. Totusi, dupa 8 ani in Romania, nu a reusit inca sa faca pace cu iarna si excursiile pe munte.Jurnalul National: De ce ai ales sa emigrezi din Congo tocmai in Romania?
Mbela Nzuzi: Am ales Romania pentru ca aici aveam niste cunostinte. Cand stii ca trebuie sa te duci intr-o tara si stii ca o sa stai foarte mult, este foarte important sa ai macar legaturi acolo, sa iti fie un pic mai usor. E greu sa o iei de la capat undeva unde nu cunosti pe nimeni. Despre zona de unde vin eu, ce sa-ti spun? E o tara calda. Multi se mira ca mi-e cald vara la voi, dar caldura la noi e mai umeda, ploua foarte mult si organismul e obisnuit cu caldura de acolo. Aici mi se pare foarte uscat si parca te sufoci. Deci suport foarte greu caldura aici dar si mai greu suport iarna. Nu ma descurc deloc. La prima iarna am stat, n-am iesit o saptamana. Cand am vazut cat ninge, cand am vazut gheata aia, am pus mana pe pervaz si mi-am zis: Asta e chiar gheata? Adica frigider afara? Oamenii astia sunt nebuni, mai ales ca am vazut si copii care se jucau. Da, arata bine, e frumos, dar eu nu ma joc, ma uit prin geam. Iar prima oara cand am alunecat si am cazut m-am simtit atat de prost...ca numai copiii cad. Dar cand am vazut ca erau si batranii care cadeau, ma gandeam ca ce, asta e chiar placere? Cand ningea si era iarna eram atat de suparata, iar oamenii se bucurau ca ninge, ca nu se poate Craciun fara zapada. Exista diferente.
Drumul spre Cruce
Da-mi niste exemple.
Noi avem alte hobby-uri. Nu ca alergam maimute sau asa, sau ca sarim prin copaci, dar chiar suntem diferiti si la inceput e greu sa te obisnuiesti cu oamenii. Aveti un anumit umor al vostru pe care cateodata nu il gustam, niste glume la care nu prind poanta, dar hai sa rand si eu. Nu avem nici aceleasi distractii, de exemplu sa urci pe munte, sa te duci la Crucea de la Caraiman. M-au dus niste prieteni in 1999 si am mers ore in sir si am ajuns pana acolo, am stat jumatate de ora si pe urma au spus sa ne intoarcem. Si am zis: Poftim???!!!. Eu credeam ca e un hotel sau ceva aoclo, o petrecere, distractie. Umblasem atatea ore, si ei ziceau: "Am ajuns la Cruce? Nu vezi ce panorama?" si eu spuneam: "Ce panorama?! Vedeam aceleasi lucruri si de la jumatatea drumului, puteam sa ne oprim acolo si sa ne intoarcem!" Eram suparata, ii injuram, dar nici nu puteam sa ii injur ca lumea, ca nu stiam ce cuvinte stiu acum.
Ce stiai despre Romania inainte sa vii aici?
Stiam despre Ceausescu, era bun prieten cu al nostru, cu Mobutu. A fost o problema atunci cand a fost executia lui Ceausescu si au dat-o si la noi la televizor si au avut probleme cu Mobutu, care s-a suparat, s-o fi gandit: "Daca toti prietenii mei patesc asa, sa nu cumva sa fie si poporul meu inspirat".
Dar despre oamenii de aici ce stiai?
Stiam ca oamenii sunt un pic altfel, in tarile de Est, dar am fost foarte ingrozita cand vedeam oamenii. Fete incruntate, suparati, babele astea...pardon, batranii. E urat, nu, sa spui baba? Eu am colegi care tot spun "babuta".
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Citește pe Antena3.ro
"Babuta" e mai alintat, asa.
Pai, vezi? Apropo de diferentele de limba.
Cum ti-a fost sa inveti romaneste, ca vorbesti foarte bine, zici ca stii sa si injuri...
Eu vorbesc franceza, si...Ce, ti-am zis deja injuraturi? Nu, nu, nu...Dar pot? Am voie? (rade)
Deci, vorbind franceza, e mai usor. Mi-a si placut, am vrut sa invat, am avut nevoie pentru ca am inceput sa lucrez cu fundatia si lumea are pretentii de la tine. Sunt si o fire ambitioasa, si imi e si usor sa invat. O expresie care mi-a placut a fost "frectie la picior de lemn" si imi place, o spun.
Deci, vorbind franceza, e mai usor. Mi-a si placut, am vrut sa invat, am avut nevoie pentru ca am inceput sa lucrez cu fundatia si lumea are pretentii de la tine. Sunt si o fire ambitioasa, si imi e si usor sa invat. O expresie care mi-a placut a fost "frectie la picior de lemn" si imi place, o spun.
Cum te-ai adaptat la mancarea romaneasca?
La inceput am fost foarte pretentioasa si nu mancam mancare romaneasca. Mi-a placut tochitura moldoveneasca, se apropie de ce mancam noi in fiecare zi, un sos clasic pe care il mancam si la pui, si la fasole, si la spanac.Mi-au placut sarmalele, cu varza, ca nu-mi plac in foi de vita. Si cand mergeam la oameni mi-era rusine sa mai cer o portie. Stii care e problema la voi? Mancati felul intai, felul doi, asa, dar in cancitati mici. Noi mancam un fel, mult, si gata. Iar cand ma duceam undeva saream peste ciorba, pe urma vedeam ca imi pune ori trei sarmalute, ori patru, ceea ce mi se pare putin si ma tot uitam in jur sa vad daca mai e cineva care mai cere. Asa ca m-am apucat sa invat si acum fac cate o oala intreaga, si mananc si 10, si 15, daca vreau.
De ce ti-ar fi dor daca ar fi sa pleci de aici?
Pai eu nu plec de aici! Cand o sa mor, poate. Cred ca oamenii mi-ar lipsi, imi plac. M-am urcat intr-un taxi si soferul m-a intrebat: "Doamna, de unde veniti?" "Din Congo". "Aaaaaaaaaa, stiu, ca Mobutu cu nea Nicu, prieteni buni, daaa, dar nu-i asa ca e mai bine la noi? E mai bine la noi, nu? Ca nu e ca acolo, saracie mare, nu? Dar aici cu ce va ocupati, de ce ati venit la noi?". Deja incep sa cred ca o sa-mi ceara si buletin sau sa vada daca am viza la zi. Dar omul incearca sa fie prietenos, dragut. Oamenii sunt simpatici, calzi. Oricum, e greu sa fii strain, e greu sa fii diferit, si asta o simti in reactia oamenilor. Cand locuiesti intr-un bloc, de exemplu, oamenii se poarta altfel cu noi decat intre ei. Au idei preconcepute. S-a generalizat si ideea ca strainii daca stau intr-un loc stau mai multi decat declara, si a devenit foarte greu sa isi gasesti ceva cu chirie. Spuneau ba ca suntem murdari, ba ca facem multa galagie. Uite, eu cand vorbesc acum cu tine, am un ton al vocii, dar cand vorbesc cu cineva de la mine, e ca si cum ne certam, ca vorbim tare. S-a intamplat ca vecinii sa cheme politia, crezand ca ne luam la bataie. Romanii nu sunt rai, dar nu stiu, si au dreptul sa fie informati, sa stie mai multe despre alte popoare.
Cum este, ca strain, sa prezinti o emisiune in direct, de actualitate, cum e "6! Vine presa"?
Uite, nu poti sa-ti dai seama cat de greu poate sa fie pentru cineva care nu e roman sa stea intr-o discutie despre politica romaneasca. Dar stiu ca nu se poate intampla ceva grav. Poate ma balbai. Si ce daca? Uit numele cuiva. Si ce daca? Le iau ca atare, ca in viata. Imi joc propriul rol si asta imi place. Aduc partea omului de rand care vine cu intrebari mai simple. Teo este cea care mi-a spus, chiar in direct, ca am fost pe la emisiunile ei: "Tu o sa faci televiziune, uita-te la mine".
Televiziunea este foarte importanta, are mai mult impact asupra oamenilor. Si daca televiziunea aduce si straini care sa prezinte emisiuni serioase, e un lucru bun. Adica cineva care ma vede poate sa spuna: "Cine zicea ca romanii sunt rasisti?".
Televiziunea este foarte importanta, are mai mult impact asupra oamenilor. Si daca televiziunea aduce si straini care sa prezinte emisiuni serioase, e un lucru bun. Adica cineva care ma vede poate sa spuna: "Cine zicea ca romanii sunt rasisti?".
CV
| ||
|