Păpuşile uriaşe îmbrăcate în port tradiţional românesc, Păcală şi Virtuozii Carpaţilor au cucerit milanezii, turiştii şi românii care au ajuns marţi în Piaţa Duomo.
Păpuşile uriaşe îmbrăcate în port tradiţional românesc, Păcală şi Virtuozii Carpaţilor au cucerit milanezii, turiştii şi românii care au ajuns marţi în Piaţa Duomo.
Italienii şi turiştii care au trecut marţi prin Piazza del Duomo din Milano au dat piept cu adevărata Românie. Mai timizi şi mai grăbiţi dimineaţă, în faţa standurilor în care meşterii români modelau vase de lut, torceau sau ţeseau, italienii au ajuns la prânz să bată periniţa chiar în faţa la Duomo. I-au convins actorii Teatrului Masca, îmbrăcaţi în păpuşi uriaşe costumate în port tradiţional românesc.
Când măştile au pornit la dans, însoţite de fanfara din Cosmeşti, turiştii au uitat de Duomo, italienii au lăsat promenada şi cumpărăturile, iar cei de la MTV care transmiteau un eveniment monden şi-au mutat camerele pe defilarea românească, aşa că hora şi periniţa s-au văzut şi în "transmisiune directă" şi pe un ecran uriaş instalat în piaţă.
"Din ce ţară sunteţi?", au exclamat mai întâi italienii, deja fluturând steguleţele tricolore pe care le primiseră. "E carnavalul românilor?" au întrebat alţii, familiarizaţi cu tricolorul nostru. Turiştii japonezi şi imigranţii din ţările musulmane au fost însă primii care s-au băgat la horă, încântaţi de ce se întâmplă şi fără să ceară prea multe lămuriri.
Alai mioritic
După ce câteva italience tinere şi elegante au dat exemplu rupându-se de la shopping ca să danseze cu păpuşile româneşti, de la pici până la bunici, milanezii au defilat şi ei zbânţuindu-se pe ritmuri din Carpaţi, iar organizatorii nu mai pridideau să împartă steguleţe tricolore.La dans însă au fost puţini români, dovadă liniştitoare că cei mai mulţi dintre ei munceau la ora aceea.
"Voi aveţi o imagine urâtă pentru că sunt într-adevăr mulţi imigranţi care fac probleme. Nu ştiu dacă sunt neapărat toţi români. Noi avem un coleg român la şcoală, e un băiat bun şi învaţă bine, noi nu l-am judecat niciodată pentru ce au făcut rău alţii", ne-a explicat un grup de adolescente care se mutase în viteză de la evenimentul MTV la cel românesc.
"Multamesc", ne-a mulţumit stâlcit un fotoreporter al unui ziar italian, agăţându-şi steguleţul românesc de rucsac. Şi el era în trecere prin piaţă, însă nu s-a mai dezlipit de petrecerea românilor până seara tărziu. "Eu lucrez pentru un ziar normal, nu-mi amintesc să fi dus vreo campanie împotriva imigranţilor români. Toate popoarele au hoţii lor. Eu am avut norocul să merg şi la Timişoara", ne-a spus Luigi.
Cel mai aprins au discutat însă despre petrecerea românească turiştii britanici, care nu numai că au dansat şi s-au fotografiat cu păpuşile, dar au cerut lămuriri şI despre zonele din care provin măştile, despre stilul muzical şi simbolurile tradiţionale. "Mi se pare foarte ciudat să aud că românii au o imagine proastă aici. La noi nu s-a auzit de aşa ceva, cu alţi imigranţi avem probleme", ne-a spus o turistă londoneză.
Până şi carabinierii aflaţi în timpul serviciului au salutat alaiul românesc şi au strâns mâinile întinse de păpuşile uriaşe.
Când actorii de la Teatrul Masca s-au întors din defilarea de pe străzi şi au pornit o reprezentanţie de dansuri tradiţionale, pe platoul din faţă de la Duomo, sute de trecători i-au înconjurat şi şi-au înroşit palmele apludând.
Hora şi periniţa
Când păpuşi pe picioroange au intrat în scenă ca să arate cum e jocul în Maramureş, s-a auzit în piaţă şi prima chiuitură moroşenească din public. Era un român din "Maramu", cu un zâmbet cât faţa, surpins şi emoţionat de ce a găsit în faţă la Duomo.Când Mihai Mălaimare, maestrul de ceremonii în costum naţional a invitat spectatorii să înveţe un dans românesc, prima care s-a repezit fluturănd mâinile a fost o palesteniancă. Sheherezade a învăţat repede paşii şi l-a secondat cu foc pe actorul nostru.
Un vin românesc şi căte o bucată de colac, "că aşa e la noi la români, chemi tot satul la nuntă", le-au dat curaj spectatorilor să se bage mai întâi la horă, şi apoi să îndrăznească la "periniţa". Au înţeles repede cum e cu batista, aşa că s-au aşezat în genunchi şi s-au pupat pe obrajii italieni, româneşti, asiatici sau magrebieni.
"Bravo!", "Bravo!", "Prea puţin", "Mai vrem!" au strigat spectatorii, după mai bine de o oră de zbânţuială, iar pentru Mihai Mălaimare s-a auzit, cu accent de Maramureş, "Să ne trăieşti o mie de ani!"
Păcală în italiană
Ca să-l vadă pe Păcală jucat în italiană de cei de la Teatrul Ţăndărică, milanezii, veniţi cu copiii, au ocupat cu mult timp înainte de începerea reprezentaţiei scaunele puse în faţa scenei."Am programat încă de duminică să venim. Am trecut prin piaţă şi am văzut anunţul cu această reprezentaţie pentru copii şi m-am bucurat la ideea că noi, adulţii, vom cunoaşte măcar un pic din cultura românească, iar fetiţa mea se va bucura de o piesă bună de teatru", ne-a spus italianca Sara Perluchini, venită la spectacol în familie: fetiţa de patru ani şi bunicii.
"Mama, mama, uite, îl păcăleşte din nou!", "Mama, dar el chiar nu vede sacul?", "Un urs, uite un urs!" au ciripit, printre râsete, copiii italieni în timpul spectacolului.
Zeci de ochişori, mulţi imigranţi africani şi sud americani, dar şi milanezi, s-au lipit de scena lui Păcală şi au urmărit reprezentaţia din picioare, până la final, căci cele peste 150 de scaune pregătite nu au fost de ajuns.
"N-am mai văzut până acum aşa spectacol. Mi-a plăcut cel mai mult vaca Florica", ne-a spus Alessandra, o româncuţă la vârsta grădiniţei.
După o zi de muncă, însoţiţi de copii sau de unii singuri, sute de români au început să se strângă la orele serii la Duomo şi au urmărit ce-au mai prins din aventurile lui Păcală, şoptindu-şi între ei amintiri de acasă.
Valuri, valuri de români au ajuns în piaţă o dată cu înserarea şi cu Virtuozii Carpaţilor. Cei mai mulţi au stat şi au dansat în picioare, pentru că scaunele fuseră de mult ocupate de italienii şi turiştii care, echipaţi cu aparate foto şi camere de luat vederi, nu se mai dezlipiseră de spectacolele româneşti încă de la vremea prânzului.
"Nu românii sunt răi, legile noastre sunt blânde. Ce blânde? Noi nu avem legi deloc, de fapt. De ce nu auzi că se plâng germanii de români?", ne-a explicat Pepino, un învăţător italian, varianta lui legată de imaginea mai puţin plăcută pe care o au românii în Italia.
După un final cu o horă românească în care s-a prins toată suflarea, spectatorii s-au împrăştiat, speriaţi şi de o grevă anunţată la metroul milanez.
Special pentru Nemescu
Au început însă să apară italienii şi tinerii români care-şi programaseră să vadă în piaţa ultimul film al lui Nemescu. "Aici va rula California Dreamin’?" întreba câte un milanez, după care cerea permisiune să ocupe unul dintre locurile de pe scaune.Un cuplu de italieni, îmbrăcaţi foarte elegant, în haine de seară, ne-au mărturisit că au venit de la 80 de km de Milano, au lăsat maşina undeva la marginea oraşului şi au luat metroul până la Duomo ca să vadă filmul regizorului Cristian Nemescu.
"Aşteptăm de mult timp să vedem acest film şi a fost mare bucurie să aflăm că va rula azi în piaţă. Nu cred că are rost să vă mai explicăm care sunt sentimentele noastre faţă de români. Faptul că suntem aici, în seara asta, cred că spune deja multe. Am adăuga doar că noi, italienii, trebuie să ne amintim mai des cam ce am făcut noi în America acum câteva zeci de ani, iar românii care sunt tentaţi să facă infracţiuni aici trebuie să înţeleagă altfel sensul cuvântului libertate, în Italia, unde legile sunt permisive. Nu suntem de acord cu pedepse aspre şi campanii antiromâni, dar suntem de accord cu orice campanie de educare", ne-au spus Pietro şi Maria.
"O lume de descoperit"
Campania de diplomaţie publică "Piazza di Romania", organizată de MAE, a început duminică la Torino, în Piazza Castello, şi a continuat luni seară şi marţi la Milano, în cel mai atractiv punct al oraşului – Piazza del Duomo.Campania, care se desfăşoară sub sloganul "România: o lume de descoperit", îşi propune să promoveze imaginea adevărată a ţării noastre, se va muta din 4 octombrie la Roma.
Fanfare din Cosmeşti, Teatrul Masca, Teatrul Ţăndărică, Damian Drăghici, Alexandru Bălănescu, Quartet, trupa Sistem, formaţii de muzică populară, meşteri tradiţionali şi-au propus să-i convingă pe italieni de frumuseţea României.
Campania a fost finanţată din fonduri guvernamentale, dar un important sprijin financiar a venit şi din partea unor mari companii italiene.
Ecouri
"La «Piazza di Romania» au venit, pe lângă autorităţile locale, şi consulul Germaniei, consulul Greciei, care au fost foarte încântaţi de ceea ce au văzut. Am primit multe felicitări de la italienii de aici care, după cum aţi văzut au fost majoritari la spectacole, dar şi de la românii din Milano care aşteptau de mult timp asemenea momente şi m-au întrebat, bineîţeles, când va fi următoarea manifestare" – Tiberiu Dinu, consulul general al României la Milano.Citește pe Antena3.ro