x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum se poate muri dintr-o "anchetă” a Poliţiei. Cercetat pentru că a intrat prin efracţie într-un bar, un bărbat de 48 de ani a fost ucis în bătaie

Cum se poate muri dintr-o "anchetă” a Poliţiei. Cercetat pentru că a intrat prin efracţie într-un bar, un bărbat de 48 de ani a fost ucis în bătaie

de Adriana Oprea-Popescu    |    17 Noi 2012   •   23:04
Cum se poate muri dintr-o "anchetă” a Poliţiei. Cercetat pentru că a intrat prin efracţie într-un bar, un bărbat de 48 de ani a fost ucis în bătaie

Ultima zi din viaţa lui Druţu Nicolae pare o secvenţă desprinsă dintr-un film tragi-comic. Bărbatul de 48 de ani locuia în comuna Stoina (Gorj) şi era cunoscut de localnici ca fiind bun prieten cu paharul. Uneori mai întrecea măsura, însă întotdeauna reuşea să ajungă pe picioarele lui acasă. În noaptea de 17/18 noiembrie 2008, Nicolae s-a cinstit pentru ultima oară. Era luni spre marţi. Naiba l-a împins să forţeze uşa unui bar din comună şi să intre înăuntru, ca să se auto-servească. Barul era prevăzut cu alarmă, iar sistemul de securitate a expediat imediat un mesaj de avertizare pe telefonul mobil al patronului localului. Era 00:50, în crucea nopţii. Patronul a alertat câţiva cunoscuţi şi, împreună cu ei, a mers într-un suflet la bar, să vadă cine-l fură.

Prima lovitură

În local era lumina aprinsă. Înăuntru, la o masă, cu un pahar de băutură în faţă, Nicolae stătea liniştit şi se uita la televizor. Nu părea tulburat de prezenţă patronului care-i cerea socoteală. Scos din sărite de pasivitatea lui, acesta l-a lovit în faţă. A fost prima lovitură din multele pe care avea să le încaseze Nicolae în ultimele 13 ore din viaţa lui. Asta a fost ceva mai moale: a căzut lăsându-se în genunchi şi-apoi în fund, în timp ce încerca să se ţină de picioarele celui care-l lovise. Patronul l-a prins de haine şi l-a aşezat pe scaun, iar Nicolae a continuat să bea din paharul pe care şi-l umpluse singur. Era din alt film. Paharul acela de băutură a fost, de altfel, singura pagubă pe care patronul a constat-o, ulterior.

Alertate că a fost comisă o infracţiune pe raza comunei, organele de poliţie de la postul din Stoina au ajuns la local în jurul orei 1:00 – 1:10. "Infractorul” era tot pe scaun, bând liniştit duşca pentru care venise. Fără să facă vreo verificare la faţa locului, cei doi agenţi de poliţie l-au luat pe sus şi l-au dus, cu maşina de serviciu, la post.

Imobilizarea

După câteva minute, acolo a ajuns şi patronul barului, iar Nicolae, dezmeticindu-se puţin din beţie şi realizând ce a făcut, i-a cerut iertare bărbatului. Apoi, a încercat să plece acasă. Prea târziu. Braţul legii fusese deja pus în mişcare, acţionând, în cazul nostru, după metodologia "când tendonul bate neuronul”. Agentul de poliţie Papuzu Eugen, unul dintre cei care-l săltaseră pe Nicolae din bar, l-a forţat să se aşeze pe o bancă din holul postului de poliţie. Iar când acesta, puţin mai târziu, a reuşit să scape şi să iasă în curte, l-a prins şi l-a imobilizat, aşezându-l pe o altă bancă şi ţinându-l cu mâinile şi picioarele.

În jurul orei 1:45, la Poliţia din Stoina a ajuns şi agentul Militaru Cosmin. Chemat de acasă, special pentru "anchetă”, adică. Devotat meseriei, Militaru s-a sacrificat şi a venit la serviciu noaptea, direct de la petrecerea unde-şi cinstise colegii. Pe 17 noiembrie fusese ziua lui de naştere. Fiind el însuşi sub influenţa băuturilor alcoolice, ar fi putut empatiza cu Nicolae, însă deranjul pe care i-l provocase acesta era mult prea mare. Militaru l-a expediat acasă pe patronul barului, cu un mesaj de încurajare: "Du-te liniştit, că rămânem noi cu el aici”. Doi agenţi de poliţie au plecat, însoţiţi de "păgubit”, să efectueze cercetarea la faţa locului. Iar Nicolae a rămas în postul din Stoina, doar cu Papuzu şi Militaru. Ş-a început "ancheta”.

Arte marţiale

L-au bătut de la 2:00 şi până la 4:00. Cu pauze, pentru că şi poliţiştii sunt oameni şi obosesc. "Astfel, inculpatul Militaru Constantin – Cosmin, după ce a început să efectueze ancheta în modul arătat mai sus, în timp ce victima se afla în sala de şedinţe a postului de poliţie, i-a aplicat acesteia pentru început două palme în urma cărora victima a căzut pe podeaua de ciment acoperită cu mochetă, iar în continuare acelaşi inculpat i-a aplicat victimei mai multe lovituri cu picioarele în zona toracică şi în cea abdominală”, se precizează în rechizitoriul prin care cei doi poliţişti au fost trimişi în judecată. "Inculpatul Papuzu Bogdan- Eugen a precizat că l-a văzut pe inculpatul Militaru Constantin- Cosmin aplicându-i victimei foarte multe lovituri consecutive, fără a le putea număra, însă apreciind că au fost cel puţin zece. De asemenea, inculpatul Papuzu Bogdan- Eugen a menţionat că inculpatul Militaru Constantin- Cosmin i-a aplicat victimei lovituri cu piciorul, fiind imitate figurile de arte marţiale. După fiecare lovitură victima era ridicată de pe podea, inculpatul Militaru Constantin- Cosmin ţinând-o de umăr întrucât aceasta ar fi căzut dacă nu era susţinută în acest fel, şi imediat inculpatul îi aplica o nouă lovitură cu piciorul. Astfel, inculpatul Papuzu Bogdan- Eugen a precizat că a putut să numere cel puţin cinci căderi ale victimei, urmare loviturilor aplicate cu piciorul, precum şi prima cădere a victimei care s-a datorat palmelor aplicate de inculpatul Militaru Constantin- Cosmin”.

La rându-i, "inculpatul Militaru Constantin- Cosmin arată că după plecarea echipei de cercetare la faţa locului, în timp ce numitul Druţu Nicolae se afla în sala de şedinţe a postului de poliţie, inculpatul Papuzu Bogdan- Eugen l-a lovit pe acesta cu palma sau pumnul în zona feţei, acesta s-a dezechilibrat şi a căzut lovindu-se la cap de un ghiveci de flori, şi apoi de podea. Victima a rămas întinsă pe spate, respira greu şi avea sânge la gură, iar inculpatul Papuzu Bogdan- Eugen îi aplica acesteia uşoare lovituri cu palmele peste faţă, pentru a-şi reveni.”

Agentul de poliţie Papuzu Eugen împlinise 25 de ani cu două luni înainte. Agentul de poliţie Militaru Cosmin abia împlinise 22 de ani în seara în care călca în picioare un om, în sediul de poliţie. Amândoi făceau parte din poliţia judiciară.

Spălat de sânge

La 4:10, la sediul de poliţie s-a întors echipa care fusese la CFL, iar Nicolae a fost lăsat să plece acasă. Buimac din cauza loviturilor primite, bărbatul a ieşit în curte, însă în loc să meargă spre poartă, a încercat să sară gardul de beton care împrejmuieşte postul de poliţie. "Într-o acţiune complet dezordonată şi confuză”, declară martorii. Filantropi, cei doi agenţi de poliţie, ajutaţi de un coleg, au urcat victima în maşina de serviciu, s-o ducă acasă. Înainte de asta însă, au mers cu bărbatul şi l-au spălat de sânge la o fântână din apropiere. Cum pe drum Nicolae dădea semne că nu s-ar simţi prea bine, poliţiştii au decis să-l lase la sora lui. Le-a indicat adresa un vecin, care a urcat în maşină, lângă victimă, şi care a declarat ulterior că aceasta "era inconştientă”.

Sora lui Nicolae spune că a doua zi, pe la ora 7:00 dimineaţa, acesta era într-o stare fizică alterată. N-o recunoştea, vorbea incoerent şi dădea tot timpul din mâini, într-un gest de apărare. Femeia şi soţul ei au plecat la treabă, iar Nicolae a rămas doar cu soacra acesteia. După câteva ore, bărbatul s-a trezit, a ieşit în curte şi a început să mute nişte lemne dintr-un loc într-altul. Era haotic. Soacra s-a speriat şi i-a cerut să plece la el acasă, însă Nicolae nu părea s-o audă. Văzând cearta, un sătean care trecea pe drum a intervenit, lovindu-l pe Nicolae cu o nuia de soc. Era ora 10:00. Peste alte două ore, rămas în curte, a fost chemat la masă de bătrână. A înghiţit doi-trei dumicaţi, după care a ieşit afară. La ora 13:00, femeia l-a văzut căzând pe spate, apoi ridicându-se în fund şi alunecând din nou, în faţă. După care, a rămas nemişcat.

Muşamalizarea

Moartea lui Druţu Nicolae a fost sesizată în aceeaşi zi organelor de urmărire penală de la IJP Gorj. Raportul de autopsie întocmit pe 19 noiembrie 2008 confirma suspiciunile: moartea fusese violentă, survenind ca urmare a "contuziei şi hemoragiei meningo-cerebrale consecutive unui traumatism cranio-cerebral acut, cu fracturarea calotei şi bazei craniului”. Pe scurt, bărbatul avea capul făcut ţăndări. Şi, deşi încă de la debutul anchetei se ştia că în acea noapte victima fusese "audiată” la postul de poliţie, acest amănunt nu a făcut obiectul unor verificări, nici măcar formale. Ancheta s-a concentrat pe probarea vinovăţiei patronului barului, faţă de care Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a şi început urmărirea penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.

Şi poate că azi un nevinovat ar plăti pentru infracţiunea comisă de doi poliţişti, dacă dosarul n-ar fi fost preluat de Parchetul General. În aprilie 2012, s-a pus în acţiune urmărirea penală faţă de Militaru Constantin – Cosmin şi Papuzu Bogdan – Eugen, iar cei doi au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv (n.r. – până în luna august a.c.). La solicitarea celor doi, a fost exhumat cadavrul lui Druţu Nicolae, pentru o nouă expertiză medico-legală, INML stabilind că "leziunile traumatice cranio-cerebrale care au dus la deces s-au putut produce prin lovire cu şi de plan dur”.

Datele anchetei, coroborate cu concluziile medicilor legişti, au stabilit că moartea victimei nu putea surveni ca urmare a primei lovituri, primite din partea patronului barului, dar nici a ultimei lovituri, aplicată de un sătean cu o nuia din soc. În schimb, loviturile pe care le descriu în declaraţiile lor cei doi poliţişti (fiecare învinuindu-l pe celălalt) se regăsesc, aidoma, în raportul leziunilor constatate de medicii legişti.

La 9 noiembrie a.c., procurorii Parchetului General i-au trimis în judecată pe Militaru şi Papuzu, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, arestare nelegală şi cercetare abuzivă. Cauza va fi judecată de Tribunalul Caraş Severin. Sora lui Druţu Nicolae, bărbatul omorât în bătaie de poliţişti, s-a constituit parte civilă în dosar, cu suma de 100 de milioane de lei vechi.   

Vina, împărţită egal

În declaraţiile lor, poliţiştii-ninja se acuză reciproc. Ce s-a întâmplat cu adevărat în sala de şedinţe a postului de poliţie din Stoina nu ştiu decât ei. Şi mortul. Fără a putea stabili exact cine a dat mai mult sau mai cu sete în bărbat şi care dintre ei a produs traumatismul cranio-cerebral ce a dus la decesul victimei, procurorii Parchetului General au reţinut în sarcina ambilor poliţişti infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav.

"Practica judiciară a reţinut că participaţia sub forma coautoratului la omor subzistă şi în ipoteza în care nu toţi participanţii contribuie în aceeaşi măsură la producerea rezultatului morţii”, se precizează în rechizitoriu, "esenţial fiind ca acţiunile simultane sau succesive săvârşite de fiecare participant să se completeze reciproc şi toate împreună să alcătuiască activitatea unică, indivizibilă, considerată în ansamblu activitatea de săvârşire a faptei, indiferent de valoare a contributivă separată a fiecărei acţiuni în parte (Decizia nr.30 din 10 ianuarie 2011 a Î.C.C.J.)”.

×