Cei dornici de o reîntâlnire cu trecutul au ignorat ploaia de afară şi au venit cu mic, cu mare la Muzeul Ţăranului Român la cea de-a patra ediţie a Târgului de Antichităţi Ţărăneşti, desfăşurată între 15 şi 17 octombrie.
Colecţionari din toată ţara au expus obiecte cu totul deosebite. Trei zile, uitând de vremea ploioasă, bucureştenii au venit la întâlnirea cu istoria. Vizitatorii au făcut o excursie în trecut şi nu am avut cum să nu remarcăm bucuria de pe feţele copiilor care aşteptau răspunsuri la sutele de întrebări cu care-şi asaltau însoţitorii. „Dar asta ce este?". „Asta de ce miroase aşa?", „Tanti de ce a păstrat cămăşile astea?", „Asta e miere? De unde a venit?"... Erau de toate aici, de la icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, ceramică, mobilier crestat, lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri, până la covoare, ştergare, piese de costum popular până la doniţe, vase din lemn, putinei, căuce, furci şi roţi de tors, fuse, vârtelniţe, felinare, ceasuri, candelabre, piuliţe şi râşniţe de alamă.
Nenumărate ilustrate şi albume de epocă atrag atenţia unui ochi avizat. Ne-am ostoit setea de trecut privind cum îngrijea Regina Maria grădinile, cum admira natura, cum îşi strângea copiii la piept, dar am şi admirat toaletele doamnelor de odinioară. Am cumpărat o ilustrată pentru aduceri aminte şi ne-am bucurat când o fetiţă a primit una gratis pentru că i-a spus doamnei care le vindea cine este personajul din fotografie. „Felicitări, bunica! Fetiţa ştie cine a fost Regina Maria, iar restul românilor habar nu au. Educaţia de acasă face toţi banii!" Bunica e fericită că odorul a demonstrat că poate şi se îndreaptă cu aceasta spre standul cu turtă dulce, binemeritată recompensă.
Ii şi cămăşi meşteşugit brodate pe vremea când glasul războiului de ţesut se auzea în orice gospodărie. Au fost expuse obiecte create de ingeniozitatea ţăranului român şi au putut fi achiziţionate la preţuri rezonabile. Peste 40 de colecţionari din toată ţara şi-au adus la târg comorile păstrate cu sfinţenie, dezvăluind o parte din universul creat de ţăranul român. Toate emanau bun simţ, simplitate şi te îndemnau la respect. Bijuterii migălite odinioară, medalii de merit sau recunoştinţă, aparate de fotografiat încă în uz, baionete şi coifuri, candelabre, fotografii, poşete, nasturi, evantaie şi câte şi mai câte. Lucruri care au supravieţuit timpului şi care au câte o poveste de spus celui care vrea să asculte.
Cei care au mers la târg au putut gusta turtă dulce, miere, suc de mere, vin, palincă şi fel de fel de minunăţii culinare! Cu alte cuvinte, târgul, ce a avut reprezentanţi şi dincolo de porţile Muzeului, a avut parte de vizitatori mulţi şi fiecare a plecat spre casă cu câte o amintire plăcută într-un buzunar al inimii...
Citește pe Antena3.ro