x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje O amintire în buzunarul inimii

O amintire în buzunarul inimii

de Loreta Popa    |    24 Oct 2010   •   00:00
O amintire în buzunarul inimii
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Cei dornici de o reîntâlnire cu trecutul au ignorat ploaia de afară şi au venit cu mic, cu mare la Muzeul Ţăranului Român la cea de-a patra ediţie a Târgului de Antichităţi Ţărăneşti, desfăşurată între 15 şi 17 octombrie.



Colecţionari din toată ţara au expus obiecte cu to­tul deosebite. Trei zile, uitând de vremea ploioasă, bucureştenii au venit la întâlnirea cu istoria. Vizitatorii au făcut o excursie în trecut şi nu am avut cum să nu re­marcăm bucuria de pe feţele copiilor care aşteptau răs­punsuri la sutele de întrebări cu care-şi asaltau în­soţitorii. „Dar asta ce este?". „Asta de ce miroase aşa?", „Tanti de ce a păstrat cămăşile astea?", „Asta e miere? De unde a venit?"... Erau de toate aici, de la icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, ceramică, mo­bilier crestat, lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lin­gurare, dulapuri, până la covoare, ştergare, piese de cos­tum popular până la doniţe, vase din lemn, putinei, căuce, furci şi roţi de tors, fuse, vârtelniţe, felinare, ceasuri, candelabre, piuliţe şi râşniţe de alamă.

Nenumărate ilustrate şi albume de epocă atrag atenţia unui ochi avizat. Ne-am ostoit setea de trecut pri­vind cum îngrijea Regina Maria grădinile, cum ad­mira natura, cum îşi strângea copiii la piept, dar am şi ad­mirat toaletele doamnelor de odinioară. Am cum­părat o ilustrată pentru aduceri aminte şi ne-am bucurat când o fetiţă a primit una gratis pentru că i-a spus doamnei care le vindea cine este personajul din fo­to­gra­­fie. „Felicitări, bunica! Fetiţa ştie cine a fost Regina Maria, iar restul românilor habar nu au. Educaţia de acasă face toţi banii!" Bunica e fericită că odorul a de­monstrat că poate şi se îndreaptă cu aceasta spre standul cu turtă dulce, binemeritată recompensă.

Ii şi cămăşi meşteşugit brodate pe vremea când gla­sul războiului de ţesut se auzea în orice gospodărie. Au fost expuse obiecte create de ingeniozitatea ţăranului român şi au putut fi achiziţionate la preţuri rezona­bi­le. Peste 40 de colecţionari din toată ţara şi-au adus la târg comorile păstrate cu sfinţenie, dezvăluind o par­te din universul creat de ţăranul român. Toate emanau bun simţ, simplitate şi te îndemnau la respect. Bijuterii mi­gălite odi­nioară, medalii de merit sau recunoştinţă, apa­rate de fotogra­fiat încă în uz, baionete şi coifuri, can­delabre, fotografii, poşete, nasturi, evantaie şi câte şi mai câte. Lucruri care au supravieţuit timpului şi care au câte o poveste de spus celui care vrea să asculte.

Cei care au mers la târg au putut gusta turtă dulce, miere, suc de mere, vin, palincă şi fel de fel de minunăţii culinare! Cu alte cuvinte, târgul, ce a avut reprezentanţi şi dincolo de porţile Muzeului, a avut parte de vizitatori mulţi şi fiecare a plecat spre casă cu câte o amintire plăcută într-un buzunar al inimii...

×
Subiecte în articol: martorii