x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje O aventura numita Romania

O aventura numita Romania

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    19 Noi 2006   •   00:00
O aventura numita Romania

Analia Selis. Intre hazard, noroc si dragoste. E dornica sa ne apropie de muzica tarii ei. Necunoscuta in tara natala dar primita cu caldura de publicul din Romania… deocamdata.

Intre hazard, noroc si dragoste. E dornica sa ne apropie de muzica tarii ei. Necunoscuta in tara natala dar primita cu caldura de publicul din Romania… deocamdata. Analia Selis este castigatoarea locului III al Festivalului Cerbul de Aur 2004.
Povestea ei e simpla. S-a nascut in Argentina, in Tucuman, un orasel mic de munte, unde a locuit cu mama si bunica pana la 19 ani, cand a plecat cu o bursa in America, sa studieze "canto clasic". Asta pentru ca tot studii de muzica facuse si in Argentina: pedagogie muzicala si canto clasic. Nu stia atunci ca, de fapt, nu se va mai intoarce sa locuiasca definitiv in tara ei. Dupa ce a terminat studiile a venit criza din Argentina si a realizat ca i-ar fi foarte greu sa se intoarca. Se gandea totusi sa plece in Spania, unde locuieste sora ei.
"Vin dintr-o familie fara tata. El a murit cand aveam eu 2 ani. Mama mea e cea mai tare mama din lume. Am crescut intr-o casa de femei. Sora mai mare e dansatoare in Spania, iar sora mai mica este economista, are si o afacere in care lucreaza cu mama in Argentina. Suntem foarte apropiate si am avut intotdeauna o relatie buna. Ele m-au ajutat foarte mult cand a venit timpul sa plec din tara mea."

HAZARD… Prima data a venit aici in 2002, impreuna cu sotul, Razvan. "Noi doi ne-am cunoscut in SUA, unde eram studenti. El este din Cluj si mereu imi povestea despre tara sa, despre cat de frumos este in Romania si cat de primitori sunt oamenii. Imi doream foarte mult sa vad Romania." Initial a venit de doua ori, in vacanta, apoi s-a decis sa isi incerce norocul aici. Asa a inceput aventura numita Romania.

LA PRIMA VEDERE. "Am iubit tara aceasta de cand am pus piciorul aici si am regasit tot ce imi povestea Razvan: o cultura puternica, oameni calzi, prieteni, simplitate. M-am stabilit aici cu Razvan, la inceput putin nesigura de ceea ce avea sa urmeze, dar acum pot sa spun ca am luat decizia corecta si ca Romania este a doua casa a mea."
S-a desprins cu greu de tara natala, Argentina. "Uneori imi este greu si acum, pentru ca mama, sora, nepotica mea, rudele mele sunt toate acolo. Niciodata nu e usor sa incerci ceva nou, iar schimbarile nu sunt usoare. Eu sunt insa o fire foarte ambitioasa si primul meu scop a fost sa invat limba, sa pot sa ma descurc singura, sa construiesc ceva. Gandul acesta m-a ajutat enorm si mi-a facut drumul mai usor".

CERBUL DE AUR. "La inceput nu m-am gandit sa cant. Incepusem sa lucrez la o gradinita in Cartierul Francez. Predam muzica unor copii, in limba engleza. Treptat am inceput sa cant si pentru mine. Dar nu ma gandeam la o cariera muzicala pe atunci. Pur si simplu asta stiam sa fac si imi facea placere. Sa cant muzica latino-americana care ma pastreaza foarte aproape de tara si de cultura mea. Apoi m-am gandit sa merg la un concurs, asa ca m-am inscris la Cerbul de Aur. A fost o perioada foarte norocoasa pentru mine. In acelasi timp, un prieten bun m-a trimis la o cantare, la o petrecere. Nu stiam despre ce e vorba, dar acolo erau foarte multi oameni importanti si cunoscuti. Am cantat in seara aceea, iar a doua zi m-a sunat managerul unei case de discuri, care mi-a pus un contract in mana si mi-a zis sa-l citesc si sa-i spun ce parere am."

CAFEA CU LAPTE. Adora mancarea romaneasca, muzica populara romaneasca, muntii si Marea Neagra, si toate locurile frumoase din Bucuresti. Si mai crede ca Romania a adoptat-o pe ea, si nu invers. "Imi place sa dorm pana tarziu, cu sotul meu, sa bem cafeaua in pat. In Argentina este o traditie a cafelei, iar copiii beau cafea cu lapte la mic dejun. Mama ne facea cafea batuta, ca sa fie ca la cafenea, o batea cu zahar si un pic de lapte pana se forma spuma. Bineinteles ca punea si lapte… eram copii. Eu am baut cafea cu lapte de cand ma stiu."
Cea mai frumoasa amintire pe care o are de cand s-a stabilit aici este legata de sotul ei, Razvan. "Cand am ajuns in Romania, incarcata de bagaje, Razvan ma astepta la aeroport. M-a luat si am plecat impreuna in noua noastra casa, un apartament pe care il cumparase el special pentru noi. Era casa noastra! A fost unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea si atunci am simtit ca sunt acasa."
Chiar daca diferentele dintre Romania si Argentina sunt mari, chiar daca oamenii sunt altfel, clima difera, traditiile nu au mai nimic in comun unele cu altele, le iubeste pentru ca ele sunt, impreuna, casa si familia ei.

Avere. Bogatia Analiei consta in prieteni si dragoste regasiti aici.
OSPITALITATE. "Prietenii pe care mi i-am facut aici in doi ani nu i-as fi facut in America nici in sapte. Eu cred ca nu esti bogat daca ai foarte multi bani, esti bogat daca ai prieteni si dragoste. Ce am invatat eu de la mama mea este ca banii vin si pleaca. Am regasit bucuria ospitalitatii cu care eram obisnuita de acasa. Imi place foarte mult ritualul de intampinare cu slanina si ceapa, cateva rosii si un pahar de tuica. M-a prins".
"Desi mananc preparate romanesti, gatesc mancare argentiniana. Specialitatea mea este empanadas , un fel de placinta cu carne de vita, pe care tot promit ca o fac pentru prietenii mei."

ECHILIBRU. "Armonia este, pentru mine, foarte legata de echilibru. Sa fim echilibrati cred ca este un lucru foarte dificil. Am avut multe momente dificile in viata cand am cautat echilibrul. Acum asa este viata mea: frumoasa si echilibrata. Insa cred ca este foarte important sa stim sa ne trezim bine, cu un gand pozitiv si daca ziua nu a fost buna sa stim sa mergem mai departe a doua zi... consider ca toate astea sunt legate de armonie".
"Despre muzica mea pot sa va spun ca atunci cand compun ma inspira Argentina, departarea de tara, prietenii de peste tot pe unde am calatorit, sotul meu Razvan, publicul meu. Ritmurile sunt adaptari dupa ritmurile traditionale latino-americane".
"Cel mai inalt obiectiv pe care vreau sa-l ating este inima oamenilor care asculta muzica mea. Sa las in ele iubirea, sa pot sa fiu alaturi de oamenii care ma asculta atunci cand ei au nevoie de muzica mea. Sa las un mesaj de iubire, iubire fata de tot ce este in jur."
Am cantat dintotdeauna, de cand eram in burtica mamei mele, dar pe o scena am interpretat pentru prima oara la varsta de 8 ani, la un teatru din Tucuman, locul unde m-am nascut"
Analia Selis
"Trecutul este foarte important, este unul dintre cele mai insemnate lucruri care ma leaga de tara mea in fiecare zi. Cele mai frumoase amintiri… sunt legate si de trecut, si de prezent"
Analia Selis
"Ma inspira Argentina, departarea de tara, prietenii de peste tot pe unde am calatorit, sotul meu, Razvan, publicul. Ritmurile sunt adaptari dupa ritmurile latino-americane"
Analia Selis
Cred ca sunt multe lucruri scrise pentru noi, dar daca noi nu stim sa ascultam instinctul nostru poate niciodata nu ajungem acolo unde trebuia sa… sosim"
Analia Selis

×