x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Oameni in salopete, cu uleiul in sange

Oameni in salopete, cu uleiul in sange

10 Mar 2005   •   00:00

REPORTAJ
TALIL - Mecanicii romani, care fac sa mearga treaba ca pe roate Infanterie inseamna transportoare blindate. Iar masinile, mai devreme sau mai tarziu, au nevoie de reparatii. Cu atat mai mult cu cat TAB-urile romanesti n-au fost proiectate chiar pentru desert. Fotoreporterul Jurnalului National Christian Silva s-a aflat alaturi de mecanicii romani din Talil (Irak), surprinzandu-le crampeie de viata.
CHRISTIAN SILVA - Irak

ADAPTARE. Desi blindatele romanesti n-au fost proiectate pentru desert, mecanicii nostri din Irak le fac sa mearga "ca unse"
Dupa masa de seara, pe la ora noua si ceva, intr-unul dintre corturile taberei romanesti din Talil, intalnire de taina a mecanicilor de TAB cu inginerul Marius Miharta. Un locotenent bine facut, glumet si foarte priceput in ale motoarelor. Isi pregateste doctoratul.

UN FEL DE JOC DE LEGO. O parte din mecanici abia s-a intors din misiune. Nea Lefter de exemplu, mic, indesat, cu ochi de copil zglobiu, e intr-o salopeta albastra plina de ulei. A avut de lucru. S-a chinuit toata ziua, ca la un joc lego parca, sa vada cum face cu un cardan care freaca pe o punte la un transportor B 33 Zimbru. Pana la ora intalnirii nu-i iesise.

"Si ce facem, dom’ inginer, cu cauciucurile astea? Parca le mananca asfaltu’?"… "Bah, astea sunt, tre’ sa ne descurcam cu ele", ii incurajeaza Miharta. "Da, dom’ inginer, da’ alea rusesti erau mult mai bune", raspunde aceeasi voce. "Lasa-le, ma, p-alea rusesti. Asta e, asfaltu’ irakienilor e mai dur. Stati linistiti, ca avem cauciucuri", isi linisteste el oamenii.

SFATURI. "Ba, vedeti! Daca faceti vreunul pana prin desert. Nu v-apucati sa-l schimbati acolo. Iesiti, cum-necum, la asfalt si acolo… Nu de alta, dar dai peste vreun scorpion nesatul si te lasa intr-o pana de nu te mai schimba nimeni!", zice unul dintre mecanici… "Lasa, Vladuca, moare scorpionu’ daca te musca pe tine...", incheie Miharta. "Important e sa le tinem sa mearga, ca altfel nu se poate. De noi depinde ca batalionul asta sa-si faca treaba ca la carte, sa alerge bine", spune mecanicul.

"Da, dom’ inginer, da ati vazut ce mai alearga italienii cu Centaurii lor", constata nea Lefter. Si baietii ofteaza. E vorba de vehicule blindate aflate in dotarea colegilor din tabara italiana, in genul TAB-urilor noastre, cu opt roti si care au montate pe ele tunuri de 105 mm. "O frumusete de masini", spun baietii si se intind la glume despre masinile vechi de lupta.

MAI O GLUMA, MAI UN OFTAT. "Mai tineti minte tancurile alea vechi? Stiai unde s-a dus dupa dara de ulei pe care o lasa in urma…" Vladuca rade: "He, he, pai, e bine daca ii curge uleiul. Ca asta inseamna ca are…"

La iesirea din cort, undeva in stanga, o silueta se tot chinuieste pe langa un TAB. In transportorul lasat neterminat de nea Lefter, un baiat manjit din cap pana in picioare de vaselina trebaluia in maruntaiele transmisiei. "Tema pentru acasa, de rezolvat in noaptea asta", zice Miharta, studiind problema la lumina unui bec prafuit. "Ne gandim cum facem cu cardanu’ asta sa iasa bine. Hai, toata lumea la culcare, vedem maine pe lumina."

O luam spre corturi. Sunt zile insa cand baietii stau cu TAB-urile in reparatii pana tarziu, unu-doua noaptea, daca e nevoie, pentru ca militarii care pleaca a doua zi in misiune sa nu ramana aiurea prin desert. Ma gandeam la ce le zicea Miharta mai devreme baietilor: "Arma auto?... Sa nu va ganditi niciodata la glorie. In arma asta n-o sa luati probabil niciodata o decoratie. Cu putin noroc, daca merg toate bine, oamenii pe care ii transporti vor lua una. Bucuria ca mecanic de TAB? Sa fii fericit sa ajungi la 45 de ani, sa prinzi pensia. Si atunci sa ramai cu coloana intreaga, sa mai poti sa bei o bere rece si sa mai poti butona telecomanda!".

MICUL PRINT. In cort la baieti, nea Lefter, intr-un scaun comod cu spatar si cu o racoritoare pusa intr-un buzunar din bratul scaunului, face foile de parcurs. Numar de kilometri, motorina, probleme. Mai sa nu-l recunosc. Era tuns aproape zero. Baietii rad de el. "Le-am zis sa ma tunda mai scurt. Prima data au zis ca s-a stricat masina, nu mai merge tuns 3. Dupa aia... ca nici 2. Le-am zis: Bine, ma, atunci macar 1. Ei! A iesit aproape zero, da-i prind eu", imi explica.

UNIVERSUL LOR. Tolaniti prin paturi, baietii rad in hohote. Ii vad printre hainele puse la uscat pe sarma. Pantaloni, un prosop maroniu, altul verde, ciorapi, cagule, carlige de rufe goale. Pe umerase pe pereti stau atarnate camasile de camuflaj. Se simt bine impreuna si asta mai taie din dorul de casa.

Nea Lefter este luat iarasi peste picior pentru ca nu prea stie sa faca afaceri. A dat pe un calculator de buzunar mai mult decat facea. "Il luam din Obor cu 10.000, da’ ce sa fac daca nu mi-a dat prin cap, am dat prin buzunar. Da uite sunt aici, in cort, ca un mic rege. Pentru chestia asta… am tot ce vreau." "Dom’ plutonier, ceva de baut? Stati bine?", se baga unu’. Lefter rade: "Pleaca, ma, d-aicea".

E unul dintre cei mai priceputi si dincolo de glume baietii il respecta. A mai fost in misiuni in zone de conflict. In Angola a stat cel mai mult opt luni, dar e mai bine aici, au televizor, frigider. "E mai monoton peisajul, dar e mai liniste", zice nea Lefter.

INVENTIE ROMANEASCA. La doua zile dupa, TAB-ul pe care-l vazusem pe butuci din cauza transmisiei cardanice se intorcea din misiune. Nea Lefter zice ca-i o inventie romaneasca. "De ce sa scot cardanu’ sa-l iau la strung, sa-i scada rezistenta, sa mai am si alte probleme. Seara, atunci, noi ne-am bagat la noi in cort, Miharta la el, si ne-am gandit. A doua zi am luat cardanele si le-am schimbat intre ele la cele patru punti. A fost mai mult de munca, da’ a iesit mai bine. P-asta am scos-o noi acum, ca nu scrie nicaieri in carte, da’ experienta te invata cel mai bine", adauga micul print si continua: "Tabu’ asta e mai rau ca nevasta-mea. Ei pot sa-i spun: "Lasa, ca-ti iau o rochie... Da nu acuma... saptamana viitoare". Si mai merge. La TAB… daca n-am avut grija de el si se opreste in desert, nu pot sa-i zic: "Hai, sa ajungem acasa", ca zice "Nu merg!".. Fieru’ e fier! Si de asta depinde daca baietii astia traiesc sau nu".

NTELEPCIUNE

"Ba, vedeti! Daca faceti vreunul pana prin desert. Nu v-apucati sa-l schimbati acolo. Iesiti, cum-necum, la asfalt si acolo… Nu de alta, dar dai peste vreun scorpion nesatul si te lasa intr-o pana de nu te mai schimba nimeni!"
mecanic de TAB
FEMEIA SI TAB-UL
"Tabu’ asta e mai rau ca nevasta-mea. Ei pot sa-i spun: "Lasa, ca-ti iau o rochie... Da nu acuma... saptamana viitoare". Si mai merge. La TAB… daca n-am avut grija de el si se opreste in desert, nu pot sa-i zic: "Hai, sa ajungem acasa", ca zice "Nu merg!".. Fieru’ e fier! Si de asta depinde daca baietii astia traiesc sau nu."
Nea Lefte

LA PUNCT. Baietii muncesc din greu, ii apuca si 1:00-2:00 noaptea, pentru ca militarii care pleaca in misiune sa n-aiba probleme
OBISNUINTA. Cica e bine daca uleiul curge din tanc. Inseamna ca are de unde, zice experienta romanului
×
Subiecte în articol: reportaj zice băieţii lefter desert