x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Oana Lianu - “omul orchestră”, “One woman-show”!

Oana Lianu - “omul orchestră”, “One woman-show”!

de Luminita Ciobanu    |    10 Feb 2015   •   23:39
Oana Lianu - “omul orchestră”, “One woman-show”!

Am întâlnit-o pe Oana Lianu în toamna anului trecut la Târgu Jiu când, cu dăruire, cu pasiune pentru cântec, a strălucit pe scenă, ca invitat special în spectacol (şI membru al juriului în cadrul Festivalului Naţional Maria Lătăreţu), oferind publicului o suită de melodii, un potpuriu folcloric încheiat cu “Ciocârlia” interpretată în stil personal, într-un dialog de excepţie voce - nai – fluier – ocarină - caval, alături de soţul său, prof. Petrică Popa, la taragot.

Oana Lianu este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Arte a Universitătii din Oradea. Este numită “omul orchestră” datorită asocierii unice a vocii cu naiul alături de care creează un duo formidabil, întregit de celelalte instrumente care nu au taine pentru artistă: pian, fluier, caval, ocarină, tilincă, drâmbă, cimpoi, pe care le  include în repertoriu în funcţie de genul muzical abordat.

S-a născut la Cluj Napoca, la 7 martie 1976. S-a îndrăgostit de muzică din primii ani de viaţă, după cum mărturiseşte, “dar cei care au conştientizat acest lucru au fost părintii mei”, spune Oana Lianu şI completează: “Au fost câteva puncte de referinţă. Am avut parte de o copilărie minunată, iar la Zalău, oraşul unde mi-am petrecut primii 18 ani, am beneficiat de un cadru excepţional pentru dezvoltarea şi afirmarea disponibilităţilor mele artisice, fapt dovedit, de altfel, şi prin debutul timpuriu. La noi în casă se asculta foarte multă muzică, în special muzică populară, tatăl meu, prof. Ion Lianu dedicându-se în totalitate studierii şi interpretării folclorului românesc. Tatăl meu obişnuia să spună întotdeauna că tot ce nu a reuşit el să realizeze în domeniul muzical (fiind totuşi profesor de istorie la bază!) are încredinţarea că va realiza fiica lui, Oana Lianu... Părinţii mei şi-au dat seama de talentul meu muzical şi, la vârsta de 6 ani şi jumătate, când m-am dus la şcoală, am început studiul pianului, primul instrument la care am învăţat să cânt. Am urmat Şcoala de Muzică din Zalău, obţinând, în fiecare din cei 8 ani, locul I la pian, muzică clasică. La vârsta de 10 ani, tata m-a iniţiat şi în arta altor instrumente populare de suflat: fluier, caval, ocarină, tilincă, cimpoi şi drâmbă, ajungând, mai târziu, să le stăpânesc foarte bine”.

Iubea nespus pianul însă, drumul său în lumea muzicii avea să-i deschidă alte orizonturi. “La 13 ani am avut parte de cea mai mare cotitură din viaţa mea, Dumnezeu intervenind decisiv în destinul meu muzical. Am fost operată la degetul arătător al mâinii drepte din cauza unui panariţiu, iar tatăl meu şi-a dat seama că nu mai putea fi vorba de o carieră în domeniul pianului. Sfârşitul, atât de rapid, al unei cariere pianistice s-a dovedit a fi de fapt începutul alteia, naistice, de cel mai mare succes. Ideea genială i-a aparţinut, aşadar, tatălui, care s-a gândit că naiul este un instrument care nu necesita nici un fel de digitaţie şi, astfel, am început studiul noului instrument”, adaugă Oana Lianu.

Avea 15 ani când, alături de orchestra “Folclorica”, grup instrumental condus de prof. Ion Lianu, începe să se bucure deopotrivă de succes în ţară şi în străinătate, unde este numită “copil minune al naiului” (Franţa, 1991), pentru ca, tot francezii, să o numească un an mai târziu “Prinţesa naiului”.

Oana Lianu a absolvit Liceul Teoretic Zalău însă, în aceeaşi perioadă a finalizat cu succes şi cursurile Şcoalii de Arte din Zalău cu media 10, pregătindu-se, în particular, pentru Conservator. În aceşti ani a început să studieze la nai şi muzica clasică, dar şi alte genuri muzicale.

Temeinicia studiului său o va aduce în toamna lui 1994, când s-au numărat bobocii, studentă la secţia “Pedagogie Muzicală” a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din oraşul în care s-a născut: Cluj-Napoca. Dragostea pentru muzică şI perseverenţa în studiu au adus-o în atenţia cadrelor universitare care au îndrăgit-o pe dată. Special pentru ea, Senatul Academiei înfiinţează Modulul de Folclor-instrument nai, unde artista este autodidact în materie. Oana continuă să concerteze pe marile scene ale ţării şi ale Europei, aducând în atenţie în spectacolele sale, atât muzică populară cât şi clasică. La fel ca şi tatăl ei, Oana Lianu face parte din ansamblul studenţesc “Mărţişorul”, cu care, alături de maestrul Dumitru Fărcaş, colindă lumea. Participă la numeroase festivaluri şi concursuri unde excelează. În 1996, în anul II de Facultate, îi apare primul CD: “Melodii din Transilvania”.

Oana Lianu a absolvit – cu nota 10 -  în anul 1999, Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Din dragoste pentru muzică, îmbrăţişează cariera universitară spre a polei drumul studenţilor îndrăgostiţi de muzică. Porneşte astfel ca preparator universitar, titular prin concurs, la Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea, catedra de Pedagogie muzicală, disciplina Folclor. În anul 2000, Oana Lianu a fost invitată de onoare a universităţilor din Reims şi Stuttgart, în vederea consolidării schimburilor culturale între Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea şi cele două instituţii universitare din străinătate.

La 29 de ani, Oana Lianu devine doctor în muzică, obţinând calificativul “Summa cum laude”, iar în luna mai a anului 2006 a devenit lector universitar doctor al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii din Oradea, unde, anul următor, a preluat Ansamblul folcloric al Facultăţii de Muzică, devenind astfel prima femeie dirijor al unei orchestre populare studenţeşti din România. Din 2008 este conferențiar universitar doctor în cadrul acestei universități de prestigiu.

Peste patru ani, în 2011, Oana Lianu îşi lansează cel de-al cincilea album prin care aduce în atenţie o nouă abordare: jazz-cafe, voce şI nai însă, în acelaşi an, artista avea să facă o descoperire cu totul specială legată de... propria-i voce, fapt care-i atribuie o oportunitate inconfundabilă în arta muzicală. Vocea sa, cu inflexiuni timbrale mlădioase, acoperă trei octave fapt care îi conferă o lejeritate excepţională indiferent de genul muzical abordat. Prin voce, numeroasele instrumente muzicale şI genuri, Oana Lianu conturează imagini artistice sonore excepţionale, în stil propriu, solitar în lumea muzicii: “One woman-show”.

La jumătatea lunii ianuarie, Oana Lianu a reprezentat Bihorul şI România la Târgul Internaţional de Turism de la Viena, interpretând folclor din toate zonele ţării, dar şI piese clasice şI de cafe concert, din repertoriul internaţional, alături de soţul său, prof. Petrică Popa (taragot), de Mitică Negrean (vioară şI vioară cu goarnă), respectiv de Cătălin Iancău (pian).

fotografii: arhiva personală Oana Lianu.

×
Subiecte în articol: Oana Lianu