x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Romania in cursa spatiala

Romania in cursa spatiala

09 Sep 2004   •   00:00

Vantul puternic a amanat de mai multe ori lansarea rachetei Demonstrator 2B.

ALIN RADESCU

Poligonul militar de la Capul Midia, 8 septembrie 2004, o racheta test, cu o inaltime de 4 metri si cantarind 300 de kilograme asteapta sa se ridice la cer. Echipa Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) asteapta cu infrigurare momentul lansarii rachetei Demonstrator 2B. Programata pentru ora 14:00, lansarea rachetei a fost amanata de patru ori din cauza vantului de pe platforma Midia.

URMARI. Daca racheta construita de echipa tinerilor ingineri va reusi sa se lanseze cu succes va fi prima racheta functionala construita de romani. Odata trecut si acest hop, echipa ARCA mai face un pas catre desavarsirea primei rachete romanesti proiectate sa transporte un om in spatiul cosmic: Orizont, inalta de 14 metri, cantarind 7.000 de kilograme.

Cel care a dat viata acestui proiect este un inginer in varsta de 27 de ani, fost student la Teologie, pe nume Dumitru Popescu. Un tanar care la varsta de 3 ani baga in sperieti pe tovarasa educatoare venind la gradinita echipat in costum de... aviatie, facut cu multa truda de o matusa, dar inspirat din imaginatia micului Titel, pasionat de rachete, avioane, zboruri, cosmonauti.

PASIUNE. O echipa romaneasca "ascunsa" undeva intre Valcea si Dragasani incepe sa lucreze in 1998 la proiecte spatiale, pornind de la grandioasa suma de 500 de dolari. Dupa zeci de nopti de nesomn a reusit sa creeze un eveniment international, judecand dupa numarul impresionant de jurnalisti straini. Televiziuni din Germania si Austria: Stuttgart Zeitung, ART (Austria) echipa de la radio Deutsche Welle, corespondenti BBC. La toate acestea se alatura vechile reportaje de la CNN. Si pentru ca in toate este o legenda: povestea ARCA a inceput dupa o vizita a unor studenti la Aerospatiala la Muzeul "Herman Oberth" de la Sibiu. Echipa condusa de inginerul de la Aerospatiala Dumitru Popescu a convins companii precum Rompetrol si Oltchim sa sponsorizeze construirea rachetelor, care vor ajunge dupa ani grei de munca la versiunile Demonstrator 2B si Orizont. Daca Demonstratorul se apropie de capat de drum, pentru Orizont, fondurile actuale nu mai sunt suficiente...

CONCURS

Povestea nu se opreste aici. Verificarea sistemului de propulsie al lui Demonstrator 2B (cu motor reutilizabil, ecologic, o premiera mondiala) asigura participarea echipei romanesti de la ARCA la marele concurs International Cupa Xprize, care incepe in 2005 in New Mexico, SUA. Un concurs select, din care vor mai face parte doar cateva echipaje, invitate de organizatorii Xprzie. Dar ce este cu Xprize? O fundatie americana care va acorda un premiu de 10 milioane de dolari echipei care va construi din fonduri private o naveta capabila sa atinga inaltimea de 100 de kilometri, avand la bord 3 oameni, sau greutatea corespunzatoare.

Din pacate, din lipsa de fonduri, echipa romaneasca nu mai are sanse la castigarea acestui premiu, favorit fiind echipajul co-fondatorului Microsoft, Paul Allen.

×
Subiecte în articol: reportaj echipa