x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Salutul motocicliştilor din România: “Să nu dăm cu RIP”

Salutul motocicliştilor din România: “Să nu dăm cu RIP”

de Alina Turcitu    |    23 Mar 2012   •   21:00
Salutul motocicliştilor din România: “Să nu dăm cu RIP”

'Ma, tanti, ma, ce faci tu acolo, te urci pe mine?'. Atat a mai apucat motociclistul Tricke sa-i strige soferitei de alaturi, in trafic. Pur si simplu, femeia il inghesuise pe sosea, gata sa-l azvarle pe bordura. Avea loc destul, dar nu era obisnuita sa vada in trafic si motociclete. Ea vedea doar masinile. 'Tipa face figuri, iar eu, in loc sa-i raspund la fel, cobor de pe motor si ii intorc frumos oglinda retrovizoare. Daca n-o folosesti, de ce-o mai tii acolo, ii zic. Ea: pune-mi oglinda la loc ca te impusc! Eu: pe bunee? Si numai ce-o vad ca baga mana in poseta si scoate de acolo un pistol cu gaz pe care-l indreapta catre mine', povesteste Tricke. 'Mai incolo vad un politist in trafic. Il opresc si ii povestesc cum am fost amenintat cu pistolul in plina strada. O prinde politia, o dezarmeaza si o duce la sectie'.

Pe motociclist il cheama, de fapt, Bogdan, dar colegii lui din clubul Chopper Academy ii spun Tricke. L-au botezat dupa motocicleta lui, un Boom Tricke customizat si atat de frumos, incat in trafic toata lumea se opreste sa-i faca poze cu telefonul mobil.

Au si ei motociclete robuste si elegante ca a lui, dar asta nu-i scuteste de sicanele soferilor, in trafic. Aproape nici unul n-a scapat pana acum de flegme si de injuraturi doar asa, fiindca indraznesc sa iasa in strada pe doua roti. Cu flegmele s-au obisnuit deja si aproape ca au ajuns sa le ignore: pur si simplu, soferul, nervos ca trebuie sa mai stea un pic sa-i acorde prioritate si motociclistului, lasa geamul si, din goana masinii, ii arunca un scuipat pe casca. 'Sigur, exista si foarte multi soferi corecti, dar pe noi ceilalti ne supara si ne sicaneaza: inconstientii care au impresia ca soseaua le apartie numai lor', se plang chopper-istii. Si nu gresesc prea mult.

Acum doi ani Politia Romana anunta ca pe soselele din tara au murit mai bine de 80 de romani calare pe motociclete si pe mopede, iar alte 500 au fost ranite grav.

'Frate, sa mor eu, nu te-am vazut!'

Multe dintre accidentele intamplate – nimeni nu stie oficial cate – sunt cauzate de neglijenta soferilor: pur si simplu nu vad ca in trafic, pe langa ei, circula si vehicule pe doua roti. Asa se face ca, pe soselele din Romania, motociclistii au ajuns un fel de 'cantitate neglijabila'.

'Stiti care e replica universala a soferilor care mai au putin si se urca pe noi? Spun: frate, sa mor eu, nu te-am vazut! Iar replica noastra e... in functie de varsta soferului. Odata am dat peste unul mai in varsta, pe care mi-era si rusine sa-l injur', ne povesteste motociclistul Tigrul. 'Legea zice sa mergem cu farul pornit si asa mergem. Dar soferii nici macar farul ala nu-l vad... sau nu vor sa-l vada', zice colegul lui, Stefan. Dar astea sunt maruntisuri. Viata de motociclist devine cu adevarat apasatoare pentru toti atunci cand afla ca s-a mai prapadit inca unul de-al lor din cauza unui sofer neatent.

Motociclistul Radu a fost omorat de o masina din cauza unui simplu semn de cedeaza trecerea care lipsea. Avea 33 de ani. Sambata aceasta familia ii face parastasul de noua luni. Sotia sa, Claudia, ne povesteste: 'Eu cu Radu am calatorit in jumate din Europa numai pe motor, fara cel mai mic incident. A fost intotdeauna totul perfect, el conducea atent si era mereu prudent. De aceea nu m-am gandit niciodata ca i se poate intampla ceva tocmai la trei kilometri de casa. Radu tocmai plecase de la serviciu, venea de la Academia Militara spre Gradina Botanica. O domnisoara tocmai iesea de pe o strada laterala unde trebuia sa ii cedeze trecerea, insa nu era acolo nici un semn de cedeaza, desi ar fi trebuit sa fie. A fost pus la o luna de la accident, dar pentru Radu a fost prea tarziu. S-a intamplat ca, in absenta acestui semn, ea nu i-a cedat trecera, iar el a intrat in mijlocul masinii, din lateral stanga. In 36 de ore, Radu nu mai era'.

Dar asta nu a fost tot. De noua luni, anchetatorul Politiei n-a fost in stare sa stabileasca cine este vinovat: soferita sau Administratia Strazilor, care a uitat sa puna semnul? Chiar si in absenta semnului, poate ca, daca ar fi fost putin mai atenta la partenerul pe doua roti de langa ea, soferita ar fi reusit sa evite accidentul.

Pana acum, nimic nu i-a impiedicat soferii din Romania sa 'uite' ca in trafic, alaturi de ei, exista si motociclisti – nici accidentele sangeroase, cu trupuri sfartecate, nici campaniile cluburilor de motor si ale Politiei. Motociclistii au inteles bine asta, iar pe forumuri se intampina unii pe altii cu salutul 'Asfalt uscat' si 'Sa nu dam cu RIP'.

×