Ca şi în alţi ani, zecile de mii de pelerini ce au asistat la prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi s-au bucurat de o slujbă cu totul şi cu totul specială la care au vegheat de aproape înalte feţe politicieneşti. De această dată principalii oaspeţi ce au onorat invitaţia primarului Gheorghe Nichita au fost prim-ministrul Victor Ponta şi viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Şeful Guvernului a participat de altfel la mai multe activităţi desfăşurate la Iaşi pe durata mai multor zile. Opoziţia a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de prezidenţiabila Elena Udrea, o prezenţă discretă, totuşi, dar fără a purta regulamentarul batic pe cap. Finanţele sistemului sanitar au avut şi ele un reprezentat în persoana preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Silviu Buşoi. Au mai fost: preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, al Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi alţii. Însufleţirea cu care unii politicieni au trăit momentul religios s-a văzut în reacţia pe termen lung a unui reprezentat al clasei politice, deputatul Anghel Stanciu, care, cu scurte întreruperi, a dormit (foto) de la un capăt la altul, pe toată durata slujbei.
Unii pelerini au dormit în cort, sub cerul liber
Oraşul Iaşi, cu zecile de mii de pelerini în vizită, s-a trezit încă de la primele ore ale dimineţii de 14 octombrie, de ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Credincioşii sosiţi din toate colţurile ţării au dormit care pe unde au putut, mai ales că nu a fost o noapte prea rece. Unii au venit chiar cu cortuleţul de acasă, acolo unde au şi mâncat, ori au lenevit cu cele sfinte strânse în genţile de rafie (foto). Chiar dacă Sfânta Liturghie a început la ora 9:00, circa 25.000 de pelerini stăteau în continuare la coadă încă de la răsăritul soarelui, urmând să rămână şi după terminarea slujbei, pe toată durata zilei. Majoritatea dădeau semne de oboseală. Se aşezau pe scaune. Îşi sprijineau capetele pe grilajele de fier, se aşezau în genunchi, ori pur şi simplu stăteau pe genţi ori direct pe caldarâm. La rândul nesfârşit, însă aproape de baldachin, am găsit doi ţigani tineri cu doi puradei în braţe (bebeluşi) ce plângeau de mama focului (foto). “Îi ţinem de 12 ore în braţe, ce să facem, dacă trebuie!”, îmi raspund ei după ce îi întreb de ce au venit cu copiii după ei. Slujba a fost oficiată pe scena aflată de această dată amplasată nu în curtea Mitropoliei, ci dincolo de gardul lăcaşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare. Şi asta din cauza unor lucrări efectuate în interiorul curţii. Această măsură i-a bucurat pe reprezentanţii bisericii care prin purtătorul de cuvânt Constantin Sturzu au spus că au dat astfel posibilitatea mai multor credincioşi să participle la slujbă.
Rugăciuni pentru Preşedinţie?
La ora începerii, 9:00, deja mare parte dintre politicienii participanţi erau aşezaţi pe scaunele postate de o parte şi de alta a locului unde oficia soborul numeros de preoţi. Prim-ministrul Victor Ponta a sosit în jur de 11.00, l-a urmat îndeaproape Liviu Dragnea. În timp ce Elena Udrea deja se ruga în şoaptă lângă colegii săi. Probabil să ajungă preşedintele României. De altfel, gurile rele din apropierea scenei comentau: “a venit să o ajute Sfânta Parascheva să ajungă în locul lui Băsescu!”. Slujba a fost cu adevărat una specială. La ea a participat şi IPS Apostolos, delegatul Patriarhului Bartolomeu, dar şi IPS Ioan al Antiohiei, sosit din partea frământatei ţări care este astăzi Siria. Şi pentru prima oară o înaltă faţă bisericească ce a reprezentat Africa. După ce o parte dintre credincioşi au fost împărtăşiţi pe scenă, ÎPS Teofan a ţinut o scurtă cuvântare la final. Lângă scenă mi-a atras atenţia figura unui bătrân sosit tocmai din Suceava şi îmbrăcat în costum popular. “Sunt Nicolae Dârţu şi am venit din satul Ilişeşti, Suceava”. Am vrut să cobor privirea să observ dacă nu cumva are în picioare şi opinci, însă aglomeraţia nu mi-a dat voie. “Mesajul acestei sărbători este acela că trebuie să menţinem legătura cu Dumnezeu şi sfinţii săi…să avem grijă de cele două bogăţii cu care Dumnezeu ne-a înnobilat şi anume credinţa în Sf. Treime şi în familia din care facem parte….În afară de icoana Maicii Domnului nu avem altă icoană mai preţioasă decât cea a tatălui, a mamei, a propriei familii… Adresăm rugăciuni celor ce decid în ţară să aibă grijă de copii, de mame, de familie”, a spus ÎPS Teofan, în încheiere.
În timpul slujbei foarte mulţi dintre săracii ce participau la slujbă au fugit către cantina socială aflată la o aruncătură de băţ de Mitropolie. Aici, aceştia s-au îmbulzit să dea gata cele 65.000 de sarmale puse la dispoziţie de oficialităţile locale. Tot ei au început consumul celor câte 1000 de litri de vin şi de bere. Astfel sutele de credincioşi ai burţii au fost “miruiţi”.