x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Secretele Unitatii 1391

Secretele Unitatii 1391

18 Aug 2004   •   00:00

Se numeste Unitatea 1391. E atat de secreta, incat nu apare pe nici o harta israeliana. E inchisoarea copie fidela a renumitei deja Abu Ghraib, din Irak.

MARINA CONSTANTINOIU

Uneori, secretele cele mai mari ale unei tari ies la iveala in maniere dintre cele mai ciudate. Gad Kroizer, istoric israelian, cerceta foste cladiri ale politiei britanice, cand a descoperit o harta veche de acum 70 de ani. Harta cuprindea locatiile a 62 de posturi de politie construite de britanici in Palestina la sfarsitul anilor ’30 si inceputul anilor ’40, unde erau interogati atat agitatorii arabi, cat si cei evrei, care erau impotriva ocupatiei britanice. Ce i-a atras atentia lui Kroizer a fost un corp de cladiri care nu puteau fi vazute in nici una dintre hartile contemporane israeliene si despre care nu scria in nici o lucrare actuala despre cladirile statului Israel, destinate serviciilor de securitate.

SURPRIZA. Ce i-a atras atentia lui Kroizer era o inchisoare ultrasecreta in care Israelul ii tine pe detinutii arabi intr-o izolare completa. Este un centru de interogare al serviciilor secrete militare, ai carui membri - cu totii vorbitori de araba - sunt antrenati sa smulga declaratii de la cei mai de temut militanti integristi, scrie Newsweek. Potrivit declaratiilor unor arabi care au trecut pe acolo, unele dintre metodele de interogare folosite la Unitatea 1391 seamana cu cele de la Abu Ghraib, inchisoarea irakiana aflata in centrul atentiei dupa descoperirea cazurilor de tortura a detinutilor irakieni: detinuti dezbracati si interogati, tehnici de umilire, privare de somn etc.

FANTOMA. Din exterior, cladirea seamana cu alte zeci de posturi de politie pe care britanicii le-au construit in anii 1930 in Palestina. Multe dintre acestea au fost reconvertite in baze militare. Unitatea 1391, situata in apropierea Liniei verzi, frontiera dinainte de 1967, dintre Israel si Cisiordania, este diferita. Ea nu figureaza pe harti, iar panoul care indica numarul sau a fost ridicat. In ciuda eforturilor depuse de stat pentru a impiedica informatiile de aici sa iasa la iveala, faptele petrecute in Unitatea 1391 devin subiecte de presa uneori, iar respectiva unitate este calificata drept un "Guantanamo al Israelului", aluzie la inchisoarea americana Camp X-Ray, din enclava americana din Cuba, unde sunt detinuti prizonierii talibani si membrii Al-Qaeda.

PE LUNA. Organizatiile de aparare a drepturilor omului sustin ca, spre deosebire de inchisoarea de la Guantanamo, Unitatea 1391 nu a facut niciodata obiectul unei inspectii independente, nici chiar a Crucii Rosii. Ceea ce se petrece in interiorul ei este un mister total. Nimeni, in afara unui grup restrans de oficiali guvernamentali si responsabili din securitate, nu stie cati oameni sunt detinuti la Unitatea 1391. Fosti detinuti sustin ca aici e plin de libanezi capturati in timpul celor 18 ani de ocupatie israeliana a sudului Libanului. Dar sunt si sirieni, iordanieni, egipteni si iranieni. Gardienii le spun deseori ca sunt pe Luna sau in alta tara (de fapt, Unitatea 1391 este la mai putin de o ora de Tel Aviv). Oficialii israelieni neaga torturarea detinutilor la 1391 sau in orice alta inchisoare. Dar Gideon Ezra, fostul adjunct al serviciului de securitate interna Shaback, spune ca presiunea psihologica este una dintre metodele cele mai eficiente de interogare in razboiul contra terorismului. Ezra, care acum este membru al Cabinetului premierului Ariel Sharon, spune ca 1391 a fost initial un centru de interogare pentru arabii nepalestinieni care intrau ilegal in Israel.

MARTURII

Dar cel putin unul dintre fostii detinuti de la 1391 spune ca asemanarea cu Abu Ghraib nu e deloc exagerata. Mustapha Dirani a fost adus la 1391 dupa ce a fost capturat de comandouri israeliene in Liban, in 1994. Israelul credea ca Dirani stia detalii despre soarta pilotului israelian de origine romana Ron Arad, dat disparut in Liban. El a facut obiectul, acum cateva luni, al unui schimb de prizonieri, revenind in Liban, dupa eliberarea din inchisoarea israeliana. Intr-un interviu telefonic citat de Newsweek, Dirani a declarat ca a fost violat de un soldat in primele sale zile la 1391 si sodomizat de un altul, care-l interoga, si pe care l-a identificat drept "George". Procesul sau civil contra statului Israel, caruia ii cere daune in valoare de 1 milion de dolari, este programat sa inceapa in ianuarie 2005.
×
Subiecte în articol: reportaj