x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Testamentele Regale

Testamentele Regale

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    19 Aug 2005   •   00:00
Testamentele Regale

Reginei Maria i-au fost necesari 25 de ani pentru a-si scrie Testamentul. Prin acest act ea lasa rudelor si prietenilor sai dragi cate ceva, un obiect, un semn al trecerii sale pe pamantul romanesc.

Maria, principesa de Marea Britanie si Irlanda, viitoare regina a Romaniei, a simtit inca dinainte sa ajunga Doamna romanilor nevoia alcatuirii unui testament. Prin acest act ea a dorit sa lase cele lumesti in ordinea pe care ea a crezut-o de cuviinta. Lucrul la testament a inceput in 1908 si s-a sfarsit in 1933.

Maria s-a nascut la 17 octombrie 1875 in Eastwell-Park, tatal fiind Alfred, duce de Edinbourgh, fiu al reginei Victoria a Angliei, iar mama, ducesa Maria Alexandrova, unica fiica a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. La numai 16 ani, principesa Maria s-a logodit cu Ferdinand de Hohenzollern, principe mostenitor al Romaniei. Casatoria celor doua vlastare regale a avut loc la Sigmaringen, la 29 decembrie 1892. In anul 1914 cuplul princiar a urcat pe tronul Romaniei. In acest moment, cuplul avea deja sase copii: Carol - viitorul rege al Romaniei, Elisabeta - viitoarea regina a Greciei, Marioara - viitoarea regina a Iugoslaviei, Nicolae - viitor regent al Romaniei, Ileana si Mircea.

FILE DINTR-UN TESTAMENT. Existenta oricarui om are un inceput si un final. Distanta dintre cele doua puncte inseamna viata. In 1908, principesa Maria a inceput sa se gandeasca la timpul scurs din propria-i viata si necunoscuta vreme ramasa pana cand ar fi trebuit "sa plece". "Necunoscand vremea ce-mi este harazita pe pamant, hotarasc prin acest testament ultimele mele dorinte. Binecuvantez Tara, pe copiii si pe nepotii mei. Rog pe copiii mei sa nu uite niciodata ca increderea in Dumnezeu este o calauza in fericire si o mangaiere in suferinta. Ii rog sa fie uniti, sa sustie Tara si sa se sustie intre ei. Ii mai rog sa se supuie fara discordii ultimelor dorinte. Iubirea mea de mama pentru ei este aceeasi, si daca dispun de partea disponibila numai in favoarea unuia din ei, este numai pentru ca este mai lipsit de nevoile vietii", scria principesa.

"Proiectul de testament al Reginei Maria inceput in 1908 a fost completat in 1912 si 1926, dar testamentul ei, ultimul, este din 1933", explica domnul Marcel Ciuca, directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale. Actul ce pecetluia ultimele dorinte ale Reginei Maria desemneaza si "executorii testamentari" agreati de regina: "Doresc ca tot ce am scris mai jos sa fie indeplinit de print, sotul meu, iar in cazul in care va muri inaintea mea, copiii mei, respectand fiecare dintre dorintele mele, fara discutiuni".

DORINTE. Prin "Actul ultimelor dorinte", Regina Maria si-a cinstit prietenii si si-a pregatit inmormantarea

DORINTA CEA MARE A REGINEI. "Soacra Balcanilor", alintata astfel datorita celor doua fete ale sale care au ajuns regine in Grecia si in Iugoslavia, nu a lasat nici un amanunt al inmormantarii sale in mana celor ramasi in urma. Cand cineva ii citeste Testamentul are impresia ca Regina si-a pus in scena propria inmormantare. "Dorinta mea cea mare este ca la funeralii cosciugul sa fie purtat de Regimentul al IV-lea, iar nu tras de un cal negru, lucru care doresc in mod deosebit sa nu fie facut. Alta mare dorinta pe care-o am este sa fiu ingropata la Hurez, langa biserica cea mica si goala de langa padure, unde locul imi aminteste putin de un parc englezesc si, in acelasi timp, pentru ca este un loc in tara mea, Romania, pe care l-am indragit mai mult decat orice. Fiica mea, Elisabeta, cunoaste locul. Cu toate obiectiile care fara indoiala ca vor fi ridicate din cauza dificultatilor, aceasta ramane totusi dorinta mea cea mai mare", scria regina. Visul feeric al Reginei Maria continua: "O alta mare dorinta a mea e ca, daca voi fi ingropata afara, in coltul pe care l-am ales ca mormant, acesta sa fie considerat parte din peisaj, si in nici un caz sa nu fie in dezacord cu imprejurimile. As vrea foarte mult ca locul sa fie marcat de o cruce mare din piatra. Aceasta o cer ca o concesiune pentru dragostea mea fata de arta, care a fost intotdeauna o parte vitala a caracterului meu: dragostea pentru tot ceea ce este frumos".

ATENTII REGALE. Intr-o alta parte a testamentului sau, Regina Maria lasa rudelor si prietenilor sai diferite obiecte personale. Prin acest gest, Regina le rasplatea acestora prietenia si fidelitatea. "In 1912, in decembrie, adauga la testamentul ei inca ceva intitulat «Pentru copilul meu care se va naste, in cazul mortii mele». Era gravida cu Mircea care se va naste in 1913. Ii lasa o serie de obiecte personale. In 1926 ea face o alta anexa la testamentul sau prin care lasa diverse obiecte copiilor si prietenilor. Avea sa lase mici atentii nepotului Mihai, fiul lui Carol al II-lea cu Elena a Greciei, o serie de obiecte, ii lasa nurorii, Sita o alintau, Elena, sotia lui Carol al II-lea, alte obiecte", povesteste domnul Marcel Ciuca. Lista celor carora Regina le lasa diverse obiecte nu se opreste numai la aceste rude. "Surorii sale, marea ducesa maritata in Rusia, ii lasa un inel si un cordon de argint. Altei surori, printesa Hohenlohe, Regina ii lasa o brosa mare. Printre cei carora Maria le face mici cadouri se numara: sora sa Beatrice; marele duce rus Boris; Eliza Eceanu; printesa Nadej Stirbei, sotia printului Dimitrie Stirbei; Maruca Cantacuzino, Martha Bibescu, Eliza Bratianu", enumera beneficiarii directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale.

Acest proiect este realizat in colaborare cu Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale

DESCRIERE
La inmormantarea Majestatii Sale Regale Regina Maria, s-a incheiat un proces-verbal in care este descris serviciul funerar: "Astazi, 24 ale lunii Iulie, anul una mie noua sute treizeci si opt, dupa savarsirea serviciului religios de catre Inaltul Cler, oficiat in prezenta Maiestatii Sale Regelui Carol al II-lea si a membrilor Familiei Regale, autoritatilor civile si militare, a misiunilor speciale straine si a numerosului popor indurerat ce, prin toate partile Tarii, s-a adunat; Noi, Victor Iamandi, Ministrul Justitiei, asistat de domnul Aurel Garoescu, Secretarul General al Ministerului, constatam ca s-au asezat ramasitele pamantesti ale Reginei Maria a Romaniei in mormantul ce i-a fost pregatit in interiorul Bisericii Sfintei Manastiri Curtea-de-Arges, coltul din stanga intrarii principale, langa mormantul Regelui Ferdinant I al Romaniei si am fost fata la zidirea locasului Sau de vecinica odihna. Drept care am incheiat prezentul proces-verbal in trei exemplare, dintre care unul pentru arhiva Casei Regale, al doilea pentru Arhiva Statului si al treilea pentru arhiva Ministerului Justitiei, semnat de noi si de martorii mai jos aratati, astazi, douazeci si patru Iulie, anul una mie noua sute treizeci si opt, ora optsprezece si jumatate, in Sfanta Manastire a Curtii de Arges".

ACTE
Testamentul Reginei Maria a fost insotit de tot felul de procese-verbale si inventare. Procesele-verbale se refereau la impartirea bunurilor lasate mostenire de catre majestatea sa, iar inventarele sunt pe castele. Este inventarul castelului Bran, al palatului din Balcic si al palatului regal de la Cotroceni. Aici se evidentiaza bunurile pe camere, bunurile pe care regina le-a dedicat cuiva", explica domnul Ciuca. Testamentul aflat in Arhivele Casei Regale a ajuns la Arhivele Statului dupa ce in 1925 a fost data prima lege a Arhivelor Statului, in care se mentioneaza faptul ca Arhivele Casei Regale vor intra in posesia Arhivelor Statului pe masura ce ele nu vor mai fi necesare Casei Regale.
×