x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Tulcea - In cautarea copilului disparut

Tulcea - In cautarea copilului disparut

22 Oct 2004   •   00:00

REPORTAJ

Vadut Tudor are 4 ani si a disparut de langa mama lui. De patru nopti si patru zile, peste 100 de oameni rascolesc padurea cautandu-l. Vlad Tudor, un baietel de 4 ani, s-a pierdut de mama sa duminica, langa Manastirea Cocosu, din judetul Tulcea. De patru zile si de patru nopti peste o suta de oameni rascolesc Padurea Niculitel, cautandu-l. Disperati, parintii au adus un avion, un elicopter si au apelat la serviciile mai multor clarvazatori. Unul dintre ei a anuntat ca Vlad e la o cruce din padure. Am pornit cu totii pe urmele copilului pierdut...
ALEX NEDEA - Tulcea

Click pentru a mari imaginea
SOLIDARITATE UMANA. Impresionati de drama prin care trec parintii micutului, oamenii au sarit in ajutor. Au venit din satele din jur, dar si din Bucuresti, Craiova si Constanta hotarati sa-l gaseasca pe Vladut
Tatal baietelului intra in intunericul padurii. E a patra noapte de cand plimba lumina lanternei printre copaci. Omul, Costin Tudor, gaseste un fel de canal plin ochi cu apa amestecata cu namol si cu frunze. Cauta un bat lung si scormoneste in tacere cu el prin zeama adanca de un metru. Poate-poate corpul copilasului e acolo.

"CEVA SUSPECT". O echipa de la o firma particulara de paza din Bucuresti, BGS, se ofera sa-l caute pe Tudor, dupa ce timp de trei zile cincizeci de jandarmi si cei de la politia de frontiera, ajutati de cativa localnici, nu au gasit nici o urma. Un elicopter al politiei tocmai survoleaza zona si anunta nou-venitii de la Bucuresti ca e "ceva suspect" sus pe deal. Nimeni nu stie ce e acel lucru "suspect", dar cele patru masini de teren venite din Bucuresti, incarcate cu 20 de agenti si cu patru caini, pornesc intr-acolo. Nu se gaseste decat casa unui batran bolnav. Intre timp un clarvazator din Cluj care s-a oferit sa ajute la cautarea copilului anunta ca "a vazut" copilul langa o cruce, in albia unei ape din apropiere. Inca o speranta. Treizeci de oameni, laolalta bodyguarzi, asistenti medicali si localnici, pornesc intr-acolo insotiti de tatal lui Vlad, Costin Tudor.

HIPOTERMIE. Urcam pieptis. In frunte, fara lanterna, nea Anghel, un batranel marunt, ne arata drumul. Au venit agentii de paza la el in ograda si l-au rugat sa ii ajute. El cunoaste padurea, ca doar a fost cioban acolo o viata. I-a zis atunci nevasta: "Du-te, Anghel, ca e copil!". In padure e o liniste de mormant. Se aude doar fosnetul frunzelor de sub bocanci si o cucuvea care tipa. "Vlad! Vlaad! Vlaaaad!", strigam cat ne tin plamanii, dar padurea ramane muta. "Nu mai strigati, ca nu mai vorbeste el de atata plans", crede nea Anghel si salta voiniceste pe un ditamai bolovanul. Tatal merge cu ochii pironiti in pamant. Din cand in cand, proiecteaza lumina pe marginea drumului. Dar lumina duce doar doi metri. Nu reuseste sa treaca de copacii apropiati. "Ca-n savana", observa studentul cu bec in frunte, care ne zice ca e de la "Dezastre". Ajungem la o cruce din piatra. "Vlad! Vlaaad!". Nu e aici locul pe care il cautam. Asistentul echipei BGS isi da cu presupusul "Ori e deshidratat, ori a facut hipotermie". Frigul din padure ne inteapa obrajii. Vlad era imbracat, cand a disparut, doar in blugi si intr-un tricou cu Mikey Mouse... Nea Anghel ne mai da o speranta. Mai sus stie de o cruce din metal asa cum a spus clarvazatorul, in josul careia e o rapa. Intram printre liane si crengi in mersul piticului, prin locuri prin care numai un copil ar incapea fara sa se zgarie in crengile desfrunzite. La crucea de metal, nici un semn. Tatal isi striga din nou copilul. Zadarnic...

Click pentru a mari imaginea
AJUTOR. Alaturi de oameni, la cautari participa si caini specializati in astfel de operatiuni

Ne intoarcem la baza. Pe drum Costin Tudor zice ca nu crede in clarvazatori, dar ca, acum, ei sunt singurii care ii mai dau speranta ca baiatul lui mai e in viata si lucrul asta "face bine la psihic". La baza sotii Tudor se reintalnesc dupa doua ore de umblat in padure. Mama cu ochii umflati de plans si oboseala ramasese acolo.

RAPIRE. "Am inceput incet-incet sa turbam", isi aminteste mama de momentul in care baietelul ei cu "falcute si gene lungi" disparuse ca din senin. Plecase constanteanca cu cei doi copii, Vlad si Victor de doi ani, sa viziteze manastirile din judetul Tulcea. Tatal ramasese acasa sa se ocupe de cele doua baruri pe care le are in Constanta. Au ajuns la Manastirea Cocosu, la sase kilometri de comuna Niculitel. Vlad a intrat in biserica si s-a inchinat la toate icoanele. Dupa slujba, familia Tudor s-a dus la o suta de metri mai incolo, la o troita, sa manance. Baietelul cel mare era foarte plictisit si nu a stat la masa sa manance pate cu paine, s-a dus la cativa metri in fata mamicii sa se joace la marginea padurii. Era ora 16.30. La 16.40, cand femeia s-a uitat dupa el, baietelul disparuse.

L-au strigat, au intrat in padure dupa el, dar nimic. Copilul parca intrase in pamant. Asa ca s-au dus la manastire si au cerut ajutorul calugarilor, care s-au avantat si ei printre copaci. Spre seara a venit si un camion cu 40 de jandarmi. Au cotrobait prin toate ungherele si scorburile. Tot nimic. Pana la trei dimineata au rasunat codrii de chemarile mamei: "Vlad!, Vlaad!".

Luni la ora sapte dimineata au luat-o toti de la capat. Iar sperantele de a mai fi viu erau din ce in ce mai mici. Le-a mai dat o speranta vestea ca nu au gasit nici un miros de cadavru, cainii politiei. Acum varianta rapirii copilului e crezuta de majoritatea celor cu care am vorbit. Parintii au pus si o recompensa de 1.000 de euro pentru cei care-l gasesc.

ALARME FALSE. De cand cu aceasta recompensa, oamenii din sat suna la politie si aduc tot soiul de informatii. Vreo doua babe din sat si un mosneag s-au jurat ca au auzit in via lor plansete de copil. Cand a ajuns politia, nimic.

Oamenii din echipa de cautare improvizata de familia Tudor (cei 20 de agenti de paza si protectie, trei asistenti medicali, o echipa de patru oameni veniti cu cainii de la Centrul de Educare Canina din Craiova, sase salvamontisti de la Bucuresti, douazeci de rude ale familiei Tudor) sunt cazati de calugarii din Manastirea Cocosul. Inainte de culcare o dubita de la Politia de Frontiera parcheaza in liniste in fata manastirii. Din ea nu coboara insa nici un copil... Agentul sef Vasile Catana de la Politia de Frontiera se uita la oamenii multi adunati de parintii lui Vlad. Deschide fereastra de la geam, se lauda ca au cautat prin zonele de circulatie, adica au batut drumurile satului cu masina si au scotocit prin viile oamenilor.

Dimineata, la ora sapte, o luam de la capat. Se impart oamenii in echipe care pornesc in zone diferite. Primarul din Niculitel a recrutat 30 de sateni care au intrat in padure alaturi de ceilalti 30 de cautatori. Se cauta si in gaura de sarpe. Salvamontistii de la Bucuresti au intrat in tevile de canalizare de langa manastire, dar iarasi nu s-a gasit nimic.

Familia baiatului a reusit sa aduca de la Tulcea un avion care a survolat zona dar si un elicopter utilitar, care va fi trimis acolo.

ATI VAZUT ACEST COPIL?

Click pentru a mari imaginea
Copilul are tenul saten inchis, ochii negri, sprancene negre bine conturate si o inaltime usor peste media varstei. In momentul in care a disparut era imbracat cu un tricou verde imprimat cu imaginea lui Micky Mouse, blugi albastri si pantofi maron. Copilul a fost vazut ultima data jucandu-se langa un autoturism parcat pe marginea drumului de acces la Manastirea Cocosu, comuna Niculitel, judetul Tulcea. Familia Tudor ofera o recompensa de o mie de dolari celor care vor da informatii care vor ajuta la gasirea baiatului. Orice persoana care poate da relatii despre copil poate suna la 0745-03.45.72.
×
Subiecte în articol: reportaj tudor vlad tulcea