x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Tunurile pe Abramovici

Tunurile pe Abramovici

26 Mar 2004   •   00:00

Dupa Boris Berezovski, Vladimir Gusinski si Mihail Hodorkovski a sosit si randul lui Roman Abramovici, guvernatorul regiunii Ciuhotka si patronul echipei engleze de fotbal Chelsea Londra, sa dea "piept" cu autoritatile.

Simtind cum se schimba cursul politicii promovate de Kremlin, Roman Abramovici a inceput din 2003 sa isi lichideze afacerile din Rusia, plasandu-si capitalul in afara granitelor tarii.

Astfel, el a vandut actiunile detinute la compania aviatica Aeroflot, 25% din actiunile companiei Rusal oligarhului Oleg Deripaska, 37,5% din actiunile companiei Ruspromavto, incheind cu fuziunea companiei sale petroliere Sibneft cu Iukos, fuziune insa esuata dupa arestarea lui Mihail Hodorkovski, la 25 octombrie 2003.

Burghez londonez

"Cu toate ca domnul Abramovici are 37 de ani si este cetatean rus, in mod constant isi lichideaza activele sale rusesti, decizand sa se stabileasca in Marea Britanie ", explica expertul englez Oldroyd. In acest sens, Abramovici a cumparat o casa in Londra, evaluata la 5 milioane de lire sterline, si un domeniu in comitatul Sussex, cu 12 milioane lire sterline.

Strategii de supravietuire

Dupa cel de-al doilea mandat al presedintelui Boris Eltin, riscurile politice pentru "staroeltinisti" (vechii eltinisti) au crescut simtitor, astfel incat fiecare si-a ales propria strategie de supravietuire. Printre acestia, Roman Abramovici este un tip pragmatic, simtind foarte bine cand trebuie sa se retraga din joc.

Primul semn clar dat lui Abramovici a fost in decembrie anul trecut, chiar in regiunea Ciuhotka, unde este guvernator, Procuratura Generala acuzandu-l pe fostul adjunct al acestuia, Viaceslav Zolotarev, de daune foarte mari aduse statului rus. Dupa criteriile lui Abramovici, suma nu reprezinta nimic, fiind vorba de 750.000 de ruble din bugetul federal, bani folositi de fostul adjunct pentru deplasarile acestuia la vanatoare si pescuit.
Legaturi periculoase

O parte a analistilor rusi considera ca intre numirea lui Mihail Fradkov in fotoliul de premier si invinuirile recente aduse companiei petroliere Sibneft de catre Ministerul de Impozite si Taxe, pentru neplata impozitelor, suma ridicata la un miliard de dolari, este o legatura, banii fiind necesari pentru stimularea economiei.

Se considera ca Abramovici detine destule resurse politice pentru apararea sa. Din punct de vedere politic insa, analistii isi pun intrebarea daca atacul asupra Sibneft reprezinta un semnal pentru Abramovici ca regulile jocului se schimba, un exemplu elocvent fiind numirea lui Fradkov ca premier. Este numai o ipoteza, nimeni nestiind sigur care este relatia dintre magnatul rus si presedintele Vladimir Putin.

Urmatorul mazilit

Conform saptamanalului Moskovskie Novosti, Putin a ajuns presedinte cu sprijinul acordat de catre Roman Abramovici. Insa, mai devreme sau mai tarziu, urmarind istoria celor plecati din anturajul presedintelui rus - Boris Berezovski, Aleksandr Volosin, fostul sef al administratiei prezidentiale, fostul prim-ministru Mihail Kasianov - urmatorul pe lista ar putea fi Abramovici.

Cel mai bogat "britanic"

In varsta de 37 de ani, Roman Boris Abramovici este cel mai bogat "britanic", potrivit unui top intocmit de ziarul Mail On Sunday al celor mai bogati oameni din Marea Britanie. Cu o avere estimata la 7 miliarde de lire sterline, Abramovici ii devanseaza chiar si pe contele de Westminster si pe regina Elisabeta a II-a, clasata pe locul al 26-lea in acest top. Clasarea lui Abramovici in top, cu toate ca nu este cetatean britanic, s-a facut pe baza timpului petrecut in insula si a intereselor financiare ale omului de afaceri rus in Regatul Unit.

O data cu achizitionarea clubului Chelsea, Abramovici a fost vazut insa ca un britanic, nu ca un rus. Nici nu este departe de profilul unui barbat britanic. Este un impatimit al fotbalului si nu vorbeste foarte mult. Singurul loc unde este cu adevarat zgomotos il reprezinta tribunele unui stadion.
ALIN NITU

×
Subiecte în articol: reportaj abramovici