Vama Veche a fost invadata de peste 5.000 de petrecareti inca de vineri seara, cand pe stradutele inguste nu mai era loc sa arunci un ac. Cu masini parcate pretutindeni, cu nervi, muzica de toate felurile, rasunand asurzitor de peste tot si cu o fauna din ce in ce mai colorata si mai beata, Vama a ajuns o combinatie de Mamaia cu Ibiza si Aya Napa, dar cu iz de hamsie cu usturoi si porumb fiert.
1-mai-muncitoresc a fost sarbatori si anul asta in celebra Vama, de un amalgam de rockeri, pitipoance curioase si dornice de aventura, care nu stiu ca pe plaja nu se merge pe tocuri, manelisti cu "bemveuri" pe nisip, care n-au auzit de legislatia care le interzice accesul cu masinile pe plaja si mii de peturi lasate de izbeliste pe malul marii, sa vada si ele rasaritul de soare la mare.
Sub sloganul "Suntem vamaioti, deci vamuim", sutele de rockeri ajunsi in Vama Veche si-au intins corturile pe plaja, in speranta ca vor fi lasati in pace sa-si aduca aminte de vremurile cand Vama era refugiul lor, neinvadat de turistii de rand.
10.000 de semnaturi impotriva gazelor de sist
Pe langa ei, cativa protestatari au profitat de prezenta jurnalistilor veniti la plaja sa ia pulsul Vamii si-au intins pancarte impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. Exploatarea gazelor in Vama Veche este contestata de ecologisti care sustin ca riscurile de mediu pe care le-ar presupune sunt foarte mari. Protestele s-au desfasurat pe plaja din Vama Veche luni, 30 aprilie, si marti, 1 mai, in paralel cu petrecerile de pe plaja. Incepand de vineri 27 aprilie, Vama Verde a instalat un cort unde s-au adunat semnaturi pentru petitia care cere interzicerea exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. "In cinci zile am reusit sa strangem peste 10.000 de semnaturi. Oamenii sunt neinformati despre pericolele aduse de metoda fracturarii hidraulice, despre riscurile uriase de poluare a apei potabile. Atunci cand le-am explicat au fost alaturi de noi si au semnat petitia. Am primit incurajari si de la turistii bulgari aflati in Vama. Bulgarii sunt direct interesati de acest subiect deoarece au aceeaai resursa de apa subterana din bazinul Dobrogei", spune Paul Iurea, reprezentantul ONG-ului Vama Verde.
Peisaj pestrit de Vama cu pitipoance
In acelasi perimetru au avut loc si masinile de fite, scapate de pe plaja din Mamaia, statiune care s-a laudat in aceste zile cu o frumoasa invazie de mai bine de 10.000 de suflete. Asa se face ca nisipul din Vama a fost brazdat zilele astea de cauciucuri de bolid cu pretentii si tocuri cui care-au completat imaginea kitschoasa a sarmanului vechi refugiu al hipiotilor din anii '70.
Dupa trei zile si trei nopti de petrecere, clasa muncitoare care-a fugit la mare s-a si scaldat de 1-mai-muncitoresc, pentru ca vremea a tinut cu ea: apa deja atingea 18 grade Celsius dupa pranz, iar la soare erau peste 30 de grade.
Micii si berea se dau de 2 mai, la 2 Mai
5.000 de mici si 16 butoaie de bere se amesteca pe 2 mai, la 2 Mai, cu Tapinarii, Alina Manole, Timpuri Noi, Mircea Vintila, Maria Gheorghiu si Ansamblul Rusilor Lipoveni "Lebada". Asta pentru ca pe 2 mai, satul 2 Mai, de langa Vama Veche, se sarbatoreste de ziua lui, prelungind agonia de 1-mai-muncitoresc.
Micii si berea sunt di partea casei - adica din bugetul local -, pentru fiii satului de pescari de la malul marii, care nici n-au apucat bine sa "scape" de turistii veniti sa sarbatoreasca prin betie ziua muncii, ca trebuie s-o ia de la capat, dis-de-dimineata, cu alta cantare si alta sarbatoare.
Asa se face ca traditionala combinatie de mici cu bere nu se ia in seama de ziua care-i este consacrata in restul tarii - adica de 1 mai - pentru ca toata lumea asteapta sa curga berea a doua zi si sa sfaraie gratarele, din bunavointa alesilor locali.
Cu ocazia evenimentului, anul acesta se inaugureaza si reteaua de canalizare in satul 2 Mai, fratele "mai mic" al Vamei, ambele facand parte din comuna Limanu.
Si ca sa fie siguri ca evenimentul nu va trece neobservat, mai-marii comunei s-au gandit sa-l mute anul asta la strada, exact la mijlocul drumului care leaga Vama Veche de Mangalia, pe udne trec toti vamaiotii care-au mers zilele astea sa serbeze ziua muncii. Nu intamplator se va desfasura evenimentul in centrul satului, pentru ca tot acolo functioneaza, de anul acesta, si noul sediu al primariei comunei Limanu, mutat la 2 Mai, pentru a le fi mai la indemana turistilor, in caz de nevoie.