x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Zece prăjini până la capătul lumii

Zece prăjini până la capătul lumii

de Cristinel C. Popa    |    18 Oct 2011   •   07:35
Zece prăjini până la capătul lumii

Fanfara Zece Prajini va concerta in noiembrie la Barcelona. Insusi marele fotbalist Messi va putea savura “driblingurile' muzicale ale instrumentistilor romi.

Nu ajungi nici cu prajina la inaltimea talentului lor! Celebri in toata lumea, muzicantii de etnie roma din satul moldovean “Zece prajini' au cantat cam prin toata Europa, ei bucurandu-se de un succes enorm. La un moment dat au concertat chiar alaturi de Orchestra simfonica din Lyon, dupa cum spune seful formatiei, veteranul clarinetist Craciun Ivancea. Aflati pentru putin timp la Iasi, membrii formatiei s-au plans ca sunt pretuiti mai mult in strainatate, ca in Romania putini ii iubesc si ii respecta asa cum ar trebui, avand in vederea valoarea artistica a fiecarui membru al formatiei de muzica de fanfara. Inainte de a ajunge in capitala Moldovei, tocmai ce facusera un turneu prin mai multe orase din Franta: Marseilles, Lyon, Dijon. In Spania vor pleca la inceputul lunii viitoare. “Am primit o invitatie speciala! Pai nu mergem asa, la strada, avem impresar. E Festivalul fanfarelor la Barcelona. In Europa am cantat cam peste tot - Anglia, Elvetia, Belgia, Germania, Spania, Franta, cu un succes foarte mare. Aici nu ne da nimeni atentie, acolo toata lumea ne iubeste, presa vorbeste tot timpul cu noi. Daca ne-ar aprecia si oamenii din Romania macar pe un sfert cum ne apreciaza cei din afara si tot ar fi bine', spune cu amaraciune in glas Craciun Ivancea, dirijorul si conducatorul formatiei.

De curand, romii din 10 Prajini au dat lectii de muzica tiganeasca unor olandezi. “Aveau un proiect, au cantat muzica klezmer, dar i-am invatat sa cante si muzica de-a noastra', spune Ivancea, el amintind de faptul ca in acest an ei au fost cei care au dat tonul la majoritatea evenimentelor importante din tara, cum ar fi de exemplu festivalul de film de la Medias, desfasurat recent, sau festivalul de la Sighisoara. Insa cele mai multe concerte le sustin in Franta. S-au imprietenit atat de mult cu iubitorii muzicii din tara cocosului galic, incat acestia ii gazduiesc in casele lor, avand incredere deplina. “Ei stiu ca suntem oameni cinstiti. Si noi suferim din cauza romilor care fura si fac o rea impresie despre romani. Insa francezii ne dau casele lor pe mana. Sunt si cinci-sase dintre ei care au venit la noi, chiar locuiesc aici. Vin si englezi, si nemti', povesteste Ivancea. Muzicantii sunt atat de solicitati, incat stau in tara abia un sfert din perioada unui an, in restul timpului sunt pe drum, unii chiar impreuna cu familiile. Muzica lor cu aroma de Balcani ii incanta chiar si pe profesionistii adepti ai muzicii clasice. “Am cantat nu de mult timp si cu Orchestra Filarmonica din Lyon'. De asemenea, o scoala de muzica din Franta si-au trimis cativa elevi la Colegiul National de Arta “Octav Bancila' din Iasi pentru a lua lectii de muzica tiganeasca de la Fanfara Zece Prajini.

“Acum doi ani s-a intamplat, a fost o intalnire mediata de Centrul Cultural Francez'. Insa cea mai tare sindrofie la care au fost invitati cei de la Fanfara Zece Prajini a fost o nunta de fite in Marea Britanie. A fost vorba despre casatoria unui angajat al BBC cu o indianca. “Am fost la Londra, la Newcastle, in Durham, englezii sunt deosebit de eleganti si iubesc foarte mult muzica de fanfara. Am concertat la castelul unui fost general de razboi. Erau acolo invitati numai actori straini'. Insa romanii nostri au cantat si pentru primarul Parisului. Anul trecut, edilul sef al metropolei pariziene i-a invitat mai intai la Primarie. “Am avut si spectacole atunci in Franta, dar pot spune ca la fel de calzi sunt si elvetienii', sustine Ivancea. Si remarc acest lucru cand imi da de inteles ca ei sunt si cei care lasa bacsisurile cele mai grase. “Foarte des ne stimuleaza si cu bani. Pe langa sutele de euro cu care suntem platiti pentru cate un eveniment primim si bacsisuri grase: 20, chiar 50 de euro, sunt oameni care ne pretuiesc foarte mult muzica', spune nea Craciun Ivancea, care la cei 60 de ani ai sai manuieste clarinetul ca nimeni altul, ducand mai departe o traditie mostenita din tata in fiu. Chiar in formatia pe care o conduce evolueaza cu succes si un nepot de-al lui Craciun. “Alaturi de veteranii formatiei voi scoate in toamna aceasta un disc in Franta. cu o formatie de muzica traditionala, populara, franceza'. Stoica Vasile e printre cei mai tineri membri ai formatiei. Canta la trombon, e basul, un lucru destul de greu. “Eu am invatat muzica de la tatal meu, e greu, dar m-am invatat cu instrumentul, trebuie sa ai plamani, trebuie antrenament, repetitii, acasa, la club, la nunta', spune Vasile. Tiganii sunt atat de preocupati de succes si muzica, incat uita uneori pana si cum ii cheama. “Vasile….ihii Nedelcu', asa s-a recomandat un alt membru de vaza al fanfarei iesene. Insa, in scurtul concert sustinut la Iasi, vedeta a fost si percutionistul formatiei, Tarzan pe numele lui. La finalul concertului a plonjat ca un stapan al instrumentului in bratele iubitorilor de muzica ce l-au purtat pe sus ca pe un rege.

×