David Livingstone spunea: "Am făcut multe decoperiri pe continentul african, dar cea mai importantă este că aici, pe aceste meleaguri, am cunoscut o sumedenie de trăsături bune la aceşti oameni pe care lumea civilizată ii consideră pe nedrept situaţi pe o treaptă inferioară de cultură"
David Livingstone spunea: "Am făcut multe decoperiri pe continentul african, dar cea mai importantă este că aici, pe aceste meleaguri, am cunoscut o sumedenie de trăsături bune la aceşti oameni pe care lumea civilizată ii consideră pe nedrept situaţi pe o treaptă inferioară de cultură"
Deşi şi-a căştigat independenţa cu mai bine de 30 de ani in urmă, deşi preşedintele Robert Mugabe (84 de ani) - fostul "mare prieten" al lui Ceauşescu şi considerat dictator, a fost reales in 2002 pentru a nu se ştie a căta oară, fiind acuzat că a măsluit alegerile, impiedicănd mulţi oameni să ajungă la vot, iar situaţia populaţiei este tot mai grea şi datorită hiperinflaţiei (o păine se cumpără cu o sacoşă cu... dolari zimbabwezi). Zimbabwe este o ţară conştientă de potenţialul său turistic. Un potenţial extraordinar, construit şi dezvoltat in jurul Cascadei Victoria, supranumită "Perla continentului african".
Fumul urlător. Descoperită acum 140 de ani de celebrul David Livingstone, cel mai mare explorator al Africii din toate timpurile, acesta a botezat-o Victoria, in cinstea reginei de atunci a Marii Britanii. Triburile din vecinătate au numit-o "Mosiwa tounya", adică "Fumul urlător" sau "Aburii care fierb", vaporii de apă rezultaţi prin condensare atingănd o inălţime de 350 de metri.
Singura posibilitate de a ajunge chiar la baza ei este călătoria cu jet-boat-ul, o ambarcaţiune cu motor care te duce foarte, foarte aproape, astfel incăt perdeaua de apă te acoperă şi te udă pănă la piele. Senzaţia este unică şi este aproape imposibil să deschizi ochii, dar simţi cu adevărat această forţă a naturii.
Practic, toate atracţiile turistice ale zonei sunt prezentate in jurul (re)numelui cascadei şi pentru fiecare trebuie să plăteşti minimum 100 de dolari, la care se adaugă taxele de protecţie a mediului (5-10 dolari) şi plata pentru "film" (caseta video sau DVD), care se invărte in jurul sumei de 50 de dolari. Şi o achiţi, căci filmările sunt foarte bine realizate, iar "livrarea", imediată.Â
Asaltată. Autorităţile au dirijat marii investitori străini către dezvoltarea industriei turismului, iar acest lucru se vede la tot pasul intr-o ţară care este acum asaltată de tot mai mulţi turişti europeni, americani, chinezi, japonezi şi australieni. Veniturile realizate din industria turismului au crescut in numai trei ani de la 60 la 250 de milioane de dolari (in 2005), ceea ce spune multe - cel puţin in aparenţă - despre politica Guvernului condus de preşedintele Robert Mugabe.
Totuşi... se pare că Zimbabwe va fi primul stat din lume care va intra in faliment total.
Inflaţia excesivă, nivelul de trai, lipsa apei şi a electricităţii reprezintă o economie care, după părerea specialiştilor, se va prăbuşi in curănd.
(va urma)