x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ziua Muncii cu nisip bulgaresc in pantofi

Ziua Muncii cu nisip bulgaresc in pantofi

de Carmen Dragomir    |    Christian Silva    |    02 Mai 2006   •   00:00
Ziua Muncii cu nisip bulgaresc in pantofi

Corespondenta din Bulgaria
Preturile mai mici si serviciile hoteliere mai bune decat la noi au atras o multime de romani spre statiunile bulgaresti. Aproximativ 1.000 de autoturisme au trecut vineri si sambata granita spre litoralul vecin.
Corespondenta din Bulgaria
Preturile mai mici si serviciile hoteliere mai bune decat la noi au atras o multime de romani spre statiunile bulgaresti. Aproximativ 1.000 de autoturisme au trecut vineri si sambata granita spre litoralul vecin.

Soarele nu a facut sa se prelinga sudoarea pe piele, iar valurile prea reci nu au putut mangaia glezne perpelite de nisipul fierbinte. Lucruri fara prea mare importanta in fata tentatiei de a petrece cateva zile de rasfat cu bani putini, cazare luxoasa si mancare gustoasa. Romanii si-au pus bagajele in autocare sau masini proprietate personala si au luat drumul Bulgariei pentru a sarbatori 1 Mai. Cei mai multi dintre cei care au ales sa petreaca Ziua Muncii pe nisip bulgaresc au fost convinsi de ofertele foarte atractive ale agentiilor de turism. Unii dintre ei s-au intors aici multumiti de felul in care au petrecut minivacanta de Pasti, unii au auzit de la prieteni despre serviciile hoteliere excelente, altii au venit pentru ca un sejur la Albena, Golden Sands sau Sunny Beach suna bine in urechile celor care au ramas acasa.

PE LA VAMA VECHE. Pentru cei mai multi turisti, vacanta pe malurile bulgaresti a inceput de vineri. Functionarii vamali au estimat ca aproximativ 500 de masini au trecut in aceasta zi numai pe la punctul de la Vama Veche. Patiti de la Pasti, romanii au suplimentat si acum efectivele din vama. Vecinii bulgari nu au fost insa la fel de operativi, iar coada de autoturisme si autocare s-a intins pe la amiaza pe mai bine de un kilometru. Turistii au fost nevoiti sa astepte si de aceasta data cateva ore pentru a trece frontiera. Cei care au ajuns in vama de dimineata sau spre seara au fost norocosi, verificarea facandu-se in mai putin de o ora. Sambata la pranz, tranzitarea se facea in maximum jumatate de ceas. Ca sa aiba acces pe drumurile vecinilor bulgari, turistul trebuie sa posede pasaport, cartea verde a masinii - achizitionata cu 30 de dolari si valabila 15 zile, si contract de comodat, daca autoturismul nu este proprietate personala. In plus, mai trebuie donati 100.000 de lei (vechi) pentru comuna Limanu - taxa de ecologizare, si intre 2 si 10 euro vecinilor bulgari pentru o baie cu dezinfectant, in functie de tipul de masina. Vignieta pentru a putea circula pe soselele bulgaresti costa 4 euro si nu se cere asigurare medicala. Prevazatori, oamenii si-au facut insa si asigurari, ca sa nu fie nevoiti sa se trateze cu aspirine romanesti aduse la pachet.

DEZAMAGIRE. Chefliii s-au limitat, dupa cateva dansuri, la un somn odihnitor dupa miezul noptii

DISTRACTII DE NOAPTE. Cei mai tineri si mai nabadaiosi dintre turistii romani ajunsi la Nisipurile de Aur si-au petrecut serile cu nostalgia chefurilor traditionale romanesti de la Vama Veche sau Neptun in suflet. Oferta distractiilor de noapte de aici a fost foarte saracacioasa. Fetele au suferit ca nu si-au putut etala costumatia de clubbing, baietii au fost necajiti de lipsa peisajului cu nuri. Cum sezonul s-a deschis oficial ieri, bulgarii nu prea s-au grabit sa deschida usile localurilor de noapte. Cele mai multe terase erau aproape goale, cluburile si discotecile - in curs de amenajare. Daca nu apucai masa de seara de la hotel sau te apucau poftele dupa ora 22:00, riscai sa ramai cu stomacul gol pana a doua zi dimineata. Pentru a gasi o distractie de noapte, romanii au avut nevoie de un adevarat talent "detectivistic". Cei care nu s-au resemnat sa mearga la culcare sau sa leneveasca butonand televizorul pe cele cateva zeci de canale internationale au descoperit singurul club deschis din statiune, dupa interpelari nocturne de genul: "Romania?", "Da...", "Frate, ce faceti in seara asta?". Cei care n-au nimerit la "Roxy", unde te puteai desfasura pe hituri MTV, au petrecut pana putin dupa miezul noptii prin cateva baruri, unde si-au dezvoltat aptitudinile de DJ pe calculatoarele din dotare, cu remixuri romanesti si chiar manele. Hotarati sa aiba ce povesti la intoarcere, printre unduiri latino mai aruncau cate o ocheada pe geam si-i trageau inauntru pe trecatorii pe care-i descopereau a fi conationali. Remarci pline de naduf razbateau printre decibeli, nascute din ganduri invidioase fata de prietenii care-si beau boem berea "la posta" cu necunoscuti, in spiritul hippy din Vama, sau fata de cei care beneficiau de o oferta generoasa de decolteuri prin discotecile aglomerate ale statiunilor romanesti. "Asa ne trebuie daca romanii sunt prosti si nu stiu cum sa-si tina turistii in tara. Am dat bani putini si stau la patru stele, da’ mai bine ma distram acasa!", zice unul.

Altii, veniti cu familia si fara euforia spiritului de 1 Mai, au fost multumiti. Au dansat putin, si-au luat copiii si s-au dus la culcare. Cativa, mai cu dare de mana, s-au consolat cu ruleta americana sau black jack, la Grand Casino, deschis nonstop. Pe strazile pustii, o masina de politie da ture. Oamenii legii bulgaresti stiu "little" englezeste... Ne intelegem. Nici un incident, nici un turbulent in statiune in cele cateva zile de vacanta ale romanilor.

La Albena, romanii au petrecut in acelasi stil. Dupa miezul noptii, in singura discoteca deschisa mai stateau pe baricade vreo 20 de insi, fara prea mult chef de distractie. "E un loc in care vii doar daca vrei sa te relaxezi in liniste, fara prea mare agitatie. N-am mai fost pana acum, e foarte frumos, dar distractia de la noi nu se compara cu ce e pe-aici", spune o domnisoara. Barmanul bulgar, cu care puteai schimba cateva cuvinte englezesti, ii imbia cu tequila din partea casei pe cei doi-trei proaspat sositi din greseala sa ramana. Nici el, nici singura animatoare care incerca un dans exotic n-au avut insa succes. Bulgarul nu a fost foarte dezamagit, pentru ca in cateva zile astepta valul de turisti germani si englezi.

ATRACTII. Piscinele hote-lurilor de mai multe stele au fost locurile preferate ale romanilor pentru a-si petrece cele cateva zile de sejur. Pentru 23 de euro, 45 de leva in moneda autohtona, puteai beneficia de o sedinta de 40 de minute de masaj complet intr-un centru luxos. Pe plaja din Albena, unde intalnesti o baraca pentru masaj la fiecare 50 de metri, pentru aceleasi zone masate plateai doar 30 de leva. Tot la Albena, unde posibilitatile de a-ti petrece timpul ziua au fost ceva mai variate decat la Nisipurile de Aur, puteai sa dai un tur de o ora prin statiune cu bicicleta in schimbul a 6 leva. Tot o ora de plimbare, dar romantica, cu trasura, costa la prima strigare 60 de leva. Din disperarea vizitiului, care cam ducea lipsa de clienti, combinata cu talentul de negociator al doritorului, se putea obtine o reducere de 50%. Pentru cei fara prea mare chef de plimbare mai existau si terenurile de tenis, unde plateai 22 de leva pe ora. Cei mai multi dintre turistii romani veniti cu bilet s-au cazat in Albena si Nisipurile de Aur, dar au avut in program si excursii prin statiunile invecinate.

NESSEBAR. Printre turlele zecilor de biserici, briza imprastie soapte care amintesc ca oraselul a fost martorul nasterii si apunerii catorva civilizatii

ROMANTIC. Pana la Balcik, de la Nisipurile de Aur, sunt doar cativa zeci de kilometri. Printre negustorii de parfumuri de trandafir si papusi rusesti, te strabate un fior neinteles de dragoste de mare. E poate nascut din briza valurilor pe care Regina Maria le-a iubit atat de mult, o adiere care se strecoara printre susurile de cascade si vestitele gradini ale castelului. Ceva mai departe, la peste 100 de kilometri sud de Varna si aproape de Sunny Beach, cea mai mare statiune bulgareasca, se afla Nessebarul, unul dintre cele mai vechi orase din Europa. Drumuri pietruite inguste serpuiesc usor, la chei barcute pescaresti si navoade se leagana in lumina soarelui molcom. Pe tarm, printre ruinele romantice se alinta vantul dupa ce a mangaiat turlele celor cateva zeci de biserici. Din inaltimea lor, ti se arata locul unde marea intalneste o fasie de nisip si o bucata de cer. Dintre toate statiunile prin care am colindat, Nessebarul ne-a dat sentimentul unui loc aparte, care nu trebuie ratat. Doar cativa romani am gasit aici cazati, intr-un hotel pe culmea unui tarm de care se spargeau valurile. Terasele si restaurantele se pregateau sa-si astepte turistii.

ALTERNATIVE. Cei care au dorit sa mearga prin alte locuri si nu au posedat masina au avut varianta "rent a car". O solutie buna de impacat fetele necajite, care n-au avut norocul de a nimeri la singurul night-club deschis si au putut fi astfel consolate cu o sesiune la cumparaturi de haine de firma in Varna, mai ieftine cu aproape 20% decat la noi. Pentru o masina inchiriata timp de o zi, soferul trebuie sa aiba 21 de ani impliniti si sa plateasca intre 70 si 90 de leva, diferenta intre un Matiz si o Nubira. Destinatia poate fi gasita cu ajutorul celor cateva cuvinte invatate de la televizor pe timpul cand romanii urmareau programele bulgaresti sau cu un bun spirit de observatie, pentru a putea detecta indicatoarele amplasate, in buna parte, dupa ce treci de intersectie. Exista si cazul in care acestea lipsesc cu desavarsire, situatie in care talentul la ghicit poate salva situatia. Esentiale pentru orientarea in lipsa indicatoarelor sunt trei cuvinte pe care le poti afla, de exemplu, de la receptionera hotelului: napravo (inainte), djasno (la dreapta) si ljavo (la stanga). La benzinariile din statiuni, pretul combustibilului este ceva mai mare fata de Varna, de exemplu, oras aflat la 18 km distanta de Nisipurile de Aur. Un litru de benzina costa aici 1,89 leva, iar cel de motorina - 1,79 leva. Mai exista si varianta unei miniexcursii cu taxiul, pentru care se plateste 1 leva pe kilometru.

La casele de schimb din statiuni, 1 euro il schimbai, cu mici diferente, pe 1,88 leva iar 1 dolar - pe 1,55 leva. Cei care nu au venit cu banii in moneda europeana au avut mare ghinion, pentru ca nicaieri nu se primeau leii. In schimb, mai peste tot se putea plati cu euro, daca ii ofereai un curs avantajos prietenului bulgar.

STANDARDE RIDICATE. Multe din plajele Bulgariei au primit premiul de "blue flag" , o recunoastere a calitatii

OFERTE. Cei care au venit pe litoralul bulgaresc fara locuri rezervate puteau alege un hotel de patru stele, pentru care plateau intre 60 si 95 de leva pe noapte, camera dubla, plus mic dejun. La un hotel de trei stele, pentru aceeasi oferta, se platea intre 40 si 60 de leva. Cei mai pretentiosi puteau merge la unul dintre hotelurile de cinci stele cu 270 leva (135 de euro) pe noapte, pret in care intra si micul dejun. La un astfel de hotel nu am gasit insa decat vreo cinci romani. Cu bilet cumparat de la agentiile de turism, puteai sta trei nopti la un hotel de patru stele cu trei mese pe zi, cu doar 65 de euro. La Nessebar, camera dubla la un hotel de trei stele, aproape de mare, costa 40 de leva pe noapte, fara mic dejun. Incepand de la 1 Mai, cand sezonul s-a deschis oficial, oferta hoteliera s-a modificat. Astfel, pe tot parcursul lunii Mai, la un hotel de patru stele din Nisipurile de Aur, de exemplu, se poate sta cu 17 euro pe noapte, pret in care intra micul dejun si cina.

EXOTIC
Cei mai multi dintre cei care au ales sa petreaca Ziua Muncii pe nisip bulgaresc au fost convinsi de ofertele foarte atractive ale agentiilor de turism. Unii dintre ei s-au intors aici multumiti de felul in care au petrecut minivacanta de Pasti, unii au auzit de la prieteni despre serviciile hoteliere excelente, altii au venit pentru ca un sejur la Albena, Golden Sands sau Sunny Beach suna bine in urechile celor care au ramas acasa

ACASA E MAI BINE
Cei mai tineri si mai nabadaiosi dintre turistii romani ajunsi la Nisipurile de Aur si-au petrecut serile cu nostalgia chefurilor traditionale romanesti de la Vama Veche sau Neptun in suflet. Oferta distractiilor de noapte de aici a fost foarte saracacioasa. Fetele au suferit ca nu si-au putut etala costumatia de clubbing, baietii au fost necajiti de lipsa peisajului cu nuri

ROMANI CUMINTI
Cativa, mai cu dare de mana, s-au consolat cu ruleta americana sau black jack, la Grand Casino, deschis non-stop. Pe strazile pustii, o masina de politie da ture. Oamenii legii bulgaresti stiu "little" englezeste... Ne intelegem. Nici un incident, nici un turbulent in statiune in cele cateva zile de vacanta ale romanilor
×