x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Restitutio - Averea familiei de industriasi Scherg

Restitutio - Averea familiei de industriasi Scherg

de Roxana Ioana Ancuta    |    19 Mai 2006   •   00:00
Restitutio - Averea familiei de industriasi Scherg

Acum 180 de ani, in Brasov s-au pus bazele renumitei fabrici de stofe Scherg. Stofele care purtau marca Scherg depasisera granitele tarii datorita calitatii superioare. Acest lucru il poate confirma orice brasovean care a fost contemporan cu urmasii fondatorilor fabricii.

Familia saseasca Scherg este una dintre cele mai bogate pe care le-a cunoscut orasul de la poalele Tampei. Singurul mostenitor pe linie directa a celebrei familii este doctorul Christian Scherg, de 65 de ani. Urmasul se lupta impreuna cu avocatul sau, Titus Spanu, sa obtina cele aproape 50 de imobile ale familiei, pe care le-a revendicat imediat dupa Revolutie. Constructiile se afla toate in Brasov, cele mai multe in zona centrala, iar in momentul de fata sunt locuite de "fosti nomenclaturisti", cum ii numeste avocatul Spanu pe actualii proprietari. De remarcat faptul ca unul dintre putinele imobile pe care Spanu a reusit sa le revendice in numele lui Scherg - vila care-i poarta numele din Poiana Brasov si care se afla intr-o minunata zona, alaturi de vila lui Florin Calinescu si cea a lui Adrian Ilie - este printre primele case construita in frumoasa statiune de langa Brasov.

PRIMELE ACTE SOCIALE. Fabrica a fost fondata in 1823 de Michael Scherg (1798-1873) si Katharina (1824-1897). Producea stofele pe care unii le considerau a fi printre cele mai bune din lume. "Toata intreprinderea pe actiuni era formata numai din membri de familie. Autoritatile trebuie sa rezolve retrocedarile imobilelor care sunt, dupa parerea mea, mostenite de clientul si prietenul meu, domnul doctor Scherg Wilhelm Christian. Aceasta societate nu s-a limitat doar la a produce stofa. Fondatorii ei au facut primele acte sociale pentru muncitori. Au construit un sir de case, de locuinte, in preajma fabricii, care asigurau tot confortul pentru cei care lucrau, si o cantina spatioasa. Toata lumea care muncea in aceasta fabrica era adusa la o demnitate si o mandrie deosebite, datorita faptului ca lucra pentru familia Scherg", spune avocatul Titus Spanu.

INDUSTRIAS. Michael Scherg (1798-1873) a demarat marea afacere n 1823
DEVOTATa.Katharina (1824-1897), sotia si partenera de afaceri a marelui Scherg
VILA SCHERG. Construita in anii ’30, a fost printre primele case ridicate in Poiana Brasov

In timp, societatea s-a dezvoltat tot mai mult, au aparut anexe noi ale fabricii, iar in 1899 s-a mai construit o filiala a fabricii, la Timisul de Jos. "Familia Scherg a investit banii in constructii deosebite, chiar in zona centrala a Brasovului. In Piata Sfatului, cladirea in care se afla sediul unui partid si al unei banci este, de fapt, casa revendicata de mine in numele mostenitorului familiei Scherg. In situatia acestui imobil sunt multe altele. Au fost oameni vrednici, de referinta pentru populatia romaneasca. Dupa ce a venit comunismul peste noi, rusii, fabrica a fost nationalizata si s-a numit, la un moment dat, Partizanul Rosu. Dupa ce a venit Revolutia, niste smecheri si o persoana foarte dubioasa, un fost nomenclaturist, care a initiat asa-zisa privatizare a fabricii, au cooptat un fost director si iata ca un bun, o constructie, o fabrica de prestigiu a ajuns pe mana unor profitori, a unor oameni care au speculat haosul care era imediat dupa Revolutie. Eu, ca avocat si ca brasovean, nu pot accepta aceasta treaba si imediat ce a aparut Legea 10 am revendicat si fabrica. Am informatii ca privatizarea fabricii s-a facut in mod fraudulos, cu nerespectarea conditiilor impuse de o asemenea privatizare si, de aceea, am incercat sa obtin de la Camera de Comert modul in care s-a realizat ea. Din pacate, am primit informatii sumare - la Camera de Comert sunt prea putine date - , iar la Autoritatea de Privatizare, unde exista arhiva si toate actele, n-am avut acces. O sa fortez nota, dar inca astept un raspuns mai clar din partea celor care detin aceasta fabrica si o sa fac o actiune judecatoreasca. Aceasta familie trebuie sa-si recupereze ceea ce este a lor, daca tot avem conceptii capitaliste."

"LUPTE LA BAIONETA". Spanu este revoltat din cauza sistemului care guverneaza Legea retrocedarilor. Acuza atat vechii, cat si actualii guvernanti de faptul ca nu au creat, spune el, acele "conditii pentru indreptarea nedreptatilor, cu toate ca toti guvernantii de la Revolutie incoace au promis ca vor sprijini si vor respecta proprietatea si vor indrepta lucrurile si marsaviile facute de comunisti si apoi de profitorii Revolutiei. La un moment dat, asteptandu-se o imbunatatire a Legii 10, care este stufoasa, neclara si greu de aplicat, a aparut Legea 247, care, culmea, in loc sa-i ajute pe revendicatori, este mai restrictiva. Ne luptam sa-i scoatem din casele revendicate de el pe fosti activisti de partid, fosti securisti, ca sa poata intra in casa lui. Una dintre cele mai frumoase case ale domnului Scherg, o vila superba, aflata pe Drumul Poienii, imediat dupa razboi, a fost ocupata de comisariatul sovietic, dupa aceea sigur ca au bagat acolo fosti activisti de partid. Cu toate ca am sentinta definitiva de redobandire si de repunere in drepturi a acestui mostenitor, nu pot, actiunile sunt ingrozitor de greu de pus in practica din cauza sistemului nostru juridic, care nu-si face datoria si nu aprofundeaza toate spetele asa cum este necesar. Iata ca de ani in sir ma tot lupt sa-l scot pe fiul unei foste activiste si ilegaliste ori ce-o mai fi fost ea, un nesimtit care nu plateste nimic si se lafaie intr-o vila. Pur si simplu nu vrea sa plece! Sunt sanse sa castigam. Deja am obtinut vila din Poiana - si am obtinut-o greu. In ea au stat partidul, Securitatea, partidul si apoi guvernul. Cu lupte la baioneta am reusit acum trei ani sa scot guvernul de acolo. Iar daca am scos guvernul, o sa-i scot si pe obositii astia de progenituri ai vechii oranduiri". In momentul de fata, tot ce a reusit avocatul Spanu sa ia inapoi pentru Christian Scherg sunt doua case, printre care si vila din Poiana Brasov.

MIC ISTORIC
"In 1969 am reusit, dupa 25 de ani de umilinte, plecand in Occident, sa scap de conditiile absurde si criminale prin care au fost distruse in Romania atat baza materiala a existentei, cat si traditia cu mult peste un secol a familiei mele. Locuiesc in Germania, unde am un cabinet de psihanaliza. Ca psihanalist sunt preocupat de indrumarea si acompanierea pacientilor mei pe drumul lung si anevoios in cautarea adevarului dureros si refulat din trecutul biografic al fiecarui pacient. Fara recunoasterea constienta si asumarea in totalitate a adevarului istoric nu exista vindecare si viitor. Asta, dupa parerea mea, este valabil atat pentru fiecare individ in parte, cat si pentru o comunitate sau un popor intreg. In ceea ce priveste sansele de recuperare a imobilelor familiei mele, totul va depinde de vointa si de maturitatea politica a Romaniei anilor viitori. Pentru a pune pe picioare o afacere prospera, in Transilvania anului 1823, au fost necesare, dar si suficiente, cateva insusiri si conditii: harnicie, onestitate, decenta si modestie (adica tocmai ceea ce mai tarziu si pana azi unii numesc «prostie» in comparatie cu smecheriile lor); pricepere mestesugareasca si tehnica adusa din Occident; economisire stricta, simt comunitar si social dezvoltat. Pe scurt, o tinuta bine interiorizata prin educatie in familie, si nu prin impunere ideologica din partea unui sistem politic.
Viata strabunicilor mei a decurs sub deviza latina: «ora et labora» sau «bete und arbeite», adica: «roaga-te si munceste»." - Christian Scherg (foto).
×
Subiecte în articol: special vila scherg