x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Restricţiile din Spania ar putea fi valabile de la 1 august

Restricţiile din Spania ar putea fi valabile de la 1 august

de Gabriela Antoniu    |    21 Iul 2011   •   21:00
Restricţiile din Spania ar putea fi valabile de la 1 august

Consiliul de Ministri de la Madrid va lua in discutie astazi propunerea Mi­nis­­terului spaniol al Muncii si Imigratiei privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, masura care este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 august, relateaza presa spani­o­la, citata de Mediafax.

'Masura, strict de ordin tehnic, va fi discutata vineri in Consiliul de Mi­nistri. Surse guvernamentale au declarat ca intentia este ca aceasta masura sa intre in vigoare imediat, cel mai probabil cu incepere de la 1 au­gust si sa fie rediscutata dupa un an', noteaza Rioja2, in pagina electronica. Sursa citata reaminteste ca Guvernele roman si spaniol au decis crearea unui grup de lucru pentru a gestiona maniera in care aceasta masura va fi aplicata.

'Incepand de acum, cine vine in Spania la munca si de asemenea cei care se afla deja aici (n.r. in Spania) si doresc sa se integreze pe piata muncii vor fi nevoiti sa prezinte un contract de munca pentru a primi autorizatie de lucru', relateaza Rioja2. Totodata, sursa citata spune ca masura pe care Guvernul de la Madrid intentioneaza s-o adopte astazi a fost criticata de numeroase organizatii neguvernamentale din Spania. De asemenea, Rioja2 re­la­teaza ca, potrivit unor surse guvernamentale spaniole, masura, care are caracter temporar, va fi aplicata pana cel mai tarziu in 2014.

Premierul Emil Boc a declarat ieri la sediul PDL ca 'partea plina a pa­ha­rului' este ca nici un roman aflat in pre­zent in Spania nu este afectat in pri­vinta intentiei acestei tari de a im­pu­­ne restrictii pe piata muncii. 'Imediat ce am aflat unele informatii des­­pre acest subiect, am discutat cu mi­nis­­trul Muncii si am solicitat de­pla­sa­­rea lui la Bruxelles pentru a culege date despre acest subiect care ne in­te­reseaza la nivelul Guvernului. Par­tea buna sau partea plina a paharului este ca nici un roman aflat astazi in Spania nu este afectat', a declarat Emil Boc. El a adaugat ca autoritatile romane poarta in prezent discutii cu CE, pentru ca 'tot ce in­seamna libera circulatie a fortei de mun­ca, o valoare si un principiu fundamental al UE, sa fie respectat in continuare si sa nu fie create precedente'.

Intentia Spaniei de a introduce restrictii pentru romani pe piata muncii nu a fost notificata oficial CE, dar este un caz fara precedent, dificil de judecat, fiind primul stat care a li­be­ralizat piata fortei de munca si re­vi­ne cu restrictii, a spus miercuri mi­nis­­trul Muncii, Se­bas­tian La­za­­ro­iu. El a declarat miercuri, dupa discutiile de la Bruxelles cu comisa­rul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluzi­u­ne, Laszlo Andor, ca nu se vorbeste despre interzicerea fortei de munca ce vine din Romania in Spania, ci doar despre anumite restrictii pe care Spania intentioneaza sa le aplice mun­citorilor romani care vor pleca de acum incolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei. Lazaroiu a anun­tat ca saptamana viitoare se va in­talni, la Madrid, cu omologul sau pentru a rezolva pro­blema privind restrictiile de pe piata muncii prin co­operare. 'Si noi tinem mult sa re­zol­vam aceasta problema prin coope­ra­re cu autoritatile spani­ole. In­cer­cam sa o rezolvam bilate­ral cat mai mult posibil', a declarat Lazaroiu.

×