x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Retinut pentru trafic de influenta

Retinut pentru trafic de influenta

24 Mar 2004   •   00:00

Procurorii anticoruptie l-au retinut ieri-noapte pe Nistor Ionita, consilier in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru trafic de influenta. El ceruse 26.000 de dolari, sustinand ca poate influenta o licitatie.

Nistor Ionita a fost prins in flagrant in timp ce primea o spaga de 12.000 de euro chiar in sediul Primariei. Procurorii l-au mai retinut si pe Mihaita Marinescu, administrator si asociat al societatii Apogeu Com SRL Craiova, considerat complice la traficul de influenta savarsit de consilier. Un al doilea presupus complice este Teodor Nica, agent-sef la Inspectoratul de Politie Transporturi Bucuresti si, deocamdata, invinuit in dosar. Impotriva lui s-a luat doar masura interdictiei de a parasi tara.

FAPTELE. Anchetatorii sustin ca in cursul lunii martie 2004 consilierul municipal, impreuna cu agentul-sef Nica, ar fi pretins de la directorul executiv al unei firme o spaga de 26.000 de dolari. In schimbul banilor, cei doi promisesera ca vor interveni pe langa factori de decizie din cadrul Cailor Ferate Romane, pentru ca firmei sa i se faciliteze participarea si castigarea unei licitatii de cumparare a fierului vechi. Potrivit procurorilor, ca sa fie convingator, consilierul Ionita a sustinut in mod nereal ca ar avea influenta si asupra unor functionari din Ministerul Transporturilor, la care poate interveni pentru firma celui care apoi s-a transformat in denuntator.

RUNDA A DOUA. Dupa aceste prime "negocieri", Nistor Ionita a transmis directorului, direct sau prin intermediul complicelui sau Mihaita Marinescu, o a doua varianta "mai modesta" a spagii: 15.000 de dolari, in schimbul relatiilor sale personale sau profesionale prin care ar putea interveni pe langa persoane cu functii de decizie din cadrul Regiei Autonome de Transporturi Bucuresti. Consilierul promitea ca va face uz de functia sa la Consiliul Municipiului Bucuresti pentru ca firma denuntatorului sa castige licitatia pentru cumpararea de fier vechi, sina de tramvai, la un pretmai mic decat cel negociat in conditii legale.

MUIETI IS POSMAGII? Pentru discutarea acestei ultime oferte, procurorii sustin ca denuntatorul s-a intalnit cu Nistor Ionita la data de 19 martie 2004 intr-un restaurant din Piata Victoriei, ocazie cu care consilierul siar fi intarit intentia de se folosi de influenta sa in sprijinul denuntatorului. Ionita ar fi cerut, imperativ de data aceasta, prima transa de bani si a fost stabilita ziua de 23 martie pentru primirea spagii. In ziua convenita, consilierul si Mihaita Marinescu s-au intalnit cu denuntatorul la acelasi restaurant, dar acesta avea la el suma asteptata in lei. Nervos, Ionita i-ar fi spus denuntatorului ca "nu face incasarea in lei" si i-a cerut acestuia sa schimbe, impreuna cu Marinescu, banii din lei in euro.

FLAGRANTUL. Cat timp au fost schimbati banii, Marinescu l-a informat permanent pe consilier despre stadiul acestei operatiuni, iar dupa o ora si jumatate toti trei s-au reintalnit. Cei 12.065 de euro schimbati i-au fost dati lui Ionita. Imediat ce a primit spaga, consilierul a fost luat pe sus de procurorii anticoruptie care monitorizau deja actiunea. Cei doi au fost retinuti si ieri au fost dusi la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva. Cercetarile PNA vor continua pentru elucidarea intregii afaceri.
(MIRUNA PASA)

×
Subiecte în articol: eveniment