x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Roman Abramovici: De la orfan la miliardar

Roman Abramovici: De la orfan la miliardar

de Paul Bardasu    |    31 Mar 2022   •   08:00
Roman Abramovici: De la orfan la miliardar

Oligarhul rus Roman Abramovici, acum în vârstă de 55 de ani, a rămas orfan când avea doar 3 ani, dar a reușit să ajungă unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.

Legăturile sale cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-au afectat însă afacerile și reputația, în contextul invadării Ucrainei și a sancțiunilor impuse, în consecință, de către Occident.

„Sunt sigur că oamenii se vor concentra asupra mea timp de trei sau patru zile, după care totul va trece”, spunea miliardarul rus în 2003, atunci când cumpăra clubul englez de fotbal Chelsea. „Vor uita cine sunt și îmi place asta”, afirma el atunci, premoniție care nu s-a adeverit. Acum, există puține șanse de anonimat, având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni, relatează BBC, citat de Gândul.

Bunurile i-au fost „înghețate”

Marea Britanie a înghețat, la începutul lunii, activele a șapte oameni de afaceri ruși: Roman Abramovici, Igor Sechin, Oleg Deripaska, Andrey Kostin, Alexei Miller, Nikolai Tokarev și Dmitri Lebedev, după ce aceștia au fost adăugați pe lista de sancțiuni a țării. Guvernul britanic l-a acuzat că este complice la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, chiar dacă el s-a arătat dispus să sprijine financiar țara invadată.

Dar să vedem cum a ajuns Roman Abramovici să depășească greutăți enorme în viața sa, mai ales în copilărie, notează BBC.

Și-a pierdut ambii părinții până când avea 3 ani

Roman Arkadievici Abramovici s-a născut în Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în 1966. Mama sa, Irina, a murit în urma unei septicemii când el avea 1 an, iar tatăl său a murit doi ani mai târziu, într-un accident provocat de o macara din construcții. El a fost crescut de rude, petrecându-și copilăria în Komi, în nord-vestul Rusiei, unde banii erau puțini și temperaturile scăzute iarna.

„Ca să spun adevărul, nu pot spune că am avut o copilărie rea”, a declarat Abramovici într-unul dintre rarele interviuri acordate. „În copilărie, nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul bomboane, ambele au un gust bun. În copilărie nu poți face diferența”, povestea el pentru The Guardian. S-a lăsat de școală la 16 ani, apoi a lucrat ca mecanic și a intrat în rândurile Armatei Roșii, înainte de a începe să vândă jucării de plastic la Moscova. A trecut apoi la parfumuri și deodorante, construindu-și averea pe măsură ce politica de deschidere a liderului sovietic Mihail Gorbaciov a dat șanse mai mari oamenilor de afaceri.

„Estul sălbatic”: s-a îmbogățit după o licitație trucată

Destrămarea Uniunii Sovietice și, odată cu ea, slăbirea controlul statului asupra resurselor minerale au oferit multe oportunități, iar Abramovici, care era un tânăr trecut de 20 de ani, a avut din nou noroc.

El a preluat compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus în cadrul unei licitații trucate, în 1995, în schimbul sumei de aproape 250 de milioane de dolari, iar în 2005 a vândut-o înapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari.

Avocații săi susțin că nu există dovezi pentru a susține că magnatul a făcut avere în mod incorect, prin infracțiuni. Totuși, în 2012, el însuși a recunoscut în fața unei instanțe britanice că a dat mită pentru a încheia afacerea Sibneft.

După mai mulți ani în care s-a cerut o monitorizare mai atentă a afacerilor lui Abramovici, guvernul britanic a înghețat bunurile acestuia din Regat, inclusiv case, lucrări de artă și clubul Chelsea.

Luptă dură pentru industria Rusiei. La trei zile, cineva era ucis. Implicat în războaiele aluminiului

Roman Abramovici a fost implicat în „războaiele aluminiului” din anii ’90, în care oligarhii - cei care acumulat averi uriașe și putere politică după prăbușirea Uniunii Sovietice - s-au luptat pentru controlul acestei mari industrii.

„La fiecare trei zile, cineva era ucis”, declara Abramovici în 2011, argumentând că această amenințare continuă la adresa siguranței sale l-ar fi făcut să participe cu rețineri. Dar el s-a dovedit abil și tenace, reușind să facă sute de milioane de lire sterline în acest plin haos.

Cum a intrat în politică: aliat cu Elțîn și cu Putin

Roman Abramovici a devenit un aliat al președintelui Boris Elțîn și un actor pe scena politică postsovietică și chiar a avut la un moment dat un apartament la Kremlin, relatează BBC. Când Elțîn a demisionat, în 1999, Abramovici s-a numărat printre cei care l-au susținut pe premierul de atunci, fost spion KGB, nimeni altul decât Vladimir Putin, drept succesor al lui Elțîn la Kremlin. Pe măsură ce se instala mai bine în funcție, Vladimir Putin a căutat să-și impună dominația asupra oligarhilor, astfel că unii au ajuns la închisoare, alții au fost exilați, dacă nu reușeau să-și arate loialitatea. Abramovici a reușit să scape.

Chemarea Londrei

Într-o mișcare neobișnuită pentru un om descris în general ca fiind timid, în 2003, Abramovici a dat lovitura în lumea fotbalului atunci când a cumpărat Chelsea, într-o tranzacție în valoare de 140 de milioane de lire sterline. Sub conducerea lui Jose Mourinho și a altor antrenori, banii rusului au ajutat clubul londonez să obțină cinci titluri în Premier League, două trofee Champions League și cinci cupe ale Angliei. Abramovici a anunțat vânzarea clubului Chelsea cu opt zile înainte de impunerea sancțiunilor. Unii fani au continuat să-i scandeze numele, dar mulți politicieni cer ca bunurile sale să fie confiscate, nu doar înghețate. „Sper că voi putea vizita Stamford Bridge pentru ultima oară pentru a-mi lua rămas bun în persoană de la voi toți”, le-a spus Abramovici suporterilor lui Chelsea. Dar o întoarcere la Londra este puțin probabilă, cel puțin pentru o perioadă, scrie BBC.

Avere de peste 12 miliarde de dolari

„Imperiul” imobiliar al lui Abramovici ar include o vilă cu 15 dormitoare în Kensington Palace Gardens, în vestul Londrei, care ar valora peste 150 de milioane de lire sterline, un apartament în Chelsea, o fermă în Colorado și o casă de vacanță pe Riviera franceză. Iahturile sale - Solaris și Eclipse - sunt printre cele mai mari din lume. Roman Abramovici, care a divorțat de trei ori, are și un avion personal. Întrebat de The Guardian în 2006 ce pot face banii, Abramovici a răspuns: „Nu-ți pot cumpăra fericirea. O anumită independență pot să-ți dea, da”. Bloomberg îi estima averea la 13,7 miliarde de dolari - locul 128 în topul celor mai bogate persoane din lume. Forbes a calculat că averea sa ar fi de 12,3 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 142.

„Au mâinile mânjite de sângele poporului ucrainean”

Totuși, notează BBC, întrebarea este cât de independent este Roman Abramovici față de Vladimir Putin. Anul trecut, Roman Abramovici a dat în judecată editura HarperCollins pentru calomnie în legătură cu o carte, „Putin’s People” (Oamenii lui Putin), de Catherine Belton, care susținea că președintele rus i-ar fi ordonat să cumpere clubul Chelsea. În cele din urmă, cele două părți au ajuns la o înțelegere amiabilă, editorul fiind de acord să facă unele clarificări. Dar asocierea lui Abramovici cu Putin a continuat să îl urmărească pe oligarh, în special atunci când forțele rusești s-au strâns la granița cu Ucraina, apoi au invadat-o. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a conchis: „Cu legăturile lor strânse cu Putin, oligarhii sunt complici la agresiunea acestuia. Au mâinile mânjite de sângele poporului ucrainean”.

Pagini realizate în colaborare cu Gândul

×
Subiecte în articol: Roman Abramovici vladimir putin