x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "România este guvernată prin frică şi intimidare. Nu o vom lăsa aşa!"

"România este guvernată prin frică şi intimidare. Nu o vom lăsa aşa!"

de Cristian Ionescu    |    13 Mar 2012   •   21:00
"România este guvernată prin frică şi intimidare. Nu o vom lăsa aşa!"

Se implinesc 60 de zile de proteste neincetate in Piata Universitatii. Doua luni de indignare publica, exprimata prin scandari antiguvernamentale si antiprezidentiale. Este cel mai longeviv protest din Romania. Un exercitiu de solidaritate, o viziu­ne a unor oameni care spun ca s-au sa­turat de jungla politica in care i-au arun­cat guvernantii. Claudiu Cra­ciun, "portavocea" Pietei Uni­ver­si­tatii, face sumarul celor doua luni de proteste.

La doua luni de proteste
"Revendicarea principala, si anume demisia lui Traian Basescu, nu s-a indeplinit. Pe langa aceasta, s-au dezvoltat in aceste luni, prin proteste, gesturi, comunicare si solidaritate, idei care privesc felul in care societatea si politica sunt organizate. Basescu si acum M.R. Ungu­reanu sunt varfurile de lance ale unui sistem corupt, a carui putere se bazeaza in primul rand pe apatia cetatenilor, dar si pe capturarea institutiilor statului de catre grupuri private, fie ca discutam despre retele clientelare de partid sau de retele de afaceri. Cetatenii s-au indepartat de politica si permit astfel gestionarea acesteia nu in interes public, ci in interes privat. Piata Universitatii, mai presus de orice, isi propune sa miscsoreze aceasta distanta si sa implice cetatenii in viata sociala si politica. Ei pot si trebuie sa opreasca derapajele puterii, indiferent de detinatorii temporari ai acesteia. In plus, protestele sunt un exercitiu de solidaritate, care serveste si drept viziune pentru a depasi criza economica. Traian Basescu dezbina societatea si cauta vinovati. Instiga grupurile sociale unele impotriva celorlalte. Societatea ideala a acestuia este de fapt o jungla in care toti sunt in razboi cu toti. Nu asa se iese din criza. Se va iesi prin dialog, coo­perare si solidaritate."

Politicienii
"Politicienii ne ignora acum. Suntem incomozi pentru toti. «Cium­pa­la­cii» este o denumire autoironica. In spatele numelui stim bine cine sun­tem. Multi oameni onesti, multi edu­cati. Toti insa au obosit sa astepte si actioneaza direct. Prin protest. Daca vii in orice seara la Universitate, gasesti oameni cu mai multe diplome, masterale si doctorale decat in Guvernul Romaniei. Nu este o lipsa de modestie, ci o constatare sociologica."

Abuzurile Jandarmeriei
"Violenta inacceptabila in pri­me­le zile de proteste. Abuzuri si folosirea fortei de data mai recenta, in fata Mi­nis­terului Economiei, intimidari si re­tineri ilegale in Piata Revolutiei, abu­zuri in multe alte orase ale tarii. Agresarea spectatorilor la meciul Ro­ma­nia – Uruguay, in sprijinul unei fir­me private de securitate, care, in vir­tutea unui contract comercial, a lovit cetateni ai Romaniei. Jandarmeria este o institutie represiva care opreste prin violenta exercitarea li­be­ra a drepturilor constitutionale. Ro­ma­nia este o societate guvernata prin frica si intimidare. Dar nu o vom lasa asa."

"Atitudinea a fost tot timpul una optimista si deschisa, chiar si atunci cand se incerca intimidarea noastra. Incercam si cred ca reusim sa fim creativi. Scopul este dificil de formulat exact. E nevoie de un intreg proces participativ pentru a formula ceea ce este acum in stadiu de instinct, de sim­bol, de gest si de cantec.

Scopuri pro­clamate pompos au mai existat. La fel si liste de revendicari. Dar au ra­mas pe hartie, pentru ca nimeni nu le-a adus la viata. Ne uneste dorinta de schimbare, instinctul democr­atic, curajul de a ne spune opinia in spatiul pu­blic si de a protesta, refuzul in­ti­mi­darii si spe­ranta ca ajutam la schimbarea so­cietatii, direct sau indirect.

Cel mai lung protest
"Sarbatorim protestand si cantand. Gesturile se decid pe loc. Va trebui sa fiti acolo pentru a vedea ce se intampla, acum si in orice alta seara. Inchideti televizorul, luati-va prietenii, familia, vecinii de serviciu si veniti in Piata Universitatii. Veti fi intampinati cu zambete si optimism. Sper ca si in alte locuri va fi la fel. Nu protestam si atat. Discutam, ne cunoastem, invatam unii de la altii.  Ne luam spatiul public inapoi. La fel si democratia, tinuta acum prizoniera de catre politicieni. Daca vecinii si prietenii nu vor sa iasa, macar vorbiti cu ei si cereti-le parerea. Initiati un gest sau ceva care ar putea produce schimbare. Trebuie sa incepem de langa noi.
Daca nu puteti veni, transmiteti-le un gand bun celor care protesteaza de doua luni. Ajuta."

Asteptarile Pietei
"Vrem schimbare profunda in Ro­mania. Transparenta si participare la toate nivelurile. Limitarea con­cen­tra­rii puterii la nivel central si local. Partide numeroase si credibile care sa poata obtina sustinerea cetatenilor. ONG-uri, sindicate si patronate deschise si performante. O societate eliberata de coruptie si teama, in care avansezi pe baza meritului si nu cu ajutorul familiilor si patronilor/sponsorilor. O societate optimista, inovatoare si rationala. Una a solidaritatii, cooperarii si educatiei, responsabila in relatia cu mediul inconjurator. Acestea sunt asteptarile mele. Nu stiu daca si ale Pietei. Dar in multe ocazii am rezonat cu colegii de protest pentru idei asemanatoare."

×
Subiecte în articol: proteste universitate