x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania, favorita pentru trupele SUA

Romania, favorita pentru trupele SUA

17 Aug 2004   •   00:00

A venit vremea schimbarii, pentru trupele americane stationate in Europa. Planul administratiei Bush, de reamplasare a bazelor militare americane din Europa si Asia intra in linie dreapta.

MARINA CONSTANTINOIU

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a confirmat, duminica, intentia Washingtonului de a-si retrage trupele din Germania, in cadrul procesului de redesfasurare a fortelor americane din intreaga lume, pentru a face fata noilor amenintari. Noile locatii sunt mai spre Est, "in coasta Rusiei", iar printre favorite se afla Romania, Polonia si Bulgaria, potrivit agentiei bulgare Novinite.

IN ASTEPTARE. Majoritatea efectivelor retrase din Europa si Asia vor fi redesfasurate in baze americane din SUA, alte unitati urmand sa fie desfasurate pe teritoriul noilor membre NATO din Europa de Est. Tarile care vor gazdui aceste baze, care vor fi mai mici si mai mobile, pentru a face fata noilor tipuri de provocari, nu au fost nominalizate inca oficial, desi negocieri in acest sens s-au purtat cu administratiile lor.

DESPRE RUSIA. "Am discutat cu partea germana, prezentand numarul militarilor care vor fi retrasi", a declarat Rumsfeld, precizand ca s-a consultat in aceasta privinta si cu omologul sau rus, Serghei Ivanov, cu care s-a intalnit la sfarsitul saptamanii, la Sankt Petersburg. Donald Rumsfeld considera ca aceasta initiativa nu ar trebui sa afecteze relatiile cu Rusia, care se opune repozitionarii trupelor in apropiere de flancul sau nordic. El a evitat sa mentioneze cifre exacte in legatura cu aceasta retragere, despre care urma sa dea detalii insusi seful administratiei americane, presedintele George W. Bush, intr-un discurs mult-asteptat, ieri seara, in fata Congresului anual al veteranilor de razboi.

CIFRE. Surse oficiale au declarat, insa, sub acoperirea anonimatului, ca redesfasurarea trupelor din Germania si Asia va antrena intre 70.000 si 100.000 de militari americani, rotatia trupelor urmand sa dureze trei sau patru ani. Potrivit Financial Times, este vorba despre cea mai ampla restructurare a prezentei militare americane la nivel mondial, de la al doilea razboi mondial incoace. Rumsfeld a tinut sa precizeze ca Statele Unite vor mentine baze pe teritoriul Germaniei si ca, gratie procesului de redesfasurare a trupelor, militarii vor putea fi trimisi mai usor la baze operationale avansate. Restructurarea nu va afecta desfasurarea actuala a fortelor din Irak si Afganistan, dar le-ar putea bucura pe familiile militarilor americani din Germania, ceea ce ar fi un castig pentru administratia Bush in campania electorala din toamna.

×
Subiecte în articol: eveniment