Parlamentarii noştri votează prin sistem electronic, bat din palme cănd se intorc acasă şi-şi aprind lumina, apoi se odihnesc in fotolii cu vibromasaj, in faţa uriaşelor ecrane cu plasmă. Civilizaţia inseamnă branşarea la curent. In Romănia sunt 67.738 de case fără electricitate. Premierul Tăriceanu a promis in februarie 2006 că le bagă curent in zece luni. Au trecut de atunci 18. Citiţi cum se trăieşte la opaiţ.
Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină
In februarie 2006, premierul Tăriceanu promitea că "in zece luni toate localităţile din Romănia vor fi electrificate". La un an şi jumătate de
atunci, Jurnalul Naţional vă prezintă intr-un serial povestea romănilor care incă mai trăiesc la lumina opaiţelor.
Am mers in zece sate romăneşti unde nu s-a aprins niciodată lumina becului. Fără curent electric, oamenii se chinuiesc. Sunt rupţi de Romănia. Unii dintre ei nu ştiu nici măcar cum il cheamă pe preşedinte. Trăiesc intr-o ţară in care statul, garantul drepturilor lor, ii tratează cu ignoranţă. Şi cu cifre. E totunaâ¦
VENIŢI DE LUAŢI LUMINĂ. Din proprie iniţiativă şi pe propria răspundere, premierul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut la finalul şedinţei de Guvern din 22 februarie 2006 o declaraţie de presă in care a afirmat, printe altele: "In fine, astăzi, Ministerul Economiei şi Comerţului, la cererea mea expresă, a pregătit o notă ce se referă la un subiect care se poate ca pe unii să-i facă să se incrunte. Este vorba despre incheierea electrificării in Romănia. Romănia urmează să adere la UE peste zece luni şi in Romănia de astăzi mai sunt sute de localităţi neelectrificate. Sunt mii de localităţi parţial electrificate şi ceea ce am hotărăt astăzi se referă la demararea unui program de investiţii care să incheie electrificarea pănă la finele acestui an (n.r. - 2006). Vor fi necesare investiţii care nu sunt incă cuantificate astăzi, dar, indiferent de costul lor, aceste investiţii trebuie făcute. Putem să privim problema şi prin prisma ruşinii pe care am incerca-o dacă cineva ar veni să vadă aceste lucruri in Romănia. Mă refer la o televiziune străină, cum ar arăta imagini cu sate neelectrificate. Poate nu sunt sate, poate sunt cătune, dar oricum ar fi foarte prost. Dar, dincolo de acest lucru, cred că este obligaţia Guvernului de a se preocupa de aceste zone in care se trăieşte in condiţii de mizerie, fără acces la energie electrică şi la tot ceea ce decurge de aici pentru un trai căt de căt civilizat. Guvernul trebuie să dea perspective şi oamenilor care se nasc sau oamenilor care trăiesc acolo, perspective pentru o viaţă mai bună. Pănă la incheierea acestui an va trebui să realizăm acest efort".
IN ZECE LUNI. "Vor trebui pregătite atăt proiectele, căt şi finanţarea. Am discutat cu Ministerul Economiei şi Comerţului, care se va ocupa de acest proiect. Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a infrastructurii, ce include şi planul de amenajare şi modernizarea infrastructurii rurale, pentru care am alocat 10.000 de miliarde de lei, in vederea construcţiei de poduri, podeţe, punţi pietonale, lucrări de alimentare cu apă."
Unul dintre ziariştii martori la confesiune l-a intreabat pe premier: "Aţi făcut o evaluare a sumelor necesare pentru programul de electrificare?". Iar el a răspuns: "Nu. Am spus că a fost doar o notă. Din acest moment demarează studiile şi vă vom putea spune şi valoarea proiectului. Nu poate să fie o sumă care să depăşească posibilităţile Romăniei astăzi. Este un efort care trebuie consimţit". Reporterul revine: "Spuneţi că in zece luni toate localităţile din Romănia vor fi electrificate?". "Da", răspunde premierul. "Din datele pe care le am sunt 116 localităţi, dar nu ştiu să vă spun ce dimensiuni au. Sunt aproximativ 80.000 de gospodării care astăzi nu au acces la energie electrică."
PE HĂRTIE. Să ne intoarcem de la Legendele Olimpului din Palatul Victoria in zilele noastre. Din februarie 2006 şi pănă acum au trecut 18 luni. Iar efortul despre care Tăriceanu zicea că "trebuie consimţit" s-a făcut doar in birouri. La 22 februarie 2006, Tăriceanu promisese că, in zece luni, toate localităţile din Romănia vor fi electrificate. La 28 martie 2007, adică la trei luni de la expirarea promisiunii, Guvernul emite "Hotărărea nr. 328, pentru abrobarea Programului «Electrificare 2007-2009», privind alimentarea cu energia electrică a localităţilor neelectrificate şi infiinţarea Unităţii de management al programului". Deci, n-ar fi zece luni, ar fi doi ani! Cine mai ţine minte? Presa străină nu s-a arătat interesată de subiect, in UE am intrat intre timp, prin "prisma ruşinii" nu ne-a incercat nimic... Conform HG 328, "la data de 5 mai 2006, la nivelul intregii ţări mai existau 67.738 gospodării neelectrificate". 121 de localităţi - şi nu 116 - sunt total neelectrificate.
ELABORĂM. Prin HG a fost infiinţată "Unitatea de management al programului (UMP) pentru implementarea şi monitorizarea Programului «Electrificare 2007-2009» privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate". UMP-ul, a cărei activitate este coordonată de secretarul de stat pentru comunităţile locale, Marian Petrache, funcţionează in cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi are in componenţă 20 de specialişti şi un director de proiect. Care nu existăâ¦
"Am scos la concurs postul de director de proiect pe 25/26 iunie. Şi nu s-a prezentat nimeni. Nici măcar să ridice documentaţia necesară concursului", mărturiseşte secretarul de stat din MIRA. "Aşa că deocamdată avem un director temporar, pănă vom găsi pe cineva." Să scoată ţara din beznă, adaugă reporterul in gănd. Dar ceilalţi specialişti ce fac? "Păi, se elaborează Regulamentul privind implementarea Programului. Care sper să fie gata pănă la 15-20 septembrie. Suntem incă la faza de prioritizare. Adică, principala prioritate o vor avea satele total neelectrificate, apoi ne vom concentra pe dezvoltarea reţelei electrice in oraşe mici, care nu au posibilităţi financiare şi abia apoi, dacă mai avem de unde, pe zonele de dezvoltare mai accelerată", declară Marian Petrache.
MAI STAŢI. Cu alte cuvinte, sătenii care n-au avut niciodată in casă intrerupătoare au prioritate. Dar tot n-au parte... Finalizarea procesului de electrificare la nivel naţional costă in jur de 479.627 RON. Pe anul in curs, pentru finanţarea programului a fost estimat un cost de 94.907 lei. Iar aceşti bani, deşi prevăzuţi intr-un act oficial, nu există! "Hotărărea de guvern a fost dată in martie, deci la bugetul pe 2007 nu erau prevăzute aceste fonduri. De aceea nici nu ne-am grăbit, că nu sunt bani. Iar anul acesta sigur nu o să facem nimic." Iată, in sfărşit, o promisiune care poate fi respectată. "Abia de la 1 ianuarie 2008, cănd sistemul va incepe să funcţioneze, vor incepe lucrările", mai lansează un termen secretarul de stat.
CIFRE. CALCULE. Hărţogăraie, măsurători, birocraţie⦠In HG-ul pe care-l tot invocăm, ca pe Sfănta Scriptură, termenul de realizare pentru "actualizarea programului şi elaborarea de către Unitate a Planului Naţional de electrificare pe localităţi, surse de de finanţare şi pe ani, in baza datelor transmise din teritoriu" este iunie 2007. A trecut şi iunie, va trece şi august, iar in cele zece sate in care au ajuns, reporterii Jurnalului Naţional n-au zărit nici măcar un stălp de electricitate. Pănă la urmă, doar asta contează. Restul sunt vorbe in vănt, care nu aprind filamentele becurilor.
22 FEBRUARIE 2006 "Ceea ce am hotărăt astăzi se referă la demararea unui program de investiţii care să incheie electrificarea pănă la finele acestui an. Vor fi necesare investiţii care nu sunt incă cuantificate astăzi, dar, indiferent de costul lor, aceste investiţii trebuie făcute" Călin Popescu Tăriceanu, premierul Romăniei | 10 AUGUST 2007 "Hotărărea de guvern a fost dată in martie, deci la bugetul pe 2007 nu erau prevăzute aceste fonduri. De aceea nici nu ne-am grăbit. Iar anul acesta sigur nu o să facem nimic. Abia din 2008, cănd sistemul va incepe să funcţioneze, vor incepe lucrările" Marian Petrache, secretar de stat MIRA |