x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania, luata de ape

Romania, luata de ape

30 Iul 2004   •   00:00

EVENIMENT

Mii de oameni au ramas izolati, mii de gospodarii au fost inundate, o persoana a murit si mai multi turisti au fost dati disparuti in urma ploilor torentiale cazute in ultimele zile in mai bine de jumatate din judetele tarii. Tot din cauza ploilor trenurile circula deviat in Moldova, iar pe unul din drumurile nationale circulatia era ieri intrerupta. Pagubele se ridica la sute de miliarde de lei.

Prapad in tara in urma ploilor

Aproximativ 2.000 de case si anexe gospodaresti, drumuri, cai ferate, retele electrice si de telefonie, obiective socio-economice, precum si mari suprafete de teren din 11 judete ale tarii au fost afectate de inundatiile produse incepand de miercuri dimineata. Pagubele se ridica la sute de miliarde de lei.
LAURA CERNAT, OCTAVIAN HERTA

O bacauanca a murit, iar fiul acesteia este dat disparut, sute de oameni au ramas izolati si mii de gospodarii au fost inundate, in urma ploilor cazute in ultimele zile. Din aceeasi cauza, mai multe trenuri din Moldova circula pe rute deviate.

BACAU. Viiturile si inundatiile produse miercuri in judetul Bacau s-au soldat cu moartea unei femei si disparitia fiului ei, precum si cu importante pagube materiale.

Potrivit unui bilant provizoriu al autoritatilor locale, au fost afectate 162 de locuinte si anexe gospodaresti, 15 case au fost distruse, iar circulatia pe calea ferata pe tronsoanele Comanesti-Ghimes si Dofteana-Valea Oltului a fost intrerupta din cauza bolovanilor, trunchiurilor de copaci si malului care au acoperit-o. In acelasi timp, mai multe drumuri au fost colmatate.

Puternic afectata de inundatii si viituri a fost comuna Agas. Aici a murit, dupa ce a fost luata de ape, Maricica Merlusca, in varsta de 59 de ani. Din aceeasi cauza, fiul ei, Marian, de 28 de ani, a fost dat disparut. In satul Goioasa, apartinand comunei, o casa a fost distrusa complet de ape, iar alte zece au fost avariate. De asemenea, DN 12 A a fost acoperit de mal. In orasul Slanic Moldova, o viitura a inundat cartierul Cerdac, iar drumurile au fost blocate de mal si pietris pana dimineata, cand autoritatile au reusit sa le decolmateze. In satul Cuchis, din comuna Brusturoasa, sase case au fost inundate, iar DN 12 A a fost acoperit cu mal.

La Darmanesti au fost afectate 16 case.

BISTRITA-NASAUD. Cantitatea de apa cazuta a ajuns pana la 61 l/mp la Muresenii Bargaului. Din cauza ploilor si furtunii, in localitatile Nimigea, Nimigea de Jos, Mintiu si Taure a fost afectata reteaua de medie tensiune.

BUZAU. Aproape 1.000 de persoane sunt izolate, fara energie electrica, apa potabila si legaturi telefonice in judet, informeaza Mediafax. Potrivit primelor estimari, pagubele provocate de viiturile care s-au abatut asupra catorva localitati buzoiene se ridica la cateva miliarde de lei, dar evaluarea finala va fi facuta peste cateva zile. Cea mai afectata este localitatea Valea Nehoiului, unde 300 de familii au ramas izolate dupa ce o viitura puternica, avand o inaltime de 8 metri, s-a abatut asupra vaii. Torentul a distrus trei poduri care permiteau accesul in localitate, iar apa a patruns in peste 80 de gospodarii din zona. Viitura a smuls copacii din radacini, a luat animalele si masinile intalnite in cale, a maturat un magazin satesc si zeci de anexe gospodaresti. Drumul judetean care traverseaza localitatea a fost deteriorat pe o portiune de 5 kilometri.

Apele paraului Nehoiu s-au revarsat apoi si la marginea orasului Nehoiu, dupa ce un dig de aparare a fost rupt. Trei case situate in apropiere au fost inundate, iar apa a fost scoasa cu ajutorul pompierilor.

Echipe ale Electrica au plecat ieri-dimineata spre zona afectata de inundatii. Lucratorii vor incerca sa inlocuiasca stalpii luati de apa si sa repuna in functiune sistemul de alimentare cu energie electrica. In Valea Nehoiului, cinci stalpi de lemn pentru transportul energiei electrice au fost distrusi de apa, 30 de persoane stand in intuneric, in noaptea de miercuri spre joi, in locuintele inundate. In orasul Nehoiu, un stalp de beton a cazut din cauza vijeliei, zece familii ramanand fara energie electrica. O alta zona afectata de ploi si vijelie este Siriu, unde doua localitati sunt izolate dupa ce miercuri a plouat timp de mai multe ore. Locuintele din Bontu Mare si Bontu Sec au fost inundate, viitura provocand pagube in peste 100 de gospodarii.

Din cauza vantului si a ploii torentiale de pe versantul muntelui s-au desprins bolovani de sute de kilograme care au blocat traficul pe drumul Bontu Mare-Valea Siriului. In zona Siriu se afla un echipaj de la drumuri nationale care actioneaza cu doua autospeciale pentru deblocarea drumului afectat de caderile de pietre.

In comuna Siriu, 25 de gospodarii au fost inundate, iar doua podete si trei autoturisme au fost distruse.

ARGES. Cantitatile de apa cazute au depasit in multe localitati 50 l/mp (la Bradet chiar 146 l/mp), au iesit din matca mai multe rauri, au avut loc scurgeri de apa de pe versanti si alunecari de teren care au afectat localitatile Curtea de Arges, Albesti de Muscel, Aninoasa, Baiculesti, Bailesti, Balilesti, Berevoiesti, Bradulet, Musetesti, Nucsoara, Vladesti, precum si 17 sate. Ca urmare, au fost inundate 207 case si anexe gospodaresti, 48 de subsoluri.

De asemenea, au fost izolate de ape 1.300 de persoane, respectiv, 365 de gospodarii din satele Tutana, Musatesti, Gruiu, Nucsoara si din catunul Rotaresti.

Au mai fost afectate 36 de poduri si podete, 52,4 kilometri de drumuri comunale si judetene, doua terenuri de sport, doua autoturisme, o conducta de alimentare cu apa, sase fantani au fost colmatate, iar parcarea unui complex comercial s-a prabusit. De asemenea, apele au acoperit 497 de hectare de terenuri agricole.

GORJ. Au fost afectate opt sate din comunele Balesti si Dragutesti. Au fost inundate 405 gospodarii, 3,8 kilometri de drum comunal, au fost afectati 3.000 de metri cubi de terasamente de cale ferata si 4.000 de metri cubi de terasamente de la canalul de deviere a raului Jiu. Au mai fost erodati 100 de metri liniari de mal de indiguire si alti 300 de metri din malul raului. Debitul raului Jiu a crescut de aproximativ trei ori in ultimele 48 de ore din cauza ploilor abundente cazute in Valea Jiului, iar o buna parte din digul de protectie al acestuia a fost distrus, zeci de gospodarii din aval fiind in pericol de inundatie, a declarat ieri prefectul de Gorj. In localitatea gorjeana Iasi, situata la cativa kilometri in aval de Targu-Jiu, apele au erodat cea mai mare parte a digului de protectie, iar raul si-a schimbat cursul cu zeci de metri din cauza debitului mare. Conform datelor furnizate de Prefectura Gorj, raul a dislocat peste 4.000 de metri cubi de pamant si pietris din digul de protectie, distanta pana la casele din zona fiind de cateva sute de metri.

Apele Jiului inainteaza in dig, in functie de debit, cu o jumatate de ora pe metru.

VALCEA. Ca urmare a precipitatiilor abundente, inregistrate incepand cu seara de 27 iulie (146,5 l /mp la Otesani) si a inundatiilor, in localitati cum ar fi Anghel, Copaceni, Marcea, Milcoiu sau Stroiesti au fost afectate 16 poduri si podete, 320 de metri liniari de diguri si o anexa gospodareasca.

HUNEDOARA. Ca urmare a ploilor (84,7 l/mp la Orastie), a scurgerilor de pe versanti, alunecarilor de teren si iesirii din matca a raurilor, in localitatile Petrosani, Hunedoara, Aninoasa, Banita, Lupeni, Salasu de Sus, Uricani si Vulcan au fost afectate: 564 gospodarii si anexe,15 poduri si podete, 42 de hectare de terenuri agricole, incinta termocentralei Paroseni, sediul Jandarmeriei Vulcan, 2 kilometri din calea ferata Deva-Petrosani, un depozit de materiale si 255 de metri liniari de aparari de mal.

PRAHOVA. Au fost afectate 188 de locuinte si anexe gospodaresti, 17 poduri si podete, 4,4 kilometri de drum comunal, patru drumuri forestiere, zece aparari de mal si aproape un kilometru de diguri.

ILFOV. Pagube estimate la aproape 5 milioane de euro si perspectiva trimiterii in somaj a peste 600 de persoane - este bilantul ploilor si furtunii insotite de grindina abatute asupra serelor de la Popesti-Leordeni.

Meteorologii avertizeaza ca ploile vor continua in urmatoarele zile.

Material realizat cu sprijinul corespondentilor locali ai Jurnalului National

Trenurile circula deviat in Moldova

Mai multe trenuri care circula pe distanta Ghimes-Adjud sunt deviate pe rute ocolitoare, iar circulatia rutiera este blocata intre localitatile bacauane Ghimes si Comanesti din cauza ploilor abundente si a viiturilor din zona Vaii Trotusului.

Tronsonul de cale ferata afectat asigura legatura intre Galati si Brasov.

RUTE SCHIMBATE. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, a fost modificata ruta urmatoarelor trenuri accelerat: 1753/52 (Suceava Nord-Adjud-Ghimes-Brasov), care a fost anulat pe distanta Adjud-Ghimes-Brasov si deviat pe ruta ocolitoare pe relatia Adjud-Buzau-Ploiesti Sud-Ploiesti Vest-Predeal-Brasov; acc. 1563/ 762 (Brasov-Ghimes-Adjud-Iasi), care a fost anulat pe toata distanta si deviat pe ruta ocolitoare Brasov-Predeal-Ploiesti Vest-Ploiesti Sud-Buzau-Adjud-Iasi; acc. 1971/74 (Timisoara Nord-Galati), deviat de asemenea pe o ruta ocolitoare.

Conform sursei citate, aceste trenuri vor acumula intarzieri de aproximativ 30-40 de minute. Urmatoarele trenuri de persoane circula pana in statiile Valea Uzului, respectiv Ghimes: p. 5131 Marasesti-Ghimes, p. 5205/08 Marasesti-Miercurea-Ciuc, p. 5211 Ploiesti Sud-Ciceu, p. 5312 Ghimes-Buzau, p. 5314 Ghimes-Buzau si p. 5203/02 Miercurea-Ciuc-Marasesti. A fost intrerupta si circulatia rutiera pe drumul national 12A, intre localitatile Ghimes si Comanesti, din cauza ploilor torentiale si a viiturilor.

Pescari salvati cu elicopterul

Un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor a salvat ieri-dimineata 18 pescari, intre care si un adolescent de 13 ani, care ramasesera blocati pe raul Trotus, in apropierea orasului Adjud, informeaza Mediafax. Cei 18 au plecat la pescuit miercuri dupa-amiaza, in apropierea orasului Adjud, la confluenta raului Trotus cu Siret.

OPERATIUNE. Pentru ca nu mai puteau trece, iar apele continuau sa creasca, din cauza ploilor cazute, tinerii au alertat, prin telefonul mobil, autoritatile. Acestea au decis ca singura posibilitate de a-i salva este scoaterea lor cu un elicopter, astfel ca un aparat al Ministerului Administratiei si Internelor a ajuns la Adjud, iar in jurul orei 6:00 tinerii au fost preluati de echipele de salvare. Nici unul dintre tineri nu a avut nevoie de ingrijiri medicale. "Cand am trecut incolo am trecut cu apa pana la genunchi, iar cand m-am intors am constatat ca e prea tarziu si nu am mai putut trece", a declarat Bogdan Sfarghiu, unul dintre tineri.

PRINS DE APE

"Am trecut cu apa pana la genunchi, iar cand m-am intors am constatat ca e prea tarziu si nu am mai putut trece" - Bogdan Sfarghiu

Turisti disparuti

Salvamontul a fost alertat ca 61 de persoane sunt date disparute in Muntii Retezat.

50 dintre acestea - bucuresteni care se ratacisera prin munti - au fost cautate de trei echipe formate din cate opt salvamontisti, care le-au gasit si le-au dus la cabana Pietrele din Muntii Retezat. In prezent, salvamontistii ii cauta pe ceilalti 11 turisti rataciti, care sunt din Timisoara si care au fost vazuti ultima oara in zona lacului Bucura din Retezat.

PARANG-GODEANU. Salvamontistii au gasit ieri sase turisti care au fost dati disparuti, cu o zi in urma, in Masivul Parang-Godeanu. Ei au fost dusi la cabana Rotunda, de unde au fost transportati la gara din Petrosani. Seful Salvamontului din Lupeni, George Resiga, a declarat ieri pentru Mediafax ca cei sase turisti sunt cehi si s-au ratacit in zona Campusel, in apropierea localitatii Campu lui Neag. "I-am cautat pe cei sase turisti incepand din 27 iulie, cand am recuperat doi turisti din Timisoara, care ne-au spus ca in grupul lor mai erau alte sase persoane. I-am repus pe cehi pe traseul normal si ei au ajuns apoi la cabana Rotunda, iar apoi au fost dusi la gara din Petrosani. Ei ne-au spus ca s-au ratacit pe drum", a afirmat seful Salvamont din Lupeni, George Resiga.

RECUPERARE

"I-am repus pe cehi pe traseul normal si ei au ajuns apoi la cabana Rotunda, iar apoi au fost dusi la gara din Petrosani. Ei ne-au spus ca s-au ratacit pe drum" - George Resiga sef Salvamont Lupeni

GROAZA

In urletele sirenei masinii Protectiei Civile. Asa au fost treziti in urma cu doua nopti locuitorii orasului Ocnele Mari. La ora 4:30, ocnasenii si-au parasit paturile pentru a se refugia departe de casele lor, in pericol de a fi scufundate in saramura. "Buna dimineata, va rugam sa va treziti, este un pericol iminent in zona, trebuie sa va parasiti locuintele" se auzea din portavocea instalata pe masina. Din cauza ploilor masive, fisurile formate in craterul plin cu saramura de la Ocnele Mari au condus la desprinderea unor bucati imense din maluri, care s-au prabusit in lac. Mii de tone de saramura s-au napustit iarasi catre oras. Doar 40 de centimetri au lipsit ca saramura sa depaseasca stavilarul si sa inunde casele a 30 de familii. In cele din urma, in jurul orei 7 dimineata, lucrurile s-au mai linistit, insa autoritatile se asteapta la surprize neplacute in continuare.

GALERIE FOTO

×