SPECIAL
Povestea unui dezgustator sport national, dupa care se dau in vant marimile
Anual, sunt prinsi zeci de braconieri in toata tara. Mai toti scapa de pedeapsa, gratie prietenilor politisti si procurori, si ei amatori de
vanat ilegal. Braconajul e atragator si pentru nemancati, si pentru fetele alese, si pentru strainii care vin sa "puste" cu nemasura.
Braconajul, sport national
A vorbi despre vanatoare fara a mentiona braconajul este ca si cum ai povesti al doilea razboi mondial fara a-i aminti pe nemti. Vanatoarea si braconajul coexista, si pana acum s-a dovedit in toata lumea ca este dificil sa lupti impotriva acestui fenomen. Riscurile sunt mari, insa doar de partea celor care apara legea.
ADRIAN MOGOS, COSMIN BABII
|
CONDAMNARE. Hranitoarea la care au venit ursii seamana ca o troita, aratandu-le parca ce ii asteapta
|
Convingerea generala, atat pe plan national, cat si international, este ca braconajul nu va putea fi eradicat niciodata. Lupta se duce pentru limitarea fenomenului, mai ales ca braconierii sunt ei insisi vanatori si stiu cum sa scape. Se pot deosebi doua cazuri distincte de braconaj: unul in care un amarat este prins cu un iepure sau un fazan si al doilea in care nababul "descaleca" din jeep cu arme ultraperformante si se distreaza. Primul infunda in mod cert puscaria, iar cel de-al doilea isi pierde urma, ajutat de cele mai multe ori de oamenii legii. Pe langa acestea, exista teama in randul personalului silvic si a paznicilor de vanatoare ca tot efortul de combatere a braconajului este oarecum fara noima. Si asta pentru ca nu trec mai mult de cateva zile si braconierul, scapat cu o amenda usoara, o ia de la capat fara sa uite de promisiuni: "Sa te feresti de mine, ca nu se stie cum se rataceste vreun glont". Nu de putine ori, cel care trebuie sa apere vanatul stie ca braconierul este un om cu influenta, cu bani si va face tot posibilul sa-i faca greutati, chiar sa-si piarda locul de munca. In aceeasi masura trebuie mentionat si faptul ca cei care sunt pusi sa apere vanatul sunt printre cei mai inraiti braconieri.
TEHNICI SI TACTICI. Se poate spune ca, daca inainte de â89 braconierii aveau "bun-simt", acum, acesta a disparut cu desavarsire. Atunci cand vine vorba de ocolit legea, omul a fost intotdeanua inventiv. "Maiestrii" braconajului au dat dovada de ingeniozitate perpetua in a gasi metode de a vana ilegal. Cel mai des intalnite practici sunt: "vanatoarea" noaptea la lumina farului, latul din sarma de otel, capcanele, dispozitivele de iluminat tinta, chematoarele electronice. O alta metoda este folosirea ogarilor sau a metisilor acestora, caini care nu dau nici o sansa vanatului. "Sunt prea meseriasi", explica nea Gogu, un paznic de vanatoare. Probleme cu acest tip de braconaj apar mai ales in zonele de campie, in special in judetele din sudul tarii: Olt, Teleorman. O alta tehnica des folosita de braconieri este aceea de a pretinde ca: "Am vanat, pentru ca nu am ce sa duc acasa la copii sa manance". Insa acest pretext nu explica numarul mare de animale cu care braconierul este prins in caruta, masina sau tractor. Ca sa-si protejeze propriul vanat, multi dintre gestionarii unor fonduri de vanatoare vin sa faca prapad in ograda altuia. In cele mai multe cazuri nu se face mai nimic, pentru ca in fiecare judet exista vanatori cu influenta: politisti, magistrati sau vamesi.
TUPEU. In ultimul timp, braconierii nici macar nu se mai chinuiesc sa fuga, ci stau linistiti la un paharel, dupa "vanatoare", iar
atunci cand paznicul ajunge la locul faptei risca sa o ia pe coaja, sa fie ranit sau chiar omorat. In anii â70-â80, conform legii, politistii nu aveau voie sa fie vanatori, tocmai pentru a se impiedica orice abuz. Acum, gestionarii fondurilor de vanatoare se plang ca politistii ii timoreaza pe paznicii de vanatoare, daca acestia ii prind in neregula prin padure. Razbunarea vine de cele mai multe ori in felul urmator: se vorbeste cu un coleg politist de la arme si munitii care gaseste o modalitate de a ridica arma paznicului, urmarea fiind pentru acesta pierderea locului de munca si un dosar penal. In combaterea braconajului, problema cea mai importanta cu care se confrunta gestionarii fondurilor de vanatoare este lipsa personalului; pentru un fond de vanatoare la campie de cca. 12.000 de hectare se angajeaza in mod curent un singur paznic, cel mult doi. In cazul in care se aude foc de arma, braconierii pot fi usor reperati, in schimb, urmarirea lor devine dificila, pentru ca un paznic pedestras sau calare nu poate urmari o masina de
teren performanta.
|
|
NADA. Caii si vacile spanzurate sunt animalele cel mai des folosite de braconieri pentru a atrage ursul
|
"VANATORI". Cel mai recent scandal legat de neregularitati vanatoresti este cel de la Deva, din decembrie 2004. Dorin Calciu, presedinte al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Hunedoara si vicepresedinte al AGVPS, a fost prins in timp ce vana in Parcul National Gradistea Muncelului-Cioclovina. Dosarul, inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, se afla la IPJ Hunedoara pentru efectuarea primelor cercetari in legatura cu fapta comisa. Vanatorii din zona Hunedoarei spun ca Dorin Calciu nu este la prima abatere de acest fel, el fiind prins la Arad cu doi cerbi care ulterior s-au transformat in fazani. Atunci cand s-a iscat scandalul, Neculai Selaru, presedintele executiv AGVPS si seful lui Calciu, era in trecere prin Deva si si-a aparat subalternul. Convingerea sefului este ca solutia finala care urmeaza a fi data de procurori va fi de neincepere a urmarii penale, totul fiind un aranjament politic. Un alt caz a fost cel de la Arad, cand nepotul procurorului George Vlai a fost prins in padure cu arma in neregula. Intamplarea face ca magistratul Vlai sa fie si directorul AJPS Arad, astfel incat pana acum totul s-a dat uitarii. Braconajul la capra neagra este la el acasa in zona Maramuresului, unde animalele se imputineaza vizibil, cu toate asigurarile autoritatilor ca vanat este. Satenii spun ca printre cei suspectati de braconaj la capra neagra din zona Borsa este Marian Timis, seful filialei din localitate a AJVPS Maramures, dar si doi fosti brigadieri silvici din Moisei. La Ocolul Silvic Retezat si Ocolul Silvic Pui, din judetul Hunedoara, s-au semnalat multe cazuri de braconaj la capra neagra in zona Raul Mare, zona ce apartine Parcului National Retezat, unde caprele se impusca din masina frumos parcata pe marginea drumului asfaltat. Este, de asemenea, cunoscut printre vanatori faptul ca Adrian Nastase vana deseori in afara perioadei de vanatoare. In aceste actiuni a fost ajutat de ordinele fostului ministrul al Agriculturii, Ilie Sarbu. Cei doi au vanat caprior, dar si trei ursi in judetul Suceava, in luna martie, perioada in care ursul nu se poate impusca, el aflandu-se la sfarsitul hibernarii. Totodata, Legea 103/1996 prevede ca pentru urs se da autorizatie speciala, semnata de ministrul Agriculturii, si numai daca se dovedeste ca a provocat pagube insemnate.
AUTORITATILE. Garda Nationala de Mediu, autoritatea care efectueaza controale pe linie cinegetica, nu are destul personal in teritoriu pentru a combate eficient braconajul, in 2004 fiind depistate doar 59 de cazuri. Comisarii Garzii au avut cateva actiuni de anvergura, desfasurate impreuna cu Directia de Control Cinegetic si Ministerul Administratiei si Internelor, in Delta Dunarii, Muntii Fagaras, Iezer si Lotru. Oamenii legii, implicati in aceste controale, au avut de infruntat furia celor prinsi ca incalcau legea si care nu s-au dat in laturi de la amenintari cu arma, cu toate ca la actiune erau prezente, asa cum am mentionat, si trupe de interventie ale Jandarmeriei si Politiei. Cele mai multe sesizari legate de braconaj vin din partea oamenilor. De aceea, comisarii Garzii sfatuiesc ca, in cazul in care cineva asista din intamplare la un act de braconaj, trebuie sa stie cum sa procedeze in cazul in care nu poate anunta autoritatile. In acest sens se va nota data, ora, locul exact, conditiile meteorologice, numarul braconierilor, cum au fost imbracati, numerele de inregistrare a autovehiculelor folosite si ce marca sunt. Totodata, trebuie retinut, daca este posibil, modelul si tipul armelor folosite, cate animale au fost omorate, daca s-au folosit chematoare electronice sau animale ranite ca atrape. Aceste informatii trebuie trimise Politiei, Garzii de Mediu, Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Directiei Silvice, Agentiei pentru Protectia Mediului din zona in care s-a constatat ilegalitatea.
|
NEDUMERIRE. Florea Constantin nu n]elege de ce autorit`]ile
se mi[c` greu n cazurile de braconaj pe care le-a semnalat
|
TEMERAR. Pe langa organele abilitate sa starpeasca braconajul mai exista si oameni care incearca sa ajute autoritatile, asa cum pot, pentru a stopa aceasta indeletnicire. Unul dintre ei este Florea Constantin, vanator de peste 40 de ani si considerat de multi ca fiind un autentic vanator de braconieri. Nea Florica, cum ii spun prietenii, a prins la braconat multi colegi de breasla, vanatori care nu erau la prima abatere: "In Dambovita, cel mai mare braconier este Eugen Tunsoiu, seful Filialei Gaesti a Asociatiei Judetene a Vanatorilor. A avut arma ridicata de nenumarate ori pentru braconaj. Alaturi de el, paznicul de vanatoare Gheorghe Badea care impusca tot ce-i vine la mana, chiar daca are sau nu autorizatie. Cel care ii tine in spate este deputatul Ion Stan, organizatorul partidelor de vanatoare ale lui Sarbu si Nastase. Baiatul cel mare al lui Nastase, cu toate ca era minor, a omorat un purcel de mistret si era tare mandru. L-a intrebat paznicul de vanatoare de ce a facut asta si i-a raspuns ca a crezut ca era un arici". Deputatul Ion Stan nu a fost de gasit. Ani la rand, Constantin Florea a umblat cu jalba pe la diferite institutii abilitate sa faca verificari in cazurile de braconaj pe care le-a depistat. Rareori s-a luat vreo masura. Unul din principalii vinovati, in opinia sa, este Neculai Selaru, presedintele executiv al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania. "Cu toate ca scrie mult, nu face nimic. O reclamatie facuta de mine a stat mult si bine in biroul lui Selaru. Cand l-am intrebat ce s-a mai intamplat cu lucrarea, mi-a spus ca a fost trimisa la IGP pentru solutionare. M-am dus la Politie sa vad in ce stadiu erau cercetarile. Mare mirare, nu era nici o lucrare! Politistii de la Arme mi-au spus ca nu au primit nimic de la AGVPS. Abia dupa ce am mai facut inca o reclamatie la Politie s-a trezit si Selaru sa trimta lucrarea juristului pentru a se ocupa de ea. Daca vrem o vanatoare mai buna si cat mai putini braconieri, atunci conducerea AGVPS trebuie data jos", spune nea Florica. Neculai Selaru a refuzat sa comenteze aceste acuzatii, motivand ca problema il depaseste pe Florea Constantin. In noiembrie 2002, in timp ce conducea o vanatoare la Ivanesti, impreuna cu grupa de vanatoare, a observat cum dintr-un elicopter se tragea cu arme semiautomate asupra unui stol de gaste. Timp de 15 minute, oamenii prezenti la vanatoare au monitorizat elicopterul, care apoi si-a continuat zborul. In zilele urmatoare, elicopterul a mai aparut de cateva ori, insa nici pana acum aceasta sesizare a lui Florea Constantin nu s-a solutionat. Elicopterul este de negasit, politia nu stie nimic, AGVPS, nici atat. In ultimii 15 ani, mai mult de 3.000 de vanatori au fost exclusi din asociatiile de profil pentru acte de braconaj. Cu toate acestea, legislatia permite braconierilor ca dupa o perioada de trei ani sa se reinscrie la examenul de vanator si sa o ia de la capat.
COMERTUL CU VANAT INFLORESTE
|
|
CAPTURA. Vamesii maghiari au gasit mii de ciocarlii ascunse in portierele autovehiculelor
|
In 2004 s-a constatat o crestere a cererii produselor din vanat, pe piata. Pretext bun pentru multi de a imbratisa ilegalitatea. Pe Culoarul Rucar-Bran la tot pasul, pe marginea drumului, vezi vanzatori ambulanti care ofera mezeluri din vanat.
Atunci cand au fost verificati, in urma reclamatiilor, s-a dovedit ca nu era nici cea mai mica urma de carne de vanat, mezelurile fiind din carne de oaie. Nu numai micii intreprinzatori ofera asemenea produse. Metro ofera la cerere cantitati industriale de ceafa de urs. Nicolae Daramus, un aparator al vanatului, a facut anul trecut un mic, dar eficient experiment pe care l-a si publicat de altfel: impreuna cu doi amici, a comandat telefonic o cantitate impresionanta de ceafa de urs. Cei de la Metro au promis ca vor onora comanda, numai ca va dura ceva timp, pentru ca cererea este mare pe piata. Daramus a calculat ca pentru cantitatea pe care o cerusera era necesara "sacrificarea" a cel putin 200 de ursi. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii nu a facut pana acum controale la firmele si restaurantele care ofera produse din vanat. Materia prima pentru restaurante vine din subordinea Ministerului, de la RNP Romsilva. Pe de alta parte, Dan Hulea, directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane (SOR), afirma ca printre animalele intens vanate pentru consum este ciocarlia de camp. Conform studiilor SOR, populatia ciocarliei de camp este in permanenta descrestere, numarul acestora scazand cu 40%. Vanatoarea ciocarliilor este interzisa, cu exceptia celei mentionate, considerata o delicatesa in Italia, unde este vanduta ca saramura la borcan. SOR a initiat mai multe demersuri pentru scoaterea acestei specii de pe lista de interes vanatoresc, dar fara nici un rezultat pana in momentul de fata. Ungaria a interzis vanatul ciocarliei, dar si tranzitul de transporturi de "materie prima" pe teritoriul ei. Vamesii maghiari au depistat la sfarsitul anului trecut transporturi ilegale de ciocarlie si
s-au plans ca partea romana nu ia masuri pentru a stopa acest comert. Soferul unui astfel de transport si firma la care era angajat au ajuns pe mana politistilor unguri.
|
PEDEAPSA PENTRU BRACONAJ ESTE PREA BLANDA
|
Articolul 35 din Legea 103/1996 republicata prevede ca se constituie infractiune de braconaj la vanatoare si se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani sau cu amenda de la 50 de milioane la 250 de milioane fapta savarsita: fara permis de vanatoare si autorizatie legala sau, dupa caz, fara autorizatie legala; asupra animalelor a caror vanare este interzisa sau in perioade in care, potrivit legii, vanarea nu este permisa; prin folosirea ogarilor sau metisilor de ogari; noaptea, prin utilizarea autovehiculelor si farurilor sau dispozitivelor care permit ochirea si tragerea pe intuneric; prin utilizarea curentului electric, a explozibililor, otravurilor, narcoticelor, aparaturii electronice capabile sa ucida, a capcanelor neautorizate, a armelor altfel decat cele tinute in mana si a altor arme decat cele autorizate sau omologate, dupa caz, pentru vanatoare in Romania.
Aceste fapte se pedepsesc cu inchisoare de la doi la cinci ani, daca au fost savarsite: in timpul noptii, cu exceptia speciilor de vanat la care vanatoarea este permisa; de doua sau mai multe persoane impreuna; de o persoana cu atributii de serviciu publice in domeniul vanatorii, precum si de reprezentantii persoanelor juridice care au in obiectul de activitate ocrotirea vanatului sau vanatoarea; in rezervatii cinegetice. Legea armelor si munitiilor 295/ 2004 vine in ajutorul Legii 103 si stabileste ca este interzisa procurarea, detinerea, portul, utilizarea, importul, exportul si comercializarea de catre persoane fizice sau juridice, cu exceptia institutiilor publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, a urmatoarelor sisteme si dispozitive destinate armelor: sisteme de ochire, care functioneaza pe principiul laser; sisteme de ochire pe timp de noapte; dispozitive destinate sau adaptate diminuarii zgomotului cauzat prin arderea unei incarcaturi.
|
INUTIL
|
"De cele mai multe ori, actiunea de combatere a braconajului este inutila. Un fapt ingrijorator il reprezinta multitudinea cazurilor descoperite pentru care se dispune de catre organele de cercetare penala neinceperea urmaririi penale, solutie care se pastreaza si in cazul contestarii de catre noi la instantele superioare"
Marius Barbulescu
director la Directia pentru Control Cinegetic din Garda Nationala de Mediu
|
|
INEXPLICABIL
|
"Vina pentru pedepsele mici date braconierilor revine in totalitate justitiei. In mod inexplicabil, din aproape 1.000 de actiuni de braconaj semnalate intr-un an aproape 20%
din ele s-au solutinat prin NUP si SUP. Tot atat este si procentul celor trimisi in judecata.
In rest, nimic"
Neculai Selaru
presedinte executiv la Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania
|
|
Nu ratati!
|
In numarul de maine puteti citi despre afacerile care se invart in jurul vanatorii
|