x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România taie exporturile de energie. Măsura va putea fi aplicată timp de o lună, pentru a se asigura consumul intern

România taie exporturile de energie. Măsura va putea fi aplicată timp de o lună, pentru a se asigura consumul intern

de Vali Blanaru    |    13 Feb 2012   •   21:00
România taie exporturile de energie. Măsura va putea fi aplicată timp de o lună, pentru a se asigura consumul intern

Vremea rea a adus ieri situatie de urgenta in sistemul energetic, iar Transelectrica a fost nevoita sa reduca exportul de energie pentru a suplini cresterea de consum inregistrata in Sistemul Energetic National (SEN). Compania a anuntat ca in anumite ore nu exista resurse suficiente pentru acoperirea necesarului de consum si de export si nici nu sunt rezerve necesare unei functio­nari sigure a SEN.

Decizia de ieri este posibil sa se aplice in perioada 16 februarie – 15 martie 2012, potrivit unui proiect de hotarare de guvern realizat de Ministerul Economiei.
Astfel, Transelectrica va limita sau chiar va sista pentru o luna livrarile de energie electrica la export si va limita consumul de electricitate al unor companii in situatii critice din cauza scaderii resurselor de energie cauzata de conditiile meteo nefavorabile. Actul normativ prevede ca transportatorul national de electricitate Transelectrica poate dispune in regim de urgenta, in intervalul 16 februarie – 15 martie 2012, o serie de masuri de siguranta, respectiv sa limiteze sau sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut ministrului Economiei sa-l demita pe directorul general al Teroelectrica, potri­vit Hotnews.ro, care citeaza surse guvernamentale.

Decizie provizorie pana la refacerea stocurilor
Masurile vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

Guvernul estimeaza ca resurselor de energie vor scadea incontinuu toata luna februarie, din cauza con­ditiilor meteo nefavorabile. Sunt insa invocate si deficitul major de energie generat de seceta si reducerea de­bitelor Dunarii cu 50%, cresterea consumului de gaze naturale pentru incalzirea populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol.

Consumul de energie electrica a crescut de la 1.000-1.500 MW in cursul trimestrului IV din 2011 la valori de 2.000-2.500 MW in cursul celei de-a doua parti a lunii ianuarie 2012 si in prima decada a lunii februarie. Astfel, s-a ajuns la unele dezechilibre majore intre contractele incheiate in cadrul pietei de energie electrica si consumul efectiv inregistrat.
Transelectrica este obligata sa notifice Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE in 24 de ore despre deciziile luate.

Romania a exportat anul trecut o cantitate de energie electrica de 2,457 miliarde KWh, in scadere cu 584 milioane KWh, respectiv cu 19,2% fata de 2010.

Populatia va primi energie in mod prioritar
Este exclusa intreruperea energiei electrice pentru populatie, a declarat presedintele Traian Basescu la finalul consultarilor avute la Palatul Co­tro­ceni cu partidele aflate in coalitia de guvernare.
'Nu exista nici un fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica. Daca in mod excep­tional s-ar intampla vreo avarie la grupurile mari de la termocentrale, s-ar proceda conform unui plan di­nainte stabilit de intrerupere a agen­tilor economici. Deci este exclusa intreruperea energiei electrice pentru populatie', a afirmat Traian Basescu.

Peste 15.000 de romani in bezna
Peste 10.000 de consumatori din judetele Mures si Buzau nu aveau ieri curent electric din cauza viscolului, ninsorii si ghetii depuse pe conductoare, dar si din cauza posturilor de transformare avariate, a anuntat Electrica. Alti 5.000 de romani abonati la CEZ si Enel se afla in aceeasi situatie. Ieri, presedintele Basescu a declarat ca prioritatea zero pentru Guvern este legata de sprijinul comunitatilor si cetatenilor afectati de iarna. Dupa declaratiile presedintelui Basescu, Electrica a emis imediat un comunicat in care a anuntat ca va face reconectarea clientilor pana miercuri daca nu se vor inrautati conditiile meteorologice.

'Situatia este stabila in ceea ce priveste starea instalatiilor electrice in zona de activitate a Electrica. Daca timpul se inrautateste pot aparea situatii incontrolabile. Echipele noastre de interventie actioneaza in toata tara', a spus directorul general al Electrica SA, Ioan Folescu.

Basescu: Nu se impune starea de urgenta
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca nu se impune decretarea starii de urgenta in unele zone. El a subliniat ca, potrivit articolului 93 din Legea 453/2004 pentru aprobarea OUG 1 din 1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, instituirea starii de urgenta prin decret al presedintelui in caz de producere a unei calamitati naturale presupune ca toate masurile administrative se vor dispune prin ordonante militare, iar unitatile militare se trec in trepte superioare de pregatire de lupta.

Basescu a spus despre solicitarea care i-a fost adresata public de catre presedintele Consiliului Judetean Buzau, Vasile Mocanu, si liderul PSD, Victor Ponta, ca 'nici Constitutia, nici legea nu se refera la o situatie de viscol care afecteaza partial teritoriul tarii si nici la situatii de iarna. Pentru aceasta, sunt celelalte situatii care trebuie gestionate la nivel judetean si al ministerelor. Nu pot decat sa apreciez ca ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada cu instituirea starii de urgenta, ceea ce inseamna ca ar fi fost preluate de militari conducerile administratiilor locale si sa se conduca prin ordonante militara, ori este vorba de necunoasterea legii'. Seful statului a mai spus ca unele administratii locale au fost 'depasite, dar si dezinteresate' sa actioneze normal in gestionarea situatiilor create de caderile masive de zapada si viscol.

×
Subiecte în articol: special