x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romănia văzută prin obiectiv

Romănia văzută prin obiectiv

de Carmen Dragomir    |    Sidonia Silian    |    13 Dec 2007   •   00:00
Romănia văzută prin obiectiv

Dincolo de cortina artificial trasă intre Bucureşti şi restul ţării există oameni şi locuri dureros de reprezentative pentru ceea ce inseamnă "romănesc". Fără machiaje morale sau farafastăcuri estetice. Expoziţia noastră de fotografie vă arată o parte din Romănia care nu ne este indiferentă, cea adevărată. Romănia, prin obiectivul fotoreporterilor noştri. Dacă doriţi să vedeţi fotografiile, expoziţia e deschisă pănă la 28 decembrie. In foaierul Teatrului Naţional.



Imagini-valiză cu Romănia

E imposibil să nu te străbată un fior de déjà -vu in momentul in care eşti in faţa colecţiei de fotografii expuse in foaierul Teatrului Naţional. Dincolo de cortina artificial trasă intre Bucureşti şi restul ţării, există locuri şi oameni dureros de reprezentativi pentru ceea ce inseamnă "romănesc". Fotografiile marca JN sunt ca nişte
imagini-valiză cu Romănia.


Exasperată de sterilitatea agendei media, redacţia Jurnalului Naţional hotăra ca laitmotivul ziarului să se invărtească in jurul sloganului "Recurs la Romănia". Titlu uşor păşunist, la un prim gănd. E greu ca dintr-un pix să poţi să sustragi substanţa unor tradiţii, obiceuri sau moduri de viaţă, fără să pici intr-un discurs sforăitor, asezonat cu metafore - clişeu despre rău şi neam. Sincer vorbind, de cele mai multe ori, colacul de salvare venea din partea fotoreporterilor. Ca nişte nuclee cu "real", imaginile acestora ne umpleau "golurile" narative, scremetele stilistice şi toate neputinţele noastre. Intr-un cuvănt, condimentau cu "viaţă" reportajul. Marţi, cele mai bune imagini au fost expuse la TNB. Dar cum a fost acolo?


DISTRACŢIE. In staţiunea Vadul lui Vodă de lăngă Chişinău, atracţia locului este plimbarea cu vaporaşul pe Nistru
LA VERNISAJ. Au vorbit Marius Tucă, in calitate de director al ziarului, şi Cristian Tudor Popescu, in calitate de preşedinte al Clubului Romăn de Presă şi jurnalist. Marius Tucă s-a arătat surprins de numărul de vizitatori, dat fiind că "de obicei, lumea vine la manele sau telenovele". Iar Cristian Tudor Popescu şi-a inceput discursul, spunănd: "Am venit la o operaţiune, cred eu, de salvare a ideii de presă, care se află in clipa de faţă in mare pericol in Romănia. Ceea ce se crede despre presă acum, din păcate, este că inseamnă, in principal, să apari la televizor, să spui nişte bancuri mai mult sau mai puţin bune, să dai din măini, să vorbeşti mai mult sau mai puţin zbierat, eventual să mai verşi o lacrimă… Ea este confundată cu entertainment-ul, comperajul, chibiţismul, cu ce vreţi dumneavoastră, toţi ăştia se numesc gazetari, iar cănd se intămplă un eveniment ca ăsta, care este un eveniment de presă, mă bucur şi sunt extrem de surprins că a venit atăta lume. Aici nimeni nu face bancuri, nu se scălămbăie, nu e show. Fotografiile se privesc cu linişte şi asta e o operaţie dificilă in clipa de faţă Romănia. Să priveşti ceva cu linişte".


CLASA MUNCITOARE. Manifestaţie de 1 Mai la soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei
TOT LA VERNISAJ. Marius Tucă insă a vorbit despre ideea de Romănie reală, cea fără machiaje morale sau snobisme estetice: "Albumul nostru face parte dintr-o carte de vizită extraordinară a Romăniei, chiar dacă prezintă şi sărăcia şi suferinţa. Asta este Romănia de care nouă ne pasă, Romănia care nu ne este indiferentă, Romănia adevărată. Expoziţia de astăzi se inscrie intr-o campanie excepţională pe care Jurnalul Naţional a declanşat-o cu mulţi ani in urmă. Se fac patru ani de cănd noi ne ocupăm de presă pe viaţă şi pe moarte, aş putea spune, atunci cănd presa se transformă dintr-o profesie intr-o mare pasiune, iar fotografiile din seara aceasta fac parte, inainte de orice, din pasiunea celor care le-au realizat şi, pănă la urmă, din pasiunea care se numeşte Jurnalul Naţional.


PROGRAM. Karina Knapek, Dan Marinescu, Bogdan Iuraşcu, Marin Raica, Christian Silva, Zoltan Simonffy, Vlad Dumitrescu, Gabi Boholţ, Lucian Alecu, Victor Stroe şi Alexandru Molovata sunt fotoreporterii care au semnat acest album. Deşi subiectul central al imaginilor face referire la Romănia, puteţi vedea şi fotografii din Republica Moldova, Israel, Egipt, Rwanda, Franţa etc. Pentru cei interesaţi, expoziţia e deschisă pănă la 28 decembrie.


"RECURS LA ROMÃ...NIA"
"Albumul nostru face parte dintr-o carte de vizită extraordinară a Romăniei, chiar dacă prezintă şi sărăcia, şi suferinţa. Asta este Romănia de care nouă ne pasă, Romănia care nu ne este indiferentă, Romănia adevărată. Expoziţia se inscrie intr-o campanie pe care Jurnalul Naţional a declanşat-o cu mulţi ani in urmă"
Marius Tucă


×
Subiecte în articol: special romania