SPECIAL/ANCHETA
Jurnalul National a demarat o ampla campanie de presa prin care arata cum romanii sunt folositi drept cobai pentru testarea efectelor organismelor modificate genetic.
Romania este singura tara europeana care a acceptat sa devina zona de testare si implementare a culturilor unor soiuri modificate genetic de americani, situandu-se din nou pe pozitii adverse cu Uniunea Europeana. Azi, aceste culturi agricole au scapat de sub control, iar romanii au devenit cobai, fiind mintiti prin omisiune si, practic, obligati sa consume astfel de
produse fara stirea si voia lor.
EUGEN CIUFU, GABRIEL BURLACU
|
EXPERIMENT. Testele din laboratoarele de tehnologie OMG au fost aplicate cu succes si pe spinarea romanilor |
|
PROTEST. Militantii ecologisti protesteaza in culturile agricole transgenice |
Politica irationala a autoritatilor romane vizavi de cultivarea unor soiuri transgenice se resimte pe mai multe planuri. Unul ar fi relatia cu cetateanul. La acest punct, autoritatile se fac vinovate de incalcarea unui drept fundamental: libera si corecta informare. Pur si simplu romanii sunt, in momentul de fata, cobaii producatorilor de organisme modificate genetic, pentru ca le consuma fara a avea habar. Un alt efect este cel economic. Desi se fac experimente pentru mai multe soiuri pe care se intervine genetic, s-a ajuns ca peste 70% din culturile de soia din tara sa fie transgenice. Deocamdata! Or, in conditiile in care in 2007 vom intra in UE, aceste culturi vor trebui strict controlate sau chiar desfiintate. Tot in acel moment procesatorii din industria alimentara vor fi striviti de concurenta, neavand posibilitatea de a contracara prin exporturi, intrucat produsele lor contin OMG-uri. In plan politic, Romania poate fi oricand acuzata din nou de UE ca accepta sa fie calul troian al SUA in Europa. Bruxelles-ul a aratat, nu o data, cu degetul marile companii americane de profil (dintre care una singura a "infestat" Romania) pentru faptul ca au transformat tarile est-europene intr-un "cal troian", menit sa transporte organismele transgenice in inima Europei. Si toate acestea pe fondul actiunilor tot mai intense ale marilor organizatii ecologiste - Greenpeace sau Friends of the Earth - care militeaza activ impotriva OMG-urilor, presiunile acestora fiind puternic resimtite chiar la nivelul Bruxelles-ului.
FARA CONTROL. Romania are o istorie relativ indelungata in ceea ce priveste cultivarea soiurilor modificate genetic (MG). Avand in vedere ca primele soiuri de soia si porumb modificate genetic au fost cultivate in America de Nord in anul 1996, Romania a inceput cultivarea acestora doar trei ani mai tarziu. Conform Ministerului Agriculturii, in Lista oficiala a soiurilor de plante de cultura din Romania pe anul 1998 au fost introdusi 12 hibrizi de cartof, soia, sfecla de zahar si porumb MG. Un raport din noiembrie 1999 al Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA) mentioneaza: "In lipsa unei legislatii specifice in domeniu, Guvernul Romaniei a permis celor trei mari companii americane din domeniul OMG-urilor sa inceapa in anul 1998, pe teritoriul Romaniei, testarea semintelor modificate genetic". Mai grav era faptul ca experimentele se derulau fara a se avea in vedere conceperea unui sistem de monitorizare, control si detectare a culturilor transgenice. De altfel, el nu exista nici in momentul de fata, astfel incat suprafata culturilor de soia este prezentata de Ministerul Agriculturii dupa ureche - "peste 50%". Dr. ing. Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica si sef al grupului "Agricultura ecologica" din cadrul Insitutului de Cercetari de la Fundulea, ne declara: "Da, sunt de acord, pentru ca «peste 50%» poate insemna 90 sau 100%. O cifra care pare a fi mai reala, confirmata de un studiu pe care l-am facut in judetele Calarasi si Ialomita, este 70%. Cu toate ca, incepand din acest an, Ministerul Agriculturii monitorizeaza suprafetele cu plante modificate genetic, unele suprafete, in special cele care au fost insamantate cu samanta necertificata, nu sunt prinse in tabelele de monitorizare", arata dr. ing. Ion Toncea. Trebuie mentionat ca, in aceste conditii, suprafetele cultivate cu soia au crescut de la an la an. De exemplu, tot un raport al USDA din februarie 2000 mentioneaza ca in anul 1999 culturile de soia modificate genetic RR acopereau deja o suprafata de 15.000 ha, aproximativ 20% din totalul suprafetei cultivate cu soia, pentru ca in 2002 sa ajunga la 50.000 ha, dintr-un total de 100.000-120.000 ha cultivate cu soia. Azi, cele 70 de procente sunt raportate la o suprafata de 110 mii de hectare, suprafata avansata de Ministerul Agriculturii. Soia modificata genetic este detinuta de o companie americana si a fost creata sa fie rezistenta la erbicidul pe baza de glifosat, erbicid produs si vandut sub denumirea de Roundup Ready. Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii, prin vocea dr. ing. Constantin Sin, consilier pe probleme OMG, sustine ca "soia toleranta la glifosat (ingredientul activ al erbicidului Roundup Ready) este singura specie modificata genetic cultivata de Romania in scop
comercial, avand aprobare oficiala, in conformitate cu prevederile Legii 214/2002 pentru aprobarea OG nr. 49/2000 privind regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne si a produselor rezultate din acestea - armonizata cu legislatia comunitara in acest domeniu.
Referitor la transferul de gene, in Romania nu exista specii salbatice inrudite cu soia. Mai mult, fiind o planta autogama, nu exista posibilitatea de transfer al genelor de la culturile transgenice la alte culturi de soia sau la speciile salbatice. Aceste aspecte sunt studiate cu mare atentie de membrii Comisiei de Securitate Biologica, la evaluarea riscului asupra mediului, inainte de emiterea avizului stiintific, necesar pentru luarea deciziei de introducere in mediu a unei plante modificate genetic. Dupa introducerea in cultura, Comisia face studii de monitorizare a culturilor transgenice. Evidenta suprafetelor cultivate cu plante transgenice si a productiilor realizate se face in conformitate cu prevederile Ordinului M.A.P.A.M. nr. 462/2003 privind evidenta agentilor economici care cultiva plante modificate genetic". Nu am aflat inca modul in care se face aceasta asa-zisa monitorizare, pentru ca efectele ei le stim, sunt aproape nule.
PROPAGAREA. Diferenta dintre cifrele avansate de Ministerul Agriculturii si realitate sunt explicate de specialisti prin modul greu de controlat al comercializarii semintelor modificate genetic certificate. Astfel, fermierii cumpara un pachet de produse de la firma americana, pachet care contine semintele de soia modificata genetic RR si erbicidul Roundup Ready. Intregul pachet costa in jur de 135 de euro, pachetul "acoperind" suprafata de un hectar. Numai ca fermierii cumpara acest pachet o singura data, iar la recoltarea soiei isi selecteaza semintele cat sa le ajunga pentru insamantarile viitoare, celelalte vanzandu-le la negru. In ceea ce priveste erbicidul Roundup Ready, fermierii au descoperit ca erbicidele pe baza de glifosat au acelasi efect ca al acestuia, singura diferenta constand in aceea ca pretul lor este mult mai mic.
IN SPATELE LEGII. Singura institutie care mimeaza informarea opiniei publice este Ministerul Mediului pentru ca este obligat prin lege. O face pe site-ul sau, unde trebuie sa ghicesti ca trebuie cautat la sectiunea "Informatii generale". Aici este "spatiul" in care publicul este "consultat" asupra eliberarii deliberate in mediu si plasarea pe piata a organismelor modificate genetic. Este argumentul cu care pledeaza Ministerul Mediului cand sustine ca opinia publica este informata. "Procedura de autorizare a activitatilor de introducere deliberata in mediu si pe piata a organismelor modificate genetic este publica. Mediatizarea activitatilor pentru care se solicita autorizatie se asigura de catre autoritatea publica centrala pentru protectia mediului. In termen de 10 zile de la data primirii unei notificari, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului trebuie sa informeze publicul in legatura cu aceasta, specificand modalitatile prin care se pot obtine informatiile. Comentariile publicului se primesc in termen de 30 de zile de la data informarii acestuia si vor fi luate in considerare de catre autoritatea publica centrala pentru protectia mediului in luarea deciziei de autorizare a activitatii propuse. In functie de comentariile primite se pot organiza dezbateri publice asupra oricaror aspecte privind domeniul reglementat de prezenta lege", sustine Ministerul Mediului.
In aceste conditii, daca tinem cont ca doar unul din zece romani au acces la Internet, iar dintre acestia prea putini sunt interesati de site-ul Ministerului Mediului, daramite sa acceseze o sectiune "ascunsa" a acestuia, realizam ca gradul de informare a populatiei vizavi de OMG-uri este practic insignifiant.
COBAII. Asa cum spuneam in introducerea acestui material, romanilor nu li se spune ca sunt mari consumatori de alimente obtinute din produse modificate genetic. Verificand, prin sondaj, unitatile alimentare din Capitala si provincie, am constatat ca nu exista nici un produs care, prin etichetare, sa aduca la cunostinta cumparatorului ca va consuma organisme modificate genetic. Asta in conditiile in care, reamintim, soia se regaseste in cantitati considerabile in mezeluri, dulciuri, uleiuri, margarine etc. Mai mult decat atat, nici un oficial indrituit cu gestionarea acestei situatii nu a reusit sa ne explice cum se face ca aceste OMG-uri nu se regasesc in produsele alimentare, desi culturile de soia din Romania sunt in marea lor majoritate transgenice, fapt ce-l vom dovedi in numerele viitoare ale ziarului nostru. In ceea ce priveste efectele consumului "in cantitati industriale" al acestor organisme modificate genetic, cercetatorii ecologisti spun ca este posibil sa le aflam peste cativa ani, pe pielea noastra, cand speram sa nu fie prea tarziu. Suntem convinsi insa ca toti oficialii care acum pledeaza cu o fervoare suspecta pentru beneficiile acestor OMG-uri vor fi la fel de virulenti impotriva lor daca va fi cazul. Intre timp, romanii sunt testati ca niste cobai doar pentru bunastarea si promovarea politicilor de dezvoltare a firmei americane care detine licenta acestor produse, firma care azi incearca sa-si stearga urmele din Romania. In acelasi sens, ziarul
The Times sustine ca Monsanto isi va inchide numeroase companii din Europa.
Ziaristii englezi se arata surprinsi ca Monsanto UK vrea sa-si lichideze afacerea din Regat tocmai acum, cand guvernul de la Londra urmeaza sa publice raportul facut in urma rezultatelor testelor stiintifice asupra OMG-urilor si a efectelor acestora.
De altfel, actiunile acestei firme si incalcitele sale operatiuni financiare in Romania le vom prezenta intr-unul din numerele viitoare ale ziarului nostru.
TEORIA CA TEORIA⦠Am intrebat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor de ce nu sunt etichetate produsele alimentare care contin organisme modificate genetic. Ni s-a raspuns ca "La art. 2 alin (2) lit. a si b din anexa nr. 3 din HG 106/2002 privind etichetarea produselor alimentare, act normativ armonizat cu prevederile europene existente la momentul respectiv, sunt mentionate cazurile in care «alimentele specificate nu se supun cerintelor suplimentare de etichetare», respectiv in cazul in care proteina si/sau ADN organismelor modificate genetic nu sunt prezente in ingredientele alimentelor sau in cazul in care materialul rezultat din organismul modificat genetic se regaseste in ingredientele alimentului in proportie de maximum 1%". Asa suna in teorie si in actele autoritatilor, dar in practica - veti vedea intr-un alt material - situatia este cu totul alta.
ACORDURI PE HARTIE. La sfarsitul lunii martie a.c, peste o suta de tari au ajuns la un acord cu privire la reglementarea stricta a exportului organismelor modificate genetic (OMG), la sfarsitul unei conferinte internationale organizate pe aceasta tema in capitala Malaieziei.
Semnatarii acordului, intrat in vigoare anul trecut si initiat de Organizatia Natiunilor Unite, au adoptat un sistem riguros de reglementare a intretinerii, transportului, ambalarii si identificarii recoltelor, alimentelor si altor produse transgenice (modificate genetic), in ciuda opozitiei SUA si a altor tari exportatoare de astfel de organisme.
Acest acord este complementar Protocolului de la Cartagena, adoptat in ianuarie 2000 la Montreal si intrat in vigoare in luna septembrie 2003, cu privire la controlul activitatilor care opereaza cu organisme modificate genetic. Conform acestuia, statele semnatare, printre care si Romania, se obliga sa deruleze ample campanii de constientizare a opiniei publice asupra a ceea ce reprezinta aceste organisme modificate genetic. In Romania, ca multe alte acorduri, el a fost adoptat, dar numai⦠pe hartie.
"Desi Ministerul Agriculturii monitorizeaza suprafetele cu plante modificate genetic, unele suprafete, in special cele care au fost insamantate cu samanta necertificata, nu sunt prinse in tabelele de monitorizare" -
Ion Toncea dr. ing.
ANTI OMG
|
SOC. Semnale de alarma exprimate de ecologisti in imagini |
Criticii tehnologiei modificarilor genetice sunt de parere ca aceste organisme transgenice afecteaza sanatatea oamenilor, prin aparitia unor reactii alergice si rezistenta la antibiotice. Ei acuza, de asemenea, ca nu au fost testate efectele pe care organismele transgenice le au asupra mediului inconjurator. (A. Aldea)
PRO OMG
Sustinatorii organismelor transgenice promoveaza aceasta tehnologie cu scopul declarat de a mari productivitatea terenurilor cultivate, de a diminua costurile aferente productiei, de a reduce nivelul de substante chimice folosite pe plante si de a-i ajuta pe milioanele de oameni infometati din intreaga lume. (A. Aldea)
PROTESTE
Adunarea Regiunilor Europei (ARE) si organizatia Prietenii Pamantului (FoE) au lansat la 14 septembrie, la Strasbourg, o campanie comuna pentru "a proteja culturile si produsele traditionale de consecintele implementarii noilor tehnologii". ARE declara ca aproape 2.000 de factori de decizie locali sau regionali, din Europa, s-au declarat impotriva OMG-lor. Aceste proteste vin pe fondul unor actiuni ample ale ecologistilor care militeaza extrem de activ impotriva OMG-urilor, printre acestia numarandu-se Greepeace, Friends of Earth si altele.
VID LEGISLATIV
"In lipsa unei legislatii specifice in domeniu, Guvernul Romaniei a permis celor trei mari companii americane din domeniul OMG-urilor sa inceapa in anul 1998 pe
teritoriul Romaniei testarea semintelor modificate genetic" -
Departamentul pentru Agricultura al SUA
FARA CONTROL
"Mai grav era faptul ca experimentele se derulau fara a se avea in vedere conceperea unui sistem de monitorizare, control si detectare a culturilor transgenice. De altfel, el nu exista nici in momentul de fata" -
Ion Toncea dr. ing.
FRANKENfood
|
In Occident, produsele care contin organisme modificate genetic sunt cunoscute sub denumirea de FRANKENfood, facandu-se aluzie la celebrul personaj Frankenstein. Occidentalii nu accepta astfel de produse chiar si in contextul in care au fost informati despre existenta lor pe piata, respectandu-li-se astfel dreptul de libera alegere. Fiecare produs care contine OMG-uri in cantitate de peste 0,9 % este etichetat. La noi, existenta acestor produse pe piata este tinuta sub tacere, neexistand nici un produs pe care sa scrie ca are in continut OMG, desi legea impune etichetarea. Asa se face ca romanii consuma mezeluri, lactate si dulciuri fara sa aiba habar ca acestea contin OMG-uri. Corespondenta noastra cu autoritatile a fost un fel de dialog al surzilor, acestea raspunzandu-ne la intrebari prin trimiteri la lege si⦠cam atat. Adica ceea ce stiam si noi. Legea exista, dar nu se aplica. Pentru protejarea intereselor producatorilor si distribuitorilor de produse ce contin OMG, autoritatile nu au derulat nici o campanie de informare a populatiei, la fel cum nu a interesat punctul de vedere al consumatorilor vizavi de folosirea acestor produse.
CE ESTE TEHNOLOGIA OMG
Modificarea genetica (MG) este tehnologia prin care gene individuale pot fi copiate si transferate intr-un alt organism viu.
Aceasta tehnologie schimba structura genetica a unui organism prin inlaturarea sau adaugarea unor caracteristici specifice pentru a le imbunatati rezistenta la bolile cauzate de insecte sau virusi si pentru a le creste toleranta la ierbicide sau la conditii extreme de temperatura.
In 2002, in Romania, seminte OMG de soia au provocat distrugerea unor culturi pe suprafete intinse pe sute de hectare.
Astfel de accidente au mai avut loc si in alte tari care accepta culturi OMG, dar in tara noastra accidentul respectiv este tinut sub tacere de catre autoritati si firma americana producatoare.
Jurnalul National va prezenta pe larg cele intamplate in urma cu doi ani.
TRAFICUL
Persoane care au operat pe aceasta piata a OMG-urilor spun ca in paralel s-a dezvoltat o adevarata "industrie" subterana de vanzare a semintelor necertificate, preturile practicate fiind mult mai mici decat cele ale companiei americane care detine monopolul. De asemenea, cantitatile de seminte traficate sunt din ce in ce mai mari, ele fiind vandute chiar si in tarile vecine: Republica Moldova, Ucraina si Serbia.
Ba sarbii chiar au acuzat Romania ca le "contamineaza" culturile, obligand Ministerul Agriculturii sa raspunda cum ca la noi singurele culturi transgenice sunt cele de soia.
NU RATATI!
Dezvaluirile de maine ale Jurnalul National despre fenomenul dezvoltarii pietei negre in Romania, a produselor agricole modificate genetic. Toate acestea, demonstrate de reporterii nostri in urma organizarii unor flagranturi.