Jurnalul Naţional va publica, începând de astăzi, o amplă cercetare sociologică realizată în exclusivitate de CURS care pune faţă în faţă România anului 1989 şi România anului 2009. Două Românii, 20 de ani şi o concluzie şocantă. În cele două decenii scurse de la Revoluţie, majoritatea românilor nu s-a schimbat, în ciuda tuturor beneficiilor aduse de libertate şi democraţie.
Cercetarea sociologică efectuată de CURS la solicitarea Jurnalului Naţional a avut două obiective principale. Primul, realizarea unui sondaj de opinie reprezentativ la nivel naţional, cu întrebări focalizate pe cunoaşterea opiniilor populaţiei României în ceea ce priveşte viaţa, dar şi idolii românilor, pe aprecierea liderilor politici, preşedinţi şi prim-miniştri de după 1989, a personalităţilor care au făcut cel mai mult pentru România în ultimii 20 de ani, în domeniul lor de activitate, pe evaluarea atitudinilor populaţiei faţă de valorile capitalismului sau economiei de piaţă. Acest sondaj a fost realizat pe un eşantion de 1.600 de persoane în vârstă de 18 ani şi peste, cu o marjă maximă de eroare de ±2,45%, la o probabilitate de 95%.
Al doilea obiectiv a fost realizarea unui sondaj de opinie la nivelul populaţiei României în vârstă de peste 38 de ani (care aveau cel puţin 18 ani în 1989), cu întrebări focalizate pe percepţia şi evaluarea comparativă a situaţiei din 2009 faţă de cea din 1989 în ceea ce priveşte schimbările care au avut loc în ultimii 20 de ani în domeniul socio-ocupaţional, al condiţiilor de viaţă, al comportamentului de petrecere a timpului liber, al specificului îngrijorărilor şi fricilor românilor în prezent comparativ cu perioada comunistă. Acest sondaj a fost realizat pe un eşantion de 1.037 de respondenţi, cu o marjă maximă de eroare de ±3,01%, la o probabilitate de 95%.
Chestionarul a fost elaborat de experţii CURS cu contribuţia unor ziarişti de la Jurnalul Naţional, coordonaţi de directorul Marius Tucă, iar interviurile au fost realizate la domiciliul respondenţilor, face-to-face. Calitatea rezultatelor a fost validată prin controlul pe teren a 15% din interviuri şi pe baza analizei statistice a consistenţei interne a datelor. Perioada de culegere a datelor a fost 25 septembrie-7 octombrie 2009, participând 80 de operatori de interviu din toate zonele ţării. Echipa de realizare a cercetării din partea CURS a fost formată din dr Dorel Abraham (coordonator), dr Cătălin Augustin Stoica (director CURS), prof. dr Septimiu Chelcea (expert CURS), Ionela Sufaru (sociolog CURS), dr Marin Burcea (sociolog CURS), Mircea Capros (expert prelucrare date), Vladimir Creţoiu (coordonare şi control teren).
Citiţi: Fericirea şi satisfacţia românilor în prezent, comparativ cu perioada de dinainte de 1989 - o analiză realizată de sociologul Dorel Abraham