x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-au lasat asteptati - Emotii mari la Bruxelles

S-au lasat asteptati - Emotii mari la Bruxelles

17 Dec 2004   •   00:00

Traian Basescu a dat peste cap ieri planurile jurnalistilor care-l asteptau pe aeroportul international din Bruxelles.

REPREZENTARE. Presedintele ales Traian Basescu a facut parte din delegatia Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles
Dupa ce reprezentantii presei au petrecut aproape o ora "scanandu-i" pe calatorii care au coborat din zborul Tarom, a devenit evident ca presedintele ales al Romaniei a preferat sa-si faca intrarea in capitala Uniunii Europene (UE) pe calea rezervata VIP-urilor. Care cale, dupa cum ne-au comunicat reprezentantii serviciului de securitate al aeroportului, trebuie sa ramana in exclusivitate al VIP-urilor, "din motive de securitate".

DERUTA. Decizia lui Basescu de a-si face aparitia in Bruxelles separat de presedintele in functie, Ion Iliescu, nu a dat peste cap doar calculele jurnalistilor romani, ci si pe cele ale organizatorilor summit-ului. Programatul tur al salii de conferinte, la care urmau sa participe fotoreporterii si cameramanii inainte de reuniunea liderilor UE cu liderii statelor candidate, nu a mai avut loc.

De altfel, intreaga reuniune a inceput cu o ora mai tarziu decat era programata. In sala de briefing a Romaniei domnea ieri deruta. Initial, se anuntase ca presedintele Ion Iliescu va avea o scurta conferinta de presa, inaintea inceperii summit-ului. A devenit clar ca aceasta conferinta nu va mai avea loc, ramanand ca delegatia romana sa faca un briefing dupa intalnirea cu liderii UE.

DUPA POSIBILITATI. Intre timp, jurnalistii isi faceau de lucru care cum putea. Cristina Topescu vorbea la telefon certandu-se cu cineva in legatura cu un apartament si o cheie. Corespondentul RFI la Bruxelles era nemultumit pentru ca redactorul-sef de la Bucuresti a sunat-o si i-a reprosat ca nu i-a transmis informatii referitor la Miron Cozma.

STIREA BOMBA. De fapt, numele fostului lider al minerilor era pe buzele tuturor ziaristilor. Ion Cristoiu s-a retras cu tot cu laptop intr-un birou. La intrebarile unui coleg, isi ridica ochii din tastatura si il indruma pe nelamurit la Monica Ghiurco. "Intrebati-o pe domnisoara de la TVR, ca ea le stie pe toate". Si-a pierdut un pic de calm cand a primit un telefon din tara: "Pai voi nu stiti ca eu sunt la Bruxelles?", ridica el tonul. "M-am plictisit si de fumat", "E buna cafeaua", "As vrea ceva dulce", se tot aude printre doamnele si domnisoarele din sala. Se aude si cantecelul "Pupaza din tei", fredonat de o jurnalista care se straduia sa uite ca pana la acea ora inca nu i se activase serviciul de roaming. Apele se agita cand trimisul National TV anunta stirea de ultima ora: revocarea gratierii lui Miron Cozma este neconstitutionala. In acest moment, dezbaterea despre fostul "Luceafar al huilei" se relanseaza printre jurnalistii stransi in sala de conferinte. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: eveniment