x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Sa nu vii acasa fara un picior!"

"Sa nu vii acasa fara un picior!"

13 Mar 2004   •   00:00
"Sa nu vii acasa fara un picior!"

Locuitorii comunei Peretu din judetul Teleorman erau ieri socati de sangeroasele atentate din Madrid de joi. Cinci dintre consatenii lor, plecati la munca in Spania, fusesera raniti.

Pe strada principala, adunati in grupuri, oamenii discutau nelinistiti de cele intamplate. Si-au sunat copiii aflati in Spania pentru a se asigura ca sunt bine. "De la noi din comuna sunt plecati la munca in strainatate peste 700, din totalul de 8.300 de oameni, cati are comuna. Nu se stie exact cati sunt in Spania, dar sunt multi. Majoritatea sunt plecati la negru, fara acte. Ca aici ce sa faca...", spune primarul comunei, Emanoil Geanaliu.

Dupa ce a aflat ce s-a intamplat in Spania, acesta a anuntat satenii, prin intermediul televiziunii locale. "Au inceput sa isi sune neamurile, sa afle de ei. Nu s-a facut inca un bilant final. Dar se stie pana acum ca cinci consateni, Marin Berbecanu, Florina Crantea, Adrian Pana, Emilia Mavru si Cristian Burica, au fost raniti. De Marian Ghinfus si familia Velea nu se stie inca nimic. Nu au reusit sa ia legatura cu ei. Oricum oamenii de aici sunt panicati", adauga primarul.

"Te iubesc, tata..."

O casa saracacioasa, aflata intr-o curte plina de noroi. Gospodaria familiei Berbecanu. Marin a plecat in Spania la munca de doua saptamani, iar acasa au ramas mama lui si cei doi fii, ca sotia l-a parasit de cincisprezece ani. Cand am intrat in curtea lor, batrana vorbea la telefon cu Marin. "Esti bine, Marine? Ce ti-au facut? Sa nu te intorci acasa ca aici ce te faci numai cu un picior? ", spunea femeia plangand. Fiul ei este unul dintre cei cinci locuitori ai comunei Peretu care au fost raniti in atentatele din Spania. Claudiu, fiul cel mare al lui Marin, vrea sa vorbeasca si el la telefon cu tatal lui. "Te iubesc, tata. Sa stii", spunea copilul, cu o voce gatuita de emotie si de teama.

In casa batranei erau stransi vecini si rude pentru a o linisti. "Dupa Revolutie nu si-a mai gasit serviciu si s-a tot chinuit aici cu gospodaria, cu agricultura. A mai fost plecat cateva luni la munca la sarbi. "Copiii astia trebuie incaltati de Pasti. Trebuie sa fac rost de bani", mi-a spus inainte sa plece.

De luni trebuia sa inceapa munca", povesteste mama lui Marin, Alexandra Berbecanu. Fiul ei plecase in Spania la niste rude, pentru trei luni. A fost in unul dintre trenurile in care au fost amplasate bombele. Pe femeie au anuntat-o niste nepoate de accident. "Am cazut in momentul acela. Ce e pe sufletul unei mame... numai Dumnezeu stie", spune batrana. E fericita ca fiul ei este in viata si ca a reusit sa vorbeasca cu el la telefon. "Cata durere e pe sufletul meu", repeta continuu Alexandra Berbecanu.

"E bine ca e viu"

Claudiu si Ionel, baietii lui Marin, stau tacuti pe un pat. Joi spre vineri noapte, ei impreuna cu bunica lor nu au prea dormit. De grija lui Marin. "I-au taiat piciorul drept de deasupra genunchiului, iar piciorul stang este ars. Dar e bine ca este in viata", spune Claudiu. Acesta a primit ordin de recrutare, dar nu are bani sa mearga pana in Rosiorii de Vede, localitate aflata la 12 kilometri de Peretu. Banii pe care trebuia sa ii trimita Marin din Spania era salvarea lor. "Ne-a spus la telefon ca cei de la ambasada i-au zis ca o sa ne duca pe noi doi si pe mamaie la el. Dar nu stim sigur. Doar daca ne platesc ei putem merge", adauga Claudiu. In tot acest timp, vecinii si rudele incercau sa o linistesca pe batrana. "Cata durere e pe sufletul meu", repeta femeia.

"Explozia l-a aruncat pe geam"

Pe o strada plina de noroi din Peretu, familia Pana statea ingrijorata de soarta copilului lor aflat in Spania. "Am vorbit aseara cu el la telefon. Ne-a spus ca e la spital. A fost la un metru de una dintre bombe. Explozia l-a aruncat pe geam. L-au gasit intre niste cadavre", povesteste ingrijorat Costel Pana, tatal baiatului. Adi plecase in Spania in mai 2003, fara sa aiba insa acte sau contract. Acum isi gasise un loc de munca in constructii. Adi era in Spania impreuna cu fratele lui mai mic, Catalin. Acesta plecase mai devreme la munca, asa ca explozia l-a prins in tren doar pe Adi.

Mama celor doi baieti statea tacuta, cu mana la gura. Panica, grija pentru baiatul ei aflat acum in spital la mii de kilometri de ea o impiedicau sa vorbeasca. "Au plecat din saracie. Aici nu aveau ce sa faca. Eram noua suflete aici: cinci copii, bunicii, eu si sotia", spune Costel Pana. Despre tragedie au aflat de la niste vecini. Rasufla usurati ca Adi nu este in stare grava. "Este ranit la o ureche. Nu mai aude deloc cu ea, dar speram ca o sa se faca bine", spune bunicul lui Adrian. Parintii lui au auzit ca ar putea sa fie chemati in Spania, la fiul lor. "Dar noi nu avem bani sa mergem. Doar daca ne platesc ei drumul mergem", mai spune Costel Pana.

"Cand am aflat am cazut jos"

Emilia Marvu, 22 de ani, cu arsuri de gradul trei pe tot corpul. Plamanii sai sunt plini de fum. Este una din victimele exploziilor din Madrid. Este internata la spital, dar este in coma si familia nu a putut vorbi nimic cu ea. Insa a aflat de la fratii acesteia Adrian si Mihaela plecati si ei in Madrid ca Emi este bine, este echilibrata, dar "o tin adormita inca vreo trei zile ca nu suporta arsurile pe care le are", explica sotia lui Adrian. "Emi nu stia spaniola, dar stia engleza. Si a plecat de acasa ca sa scape de saracie", povesteste Samuel tatal ei. Cand a auzit ca fata lui este ranita grav si arsa pe tot corpul, a lesinat: "Eu n-am stiut nimic, azi am aflat (n.r. - ieri). Am fost plecat la Bucuresti si aveam telefonul inchis. Cand am ajuns aici si am aflat, am cazut jos. In asemenea situatii nu mai stii de tine. Ii multumesc lui Dumnezeu ca fratii ei sunt acolo cu ea".

Emilia a plecat in Spania fiind chemata insistent de o prietena Adriana, fosta colega de liceu cu ea. "Emi avea 19 ani, acum are 22 si in tot acest timp a preferat sa lucreze menajera in casele madrilenilor decat sa rabde de foame in Peretu", spune tatal ei privind pamantul. Emi castiga cam 1.000 de euro pe luna si locuieste cu prietena ei cu chirie - 100 de euro.

"Nu stim nimic despre ei"

Multi sateni nu au apucat sa vorbeasca cu rudele plecate in Spania si nici nu le-a ajuns pe la urechi vreun zvon despre ele. Liviu nu stie nimic despre fratele lui, Daniel Marius Nita (24 de ani). "E plecat de 6 luni si munceste la negru in constructii. Lucra aproape de una din garile alea unde au fost explozii." Se uita in ochii celor cu care vorbeste, sperand ca ei ar sti ceva despre fratele disparut. Acesta obisnuia sa sune acasa in fiecare saptamana, dar ieri nu a mai sunat. Daniel e plecat in Spania cu sotia sa, Ivona, 22 de ani, care este insarcinata in luna a opta. De asemenea, sunt si parinti lui Daniel in Madrid - Alexandru Nitu - 48 ani si Maria Nitu - 44 de ani. Pana aseara, Liviu nu aflase nimic despre rudele sale din Madrid. (CRISTIAN PETRU, TATIANA DABIJA)

Norocul lui Nicu: a pierdut trenul

Imediat dupa atentat, Gheorghe Cristea din Petresti a telefonat in Spania, la Alcala de Haneres, unde locuiesc cei doi fii ai sai. "Copiii mei stau in Alcala, dar lucreaza la Madrid, si fac zilnic naveta cu trenurile care au sarit in aer. De data asta au avut noroc, pentru ca se aflau in prima garnitura, care a trecut inainte de detonarea bombelor. Baietii mi-au spus ca in Madrid este o teroare de nedescris si ca ar fi fost peste 100 de romani raniti. I-am rugat sa lase dracului lucrul in Spania si sa se intoarca acasa", ne-a declarat Gheorghe Cristea. Din Petresti-Alba sunt plecati la munca in Spania peste 2.000 de oameni, majoritatea fiind stabiliti in Alcala de Haneres.

Alti doi romani din judetul Alba, aflati in capitala Spaniei, au scapat de atentate doar din cauza unor conjuncturi. Nicu Istrate, de loc din Sebes, face zilnic naveta Alcala - Madrid cu garniturile bombardate, insa joi dimineata a intarziat si a pierdut trenurile implicate in atentat! "M-am intalnit cu un amic roman, impreuna cu care am zabovit mai mult la o cafea si am pierdut trenul. Dupa vreo 20 de minute am auzit despre tragedie si am ramas muti de uimire. Oricum, nu ma voi mai duce niciodata cu trenul la Madrid. Mi-am facut mii de cruci ca mi l-a scos Dumnezeu in cale pe prietenul ala. Puteam fi mort acum", ne-a relatat Nicu Istrate. Un alt romin din Sebes, Alexandru Perti, a scapat de atentat prin... schimbarea locului de munca. Pana saptamana trecuta, Alexandru a lucrat in Madrid si in fiecare zi circula cu "trenurile mortii", insa de luni munceste in Alcala de Haneres: "Nu stiu ce s-ar fi intamplat daca mai lucram si saptamana asta in Madrid. Probabil ca m-as fi aflat intr-unul din trenurile alea blestemate". Din judetul Alba se afla in prezent in Spania, potrivit unei statistici neoficiale, peste 20.000 de persoane. (Lucian Dobrater)

Razvan a sunat acasa din spital

Printre romanii raniti in atentatele din Spania se numara si cel putin trei tineri doljeni: Razvan Cataneanu, Sorin Padureanu, ambii din Craiova, si Irinel David Saceanu, din Bailesti. Desi a suferit rani destul de serioase si este internat intr-un spital madrilean, Razvan Cataneanu este in prezent constient. Din nefericire, ceilalti doi doljeni se afla intr-o stare mult mai grava. Cei trei olteni erau impreuna la momentul producerii deflagratiilor si se aflau intr-unul dintre vagoanele de tren care a explodat. "Cand mi-am revenit, intre fiarele contorsionate, am vazut pe langa mine numai oameni plini de sange. Cei doi prieteni ai mei erau inconstienti si plini si ei de sange. Am lesinat din nou si m-am trezit la spital, cu masca de oxigen pe fata", a declarat ieri, telefonic, Razvan Cataneanu. El spune ca nu mai stie nimic despre bailesteanul Irinel David Saceanu, pe care nu l-a mai vazut de atunci.

Mama lui Razvan Cataneanu a fost prima care a aflat vesti din Spania. Femeia a fost sunata joi dupa-amiaza de fiul sau, care i-a spus sa stea linistita, pentru ca, desi este ranit, el isi va reveni. Mama lui Razvan a sunat-o apoi pe sora lui Sorin Padureanu, Loredana. Aceasta incercase in zadar sa-si contacteze telefonic fratele, intreaga zi. Durerea Loredanei este cu atat mai mare cu cat nefericita veste a venit chiar in ziua ei de nastere. Sora lui Sorin spune ca va pleca cel tarziu maine catre Spania, pentru a fi alaturi de fratele sau.

"Nu de bine, au plecat din tara. Au terminat amandoi (Sorin si Razvan - n.r.) facultati, dar nu si-au gasit de lucru in tara. Lucrau la un studio de productie din Madrid. Participasera la turnarea reclamei in care apar jucatorii de fotbal de la Real Madrid", declara indurerata mama lui Razvan. (Cristian Vasilcoiu)

CONTINUARE: Ranitii nu vor sa se intoarca acasa

×
Subiecte în articol: plecat eveniment marin Spania madrid razvan munca