x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Salsa gusturilor picante

Salsa gusturilor picante

de Simona Chiriac    |    02 Aug 2009   •   00:00
Salsa gusturilor picante

Spre sfârşitul verii, atunci când soarele îşi mai domoleşte tăria, cel puţin aparent, ca­se­le mexicanilor se umplu de ghirlande de... ardei iuţi. Uscaţi la suprafaţă, chili as­cund în interior tăria care-i face chiar şi pe cei mai curajoşi dintre oameni să se înfioare.



Peste 150 de varietăţi de ardei şi tot atâtea culori, mărimi, forme şi intensităţi ale gustului. Dar nu şi tot atâtea denumiri. Unii dintre ei "simt nevoia" să-şi schimbe numele atunci când încep să se usuce. Mai do­moli la gust sau extrem de iuţi, cum ar fi  Bhut Jolokia, despre care se spune că te face să-ţi pierzi sufletul, ardeii iuţi ada­ugă un anumit exotism pre­pa­ra­te­lor. Este ca o invitaţie la salsa. Un dans ame­ţitor care însufleţeşte spiritele şi des­că­tuşează energii nebănuite. Adău­gaţi la toate acestea un păhărel cu tequilla amestecat cu un strop de san­g­rita (o băutură obţinută din suc de por­tocale, suc de roşii şi, evident, ardei iuţi), iar vara nu are cum să fie la fel de fierbinte.

Dacă la începuturi au fost folosiţi în loc de conservant pentru peşte sau alte tipuri de carne (nu trebuie uitat că ei au proprietăţi antimicrobiene), ardeii iuţi sunt astăzi un ingredient nelipsit în crearea unor preparate cu foarte multă personalitate. 

Poblano, de culoare verde închis, sunt cei mai mari, fiind de regulă um­pluţi cu brânză şi apoi prăjiţi, ob­ţi­nându-se chili rellenos. Mole poblano este un sos condimentat care se ser­veş­te alături de preparate din carne, fiind de fapt un amestec năucitor de ar­dei iuţi, nuci sau migdale, usturoi, cea­pă, avocado, dar şi... cacao, zahăr şi scor­ţişoară. Întâlnirea dramatică dintre chili şi ciocolată! Când încep să se usu­ce, poblano se transformă în... an­cho chili. Îşi mai diminuează din tărie, de­ve­nind astfel pe placul tuturor. Ardeii fres­no reprezintă ingredientul esenţial în guacamole, marca bucătăriei mexicane.

 Ardeii jalapenos sunt extrem de iuţi. Atât de iuţi, încât se servesc muraţi sau se adaugă în salsa roja, alături de ro­şii coapte pe grătar, ceapă, usturoi şi co­ri­andru proaspăt. Habanero se ase­a­m­ă­nă foarte mult cu un ardei gras mai mic. Feriţi-vă să-i simţiţi pros­pe­ţi­mea gus­tului! Culoarea portocalie intensă trădează "incendiul" din interior.

×
Subiecte în articol: ardei esenţe tari iuţi