Spre sfârşitul verii, atunci când soarele îşi mai domoleşte tăria, cel puţin aparent, casele mexicanilor se umplu de ghirlande de... ardei iuţi. Uscaţi la suprafaţă, chili ascund în interior tăria care-i face chiar şi pe cei mai curajoşi dintre oameni să se înfioare.
Peste 150 de varietăţi de ardei şi tot atâtea culori, mărimi, forme şi intensităţi ale gustului. Dar nu şi tot atâtea denumiri. Unii dintre ei "simt nevoia" să-şi schimbe numele atunci când încep să se usuce. Mai domoli la gust sau extrem de iuţi, cum ar fi Bhut Jolokia, despre care se spune că te face să-ţi pierzi sufletul, ardeii iuţi adaugă un anumit exotism preparatelor. Este ca o invitaţie la salsa. Un dans ameţitor care însufleţeşte spiritele şi descătuşează energii nebănuite. Adăugaţi la toate acestea un păhărel cu tequilla amestecat cu un strop de sangrita (o băutură obţinută din suc de portocale, suc de roşii şi, evident, ardei iuţi), iar vara nu are cum să fie la fel de fierbinte.
Dacă la începuturi au fost folosiţi în loc de conservant pentru peşte sau alte tipuri de carne (nu trebuie uitat că ei au proprietăţi antimicrobiene), ardeii iuţi sunt astăzi un ingredient nelipsit în crearea unor preparate cu foarte multă personalitate.
Poblano, de culoare verde închis, sunt cei mai mari, fiind de regulă umpluţi cu brânză şi apoi prăjiţi, obţinându-se chili rellenos. Mole poblano este un sos condimentat care se serveşte alături de preparate din carne, fiind de fapt un amestec năucitor de ardei iuţi, nuci sau migdale, usturoi, ceapă, avocado, dar şi... cacao, zahăr şi scorţişoară. Întâlnirea dramatică dintre chili şi ciocolată! Când încep să se usuce, poblano se transformă în... ancho chili. Îşi mai diminuează din tărie, devenind astfel pe placul tuturor. Ardeii fresno reprezintă ingredientul esenţial în guacamole, marca bucătăriei mexicane.
Ardeii jalapenos sunt extrem de iuţi. Atât de iuţi, încât se servesc muraţi sau se adaugă în salsa roja, alături de roşii coapte pe grătar, ceapă, usturoi şi coriandru proaspăt. Habanero se aseamănă foarte mult cu un ardei gras mai mic. Feriţi-vă să-i simţiţi prospeţimea gustului! Culoarea portocalie intensă trădează "incendiul" din interior.
Citește pe Antena3.ro