„Impactul puternic al sancțiunilor deja în vigoare este de așteptat să ducă la o reducere a PIB-ului Rusiei cu 11,2% în 2022, care se va datora în mare parte unei reduceri a cererii interne”, se arată în prognoza instituției financiare, care se așteaptă la o creștere a PIB-ului de 0,6% în 2023 și de 1,3% în 2024.
Investițiile în Rusia vor scădea cu 16,9%, exportul de bunuri și servicii se va reduce cu 30%, importul de bunuri și servicii se va contracta cu 35,2% în acest an, arată prognoza Băncii Mondiale. De asemenea, se așteaptă o explozie a inflației care ar urma să atingă anul acesta 22%. Un sondaj realizat în luna martie de Banca Centrală a Rusiei (CBR) estima o scădere cu 8% a PIB-ului, economiștii băncii estimând că traiectoria redresării economice va depinde de gradul și viteza de adaptare la noile condiții generate de embargourile impuse de SUA și UE Rusiei.
Rata sărăciei, pe trend ascendent
Procentul populației cu venituri sub pragul oficial de sărăcie (care trăiește cu circa 14 dolari pe zi) este proiectat să crească la 12,8% în 2022 de la 11,0% în 2021, ceea ce va însemna o creștere cu 2,6 milioane de oameni. De asemenea, rata sărăciei folosind pragul luat în calcul de analizele Băncii Mondiale (5,5 dolari pe zi) este de așteptat să crească de la 2% în 2021 la 2,8% în 2022. Asta înseamnă o creștere de peste un milion de persoane, iar această rată ridicată se estimează că se va păstra până în 2024. Situația financiară a populației riscă să se degradeze în perioada următoare, odată cu introducerea unor sancțiuni economice suplimentare împotriva Rusiei. O întrerupere a veniturilor din petrol și gaze sau o disfuncție mai gravă a piețelor financiare interne ar putea duce la o creștere și mai mare a ratei sărăciei. Pe de altă parte, numărul scăzut de persoane vaccinate împotriva COVID-19 și perspectiva unor noi variante rămân o altă sursă de risc la adresa economiei rusești.
Jumătate din fabricile Ucrainei, închise
Scăderea economiei ucrainene va fi și mai dramatică și se preconizează că se va contracta cu 45,1% în 2022, prognozează Banca Mondială. Acum, mai mult de jumătate dintre întreprinderile din Ucraina sunt închise, iar restul lucrează cu o productivitate mai scăzută, în timp ce exporturile totale ale țării au scăzut la jumătate. Una dintre loviturile majore date economiei este incapacitatea porturilor Ucrainei de a funcționa. Orașul-port Mariupol este acum sub control rusesc, iar portul Odesa, care este încă în mâna ucrainenilor, este blocat de marina rusă, făcând imposibilă intrarea și ieșirea navelor. Potrivit unei analize a Băncii Europene pentru Redresare și Dezvoltare (BERD), în prezent războiul se duce pe teritoriile care produc aproximativ 60% din PIB-ul ucrainean.
Potrivit unei estimări a Băncii Naționale a Ucrainei (BNU), 30% dintre întreprinderi și-au oprit producția, iar consumul de energie electrică a scăzut la aproximativ 60% din nivelul de dinainte de război.
Alte țări contaminate de recesiune
Pe lângă Rusia și Ucraina, se preconizează că și Belarus, Republica Kîrgîză, Republica Moldova și Tadjikistan vor intra în recesiune în acest an. Potrivit BERD, Belarus, care a fost inclusă în sancțiunile occidentale, este de așteptat să înregistreze o scădere mai modestă a economiei, instituția financiară revizuind în jos de 3,2 puncte procentuale estimarea pentru acest an.