Militarii romani din Afganistan nu au avut parte de o slujba de Inviere li-nistita. O explozie a perturbat noaptea de Inviere a "Rechinilor Al-bi", cantonati in Kandahar.
Corespondenta din Kandahar
Slujba de Inviere a inceput la ora 23:30, ora Romaniei, in biserica din lemn de la baza militara din Kandahar, unde se afla cantonati cei aproape 400 de militari de la Batalionul 341 Infanterie - Rechinii Albi. Preotul a oficiat ceremonia si a dat lumina credinciosilor, atat romani, cat si din alte state veniti sa se roage in Noaptea Sfanta. In jurul orei 00:50 (ora Romaniei), o explozie puternica produsa la mica distanta de zona in care se afla cantonati Rechinii Albi a intrerupt insa Slujba de Inviere, militarii parasind in fuga locasul chiar inainte de a se da alarma. In doar cateva secunde, Biserica a ramas aproape pustie. Parintele Dragos Ciobanu a continuat slujba si a asteptat pana la reintoarcerea credinciosilor in biserica pentru a le da lumina.
RACHETELE. Militarii romani au stat in adaposturi mai putin de o ora. Erau dezamagiti ca a trebuit sa paraseasca biserica atat de brusc, mai ales in noaptea de Inviere. A fost cel de-al treilea atac din zona bazei, in cele trei luni de cand Rechinii Albi se afla in misiune in Afganistan. Dupa procedurile de verificare, militarii romani s-au reintors in biserica, iar preotul a reluat slujba. Comandantul Batalionul 341, Infanterie Rechinii Albi, lt.col. dr. Vasile Vreme, a dat asigurari ca nici un militar roman, dar nici din alte tabere ale coalitiei, nu a fost ranit. Explozia celor doua rachete de artilerie s-a produs intr-o zona marginasa a bazei, fara sa produca victime sau alte distrugeri.
DEPARTE DE CASA. Militarii Batalionului 341 Infanterie - Rechinii Albi au parasit tara la 7 ianuarie si inca din primele zile de la sosirea in baza de la Kandahar au inceput numaratoarea inversa pana la intoarcerea acasa. Le-a fost greu sa se adapteze cu fusul orar, dar si cu temperaturile foarte ridicate, de peste 40 de grade Celsius. Au prins o sarbatoare departe de cei dragi. Desi incearca sa evite gandurile care le trezesc dorul de casa, cu greu se pot stapani sa le ocoleasca. In momentele libere se gandesc la vacanta scurta, dar meritata, la munte, pe care o vor petrece dupa ce se intorc acasa. Viseaza la o terasa la care sa stea linistiti fara teama ca oricand se poate intampla ceva rau mai ales in timpul misiunilor. Desi cei mai multi vin din zona Litoralului romanesc, nici unul nu se gandeste la mare sau la plaja dupa zilele toride si praful din Afganistan. Timpul liber este pretios in baza militara de la Kandahar. Rechinii Albi se relaxeaza jucand tenis sau volei, cantand la orga sau muzicuta. Adeseori mai confrunta intre ei socotelile pentru a vedea cate zile le-au mai ramas pana la revenirea alaturi de familie. Intalnirile cu localnicii din Afganistan ii tulbura. Par miscati de modul de trai al civililor din Kandahar, pe care ii vad saraci lipiti si fara ajutor. Sunt aici pentru a indeplini o misiune de mentinere a pacii si pe zi ce trece inteleg tot mai mult datoria lor de a-si indeplini sarcina. Si sunt mandri de acest lucru.
SFANTUL
|
Prima zi de Pasti a inceput pentru militarii romani de la Kandahar la peste 40 de grade Celsius. Sarbatoarea este dublata in acest an de suprapunerea cu hramul Sfantului Gheorghe, ocrotitorul Fortelor Terestre Romane. Echipati de ceremonie, Rechinii Albi au defilat si au fost rasplatiti cu certificate de apreciere, primind urarile presedintelui Traian Basescu si ale Comandamentului Ministerului Apararii Nationale, transmise de comandantul lor, lt. col. dr. Vasile Vreme. Si el a primit un dar din partea comandantului Comandamentului Operational intrunit, generalul de brigada Ion Chiranescu, care i-a inmanat un tablou ce reprezinta Cazinoul din Constanta. Dupa ceremonial, militarii romani au fost invitati la masa festiva cu traditionalele oua rosii, miel si pasca, bucate servite pe ritmuri de muzica populara romaneasca. Rechinii Albi se vor intoarce acasa peste mai mult de doua luni.
|
Noaptea de Inviere a romanilor ortodocsi
de MIHAELA BILIOVSCHI - Corespondenta din Washington
PREMIERA "TELECRESTINA". Inalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Tomisului Teodosie Tomitanul a spus "Hristos a inviat" in fata Pesterii Sf. Andrei, iar credinciosii din Mangalia i-au raspuns "Adevarat a inviat"
|
Citește pe Antena3.ro
BISERICA SI CLUB. Romanii de la Washington s-au bucurat de slujba tinuta de parintele Calciu |
Pasti regal cu gandul la victimele Dunarii
GALATI. Regele a luat lumina pe malul Dunarii |
|
|
La "ieslea crestinismului romanesc"
Pentru prima oara in Romania, cineva s-a gandit sa faca un duplex in noaptea de Inviere. Antena 1 si Antena 3 au transmis slujbele de la malulul marii si de la Pestera Sf. Andrei. Peste 17.000 de oameni au venit sa ia lumina. Primaria Municipiului Mangalia a fost responsabila de aceasta premiera "telecrestina", regizata de Cornel Diaconu. "VINE IISUS!". Inca de pe la ora 14:00, plaja era pazita de SPP-istii presedintelui. Copiii care se instalasera confortabil pe nisip pentru a asista la spectacolul de dinaintea slujbei - montarea altarului, a ecranelor de proiectie, tragerea cablurilor de transmisie etc. - au inceput chiar sa faca bancuri pe seama venirii sefului statului, Traian Basescu. "Cine vine in seara asta?", intreba un pusti pe amicul sau de joaca. "Cum, nu stii? Nu vezi cati SPP-isti sunt?... Vine Iisus!" Desi meteorologii i-au "amenintat" pe enoriasi ca va ploua, peste 15.000 de oameni au asistat la slujba de Inviere de la malul marii. Presedintele a ramas, in cele din urma, acasa. S-a razgandit in ultimul moment. I-a fost greu, probabil, sa aleaga de unde sa ia lumina. Era asteptat si la Pestera Sf. Andrei. Trei filtre de protectie au fost instalate pe drumul spre pestera. Peste 2.000 de oameni au fost paziti de aproximativ 80 de jandarmi. SCENARIUL SI REGIA. Inalt Prea Sfiintia Sa Arhiepiscopul Tomisului Teodosie Tomitanul a fost pionul principal in realizarea duplexului. Inainte de a incepe slujba, Arhiepiscopul Teodosie, aflat la Pestera Sf. Andrei, a transmis un mesaj celor din Mangalia si romanilor din toata tara. Discursul a fost foarte emotionant si inedit: prea luminata fata bisericeasca s-a asezat pe patul unde a stat Sf. Andrei si a prezentat pestera ca fiind ieslea crestinismului romanesc. "Parca ar fi Prea Fericitul parinte Teoctist! Ce frumos vorbeste!", s-a auzit o voce din multime. Arhiepiscopul Teodosie a spus apoi "Hristos a inviat", iar oamenii din Mangalia i-au raspuns "Adevarat a inviat". Oare ce parere are Prea Fericitul Teoctist despre realizarea slujbei de Inviere in duplex? Ramane de vazut daca la anul Arhiepiscopul Tomisului va mai fi actorul unei alte premiere crestine. (Dana Andronie)
Oaspeti din Romania la Invierea timocenilor
Romanii din Valea Timocului si-au dorit sa petreaca sfintele Pasti alaturi de conationalii lor din tara mama. Consiliul National al Minoritatilor Nationale Romane din Serbia si Muntenegru a invitat la Malainita un grup de oficiali din Mehedinti. Ideea a apartinut ipodiaconulului Boian Alexandrovici, un simbol al romanismului in Valea Timocului si ctitor al bisericii din localitate. Ipodiaconul a fost supus in repetate randuri unor puternice si constante presiuni din partea autoritatilor locale, ba chiar si arestat in cateva randuri. "Fratii nostri sarbi vor sa darame biserica romanilor, pe care inca ii mai numesc «vlahi imputiti», sub motivul ca a fost ridicata fara autorizatie; dar asta face parte dintr-un scenariu de intimidare pe care ei il aplica tuturor minoritatilor nationale." De Pasti, aceste lucruri au fost uitate, in fata minunii Invierii Domnului si a spectacolului care a urmat. "A fost ceva magnific. Dupa impartirea pastilor, in curtea bisericii de la Malainita a avut loc un program cultural-artistic care a demonstrat ca in acest spatiu cultura romaneasca se conserva bine, chiar daca romanii de aici au avut de suferit de pe urma vicisitudinilor istoriei", a spus Gheorghe Florescu, vicepresedintele CJ Mehedinti. (V.I.)
Americani si bosniaci la Pastile romanilor
In tabara romaneasca de la Camp Mittica, din Irak, militarii romani au petrecut noaptea Invierii impreuna cu militarii italieni, americani si bosniaci. Batalionul 280 Infanterie din Focsani s-a pregatit de Pasti cu ce au avut la indemana si s-a strans in capela taberei pentru slujba Invierii, dupa ce, in zilele premergatoare sarbatorii, cei peste 200 de militari romani au tinut sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. DOR DE CASA. Dupa oficierea slujbei de Inviere, care a durat aproximativ doua ore, preotul i-a invitat pe toti cei care au participat la liturghie sa ciocneasca un ou rosu, sa manance o gustare rece si cozonac. Dincolo de aspectul religios, Sfanta Sarbatoare a insemnat pentru romanii aflati in misiune in Irak si un moment in care cei mai multi s-au aflat cu gandul, o data in plus, alaturi de cei lasati acasa. "Firul" telefonului social s-a "inrosit" in aceste zile de sutele de mesaje catre familiile din tara. Pentru militarii din tabara romaneasca din Nassiryia, prima zi de Pasti a fost o zi comuna de munca, ei neintrerupandu-si misiunile (L.T.)