x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sărbători tradiţionale cu parfum de toamnă

Sărbători tradiţionale cu parfum de toamnă

de Elena Stan    |    01 Oct 2010   •   00:00
Sărbători tradiţionale cu parfum de toamnă
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Toamna şi-a intrat în drepturi, în forţă. Este momentul să ne bucurăm de roadele pământului, să redes­coperim mâncăruri tradiţionale şi ecologice, să ne amintim de farmecul României interbelice şi de seni­nătatea şi simplitatea cu care îşi duceau traiul bunicii noştri.



În acest sfârşit de săptămână au loc trei festivaluri celebre unde puteţi redescoperi tradiţiile româneşti: Răvăşitul Oilor la Bran, Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi în localitatea buzoiană Berca şi Festivalul Castanelor din localitatea Polovragi.
Bucureştenii vor putea să des­copere comorile din lada bunicii, dar şi să se aprovizioneze cu cele mai proaspete fructe şi legume de toamnă. În Capitală, mai exact în Parcul Bucur Obor şi la parterul Primăriei Sectorului 2, va începe astăzi cea de-a XII-a ediţie a Târgului anticarilor.

„În cadrul târgului, vizitatorii pot găsi de la cele mai banale şi vechi şuruburi până la somptuoase piese de mobilier foarte vechi, şi de la gablonţuri şi până la diamante şi safire. Găsim tablouri pentru punga săracului realizate de amatori şi până la tablouri făcute de specialişti. Este un târg cu paletă diversificată. În cadrul evenimentului vor putea fi observate persoane îmbrăcate în costume de epocă, se va putea asculta muzică de flaşnetă, precum şi muzică veche de la Electrecord. Va fi o atmosferă cu totul specială", ne-a declarat Ruxandra Garofeanu, reprezentantul Primăriei Sectorului 2, organizatorul evenimentului. O dată cu Târgul anticarilor va fi inaugurată noua piaţă de la Bucur Obor. De „Ziua Recoltei" veţi putea cumpăra cele mai ieftine mărfuri furnizate de producători ro­mâni. Nu vor lipsi micii, berea şi mustul, iar piaţa va fi îmbrăcată în stuf.

În acest week-end, pe Platoul Inima Reginei din Bran, are loc sărbătoarea pastorală Răvăşitul Oilor, în cadrul căreia sunteţi aşteptaţi şi la Festivalul Brânzei şi Pastramei. Evenimentul este organizat de Primăria Bran şi Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran.

Răvăşitul Oilor este o sărbătoare simbolică, marcând sfârşitul anului pastoral. La festival se va cânta, juca şi mai ales se vor mânca pe săturate tot soiul de preparate specifice, şi mai ales pastramă de oaie şi bulz, udate cu must obţinut în gospodăriile celor din zona Bran.
Muzica şi voia bună vor fi la ele acasă la Răvăşitul Oilor, iar vizitatorii se vor bucura de o expoziţie gastronomică, de o paradă de câini ciobăneşti şi bineînţeles că aici vor putea fi observate diferite rase de oi.
Tot în acest week-end, însă în localitatea buzoiană Berca, are loc Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi.

Festivalul este organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecolo­gic şi Cultural (ANTREC) şi Pensiunea „Casa Matei" şi vrea să convingă publicul că adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi nu se găsesc în supermarketuri, ci doar în regiunea care i-a consacrat, precum şi în restaurante, unde au statut de delicatesă.
Dintre toate produsele din carne fabricate în România, salamul de Sibiu şi cârnaţii de Pleşcoi sunt mărci recunoscute în UE cu denumirea protejată.

Turiştii ajunşi la festival vor putea degusta celebri cârnaţi de Pleşcoi, fabricaţi după reţete vechi tradi­ţionale, păstrate din generaţie în ge­neraţie, pastramă, brânzeturi de oaie de capră sau de vacă, diferite produse de panificaţie, must şi vinuri locale de Blejani, de Zoreşti sau Pietroasele.

La festival vor fi prezente şi ansambluri folclorice renumite, precum şi artişti populari cu sculptură în lemn, ţesături etc.
Mâine, 2 octombrie, are loc cea de-a doua ediţie a Sărbătorii Castanelor din localitatea Polovragi, în judeţul Gorj. „Turiştii prezenţi la această sărbătoare pot merge să viziteze peşteri neexploatate, pot participa la concursul de cules castane, la cel de ţesături sau chiar la cel de tăiat lemne. De asemenea, turiştii se pot bucura de o expoziţie de icoane şi trofee, precum şi de una de ţesături şi costume populare. Persoanele prezente se vor putea bucura de muzică bună, de preparate culinare tradiţionale, de plimbări cu trăsura şi chiar de lecţii de echitaţie", ne-a declarat Cornelia Dumitrescu, administrator pensiunea „Castania".

Tot în acest week-end se organizează un Târg de produse agricole şi meşteşugăreşti în localitatea Mizil, din Prahova, precum şi Zilele toamnei la Urlaţi. De asemenea, în perioada 4-5 octombrie, în comuna Tomşani, judeţul Prahova, se organizează Târgul fermierului.

Sărbătorile de toamnă continuă şi în luna octombrie.
În perioada 25- 26 octombrie, în localitatea Şirnea, din Braşov, se organizează sărbătoarea cunoscută sub denumirea de „Focul lui Sumedru". Cu această ocazie aici are loc un ceremonial nocturn de înnnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate, se adună întreaga suflare a localităţii şi se strigă, în cor, formula consacrată: „Hai la Focu' lui Sumedru!".

Femeile împart covrigi, nuci, mere şi băutură. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile. Focurile se aprind şi pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Simedru sau Sâmedru, zeu al Panteonului românesc, incinerat simbolic în cadrul spectaculosului ceremonial nocturn, a preluat numele şi data de celebrare ale Sf. Dumitru din Calendarul Ortodox. Samedru împarte anul pastoral în două anotimpuri simetrice: vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie, şi iarna, între 26 octombrie şi 23 aprilie, având ca miez al timpului la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). Sfântul Dumitru, celebrat la data de 26 octombrie, este protector al păstorilor, „focul viu" al ciobanilor români, care purifică îndeosebi pastorii şi turmele.

Evenimentul se organizează pe Platoul Inima Reginei din Bran, Braşov, iar focul va fi aprins în jurul orei 19:00, urmând a fi stins târziu în noapte. Turiştii vor putea achiziţiona produse tradiţionale specifice zonei, cum ar fi brânză, pastramă de oaie, fructe, miere, gem, alte preparate din carne etc.

Pe tot parcursul celor două zile, pe scena amenajată în locaţie, vor susţine momente artistice de muzică şi dans trupe şi ansambluri din zona Bran. Invitaţii vor putea lua lecţii de dans, săritura peste foc, iar împreună cu copiii din comunitate, turiştii pot merge la urat în casele din vecinatatea locaţiei.
Punctul culminant al uratului va fi Castelul Bran, unde fiecare parti­cipant va primi tradiţionala plasă cu mere, pere şi nuci.




Toamna aceasta este bogată şi în evenimente culturale. Iubitorii de lite­ratură se pot bucura de câteva târguri de carte, unde pot achiziţiona volumele dorite la preţuri bune.

8- 9 octombrie 2010 - Festivalul Hanurilor, ediţia I, la Hanul Răzeşilor, Neamţ;

14 octombrie, Breaza, judeţul Prahova, Târg tradiţional de toamnă;

25 octombrie, Gura Vadului, judeţul Prahova, Târg de toamnă;

26 octombrie - Băneşti, judeţul Prahova, Târg anual de toamnă;

30 octombrie, la Bran se organizează Sărbătoarea Dovleacului (Haloween);

1 noiembrie - Valea Largă, Tradiţii Folclorice şi Meşteşugăreşti

5-7 noiembrie, E-mariage Fest - Târg Naţional de Nunţi, P-ţa Constituţiei, Bucureşti;

6-8 noiembrie - Măgureni, judeţul Prahova, Târg tradiţional de toamnă, ediţia a VII-a;

8 noiembrie - Telega, judeţul Prahova, Târg de toamnă;

10-14 noiembrie are loc la Romexpo IndagraFarm - Expoziţie internaţională de echipamente şi produse în domeniul agricol şi zootehnic; IndagraFood - Expoziţie interna­ţională de produse şi echipamente din industria alimentară; EcoAgricultura - Salon de produse ecologice, precum şi Târgul de vinuri;

11 noiembrie - Festivalul Vinului şi al Cârnatului în localitatea Voivodeni, Mureş;

12 noiembrie - Sinaia în Bucate, - expoziţie de artă culinară, dotări, accesorii şi aparatură specifică sectorului culinar;

20 noiembrie - Festivalul Toamnei, localitatea Bradi, judeţul Argeş;

25 noiembrie-24 decembrie - Târg de cadouri, Parcul Cişmigiu, Cred în Moş Crăciun;

27 noiembrie-2 decembrie - Etno rustica şi Darurile iernii la Sinaia;

28 noiembrie, Miercurea Nirajului, Ziua satului Sântandrei, organizat de Primăria Miercurea Nirajului din Mureş;

30 noiembrie - Răstoliţa - Sărbătoarea Spiritelor Malefice, Şcoala Generală din Răstoliţa, judeţul Mureş.


De sezon
În perioada 7-8 octombrie, la Casa de Cultură Slobozia, are loc Festivalul Naţional de Folclor „Ion Albeşteanu". Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Ialomiţa, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliul Local Slobozia şi Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea" Ialomiţa. Scopul festivalului constă în descoperirea şi promovarea celor mai valoroşi interpreţi de muzică populară şi stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice autentice, precum şi valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea sa în circuitul valorilor spirituale.

În cadrul evenimentului vor susţine recitaluri soliştii Adrian Măcianu, Nicoleta Rădinciuc, Nicolae Rotaru, Mariana Anghel, Petrică Mâţu Stoian, Ion Ghiţulescu, Valentin Albeşteanu, coregraf Nicuşor Iancu, conducerea muzicală Cristian Obrejan etc. De asemenea, aşa cum ne-am obişnuit de câţiva ani, operatorii din turism participă la mai multe târguri de profil din Capitală, unde clienţii pot achiziţiona pachete turistice la preţuri reduse. Prezentăm în continuare câteva dintre acestea. Astfel, în perioada 7- 9 octombrie are loc Târgul Educaţional, Bucureşti, iar în perioada 17- 21 noiembrie se organizează Gaudeamus (Bu­cureşti).

Spre sfârşitul lunii noiembrie vor avea loc la Salonul de Carte, Muzică şi Presă şi Târgul Kilipirim, Sala Dales. Bucureştenii se pot delecta cu produse tradiţionale şi ecologige la Târgul Naţional de Produse Ecologi­ce şi Tradiţionale, care are loc la Academia de Ştiinţe Agricole din Bucureşti până la sfârşitul anului.

În perioada 21- 24 octombrie va avea loc la Bucureşti, la Romexpo, Târgul internaţional de turism al României. Tot în aceeaşi perioadă, la Romexpo se va desfăşura şi „RomHotel - expoziţie internaţională de arhitectură, echipamente de mo­bilier şi dotări pentru hoteluri şi res­tau­rante". În perioada 7-10 oc­tombrie, la Palatul Parlamentului din Capitală are loc Târgul de Tursim, iar în perioada 15-17 oc­tombrie, la Shopping City Bă­neasa, are loc „Târgul pentru O Viaţă Sănă­toa­să".

×
Subiecte în articol: special