x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sathya Sai Baba, un guru miliardar

Sathya Sai Baba, un guru miliardar

de Tudor Cires    |    02 Dec 2011   •   21:00
Sathya Sai Baba, un guru miliardar

In noiembrie, la New Delhi, caldura e un animal ranit. Cuptorul zilelor isi stinge peste noapte forja, lasand oameni si animale sa respire aerul tulburiu al unui oras cu peste 12 milioane de suflete. Noaptea e timpul cand se repara de la sine mecanismul topit al acestei dezordini ordonate, odhnind claxoanele masinilor vetuste si muschii obositi ai purtatorilor de ricsa.

In cartierele marginase, templele hindu devin misterioase artefacte strapunse de lanci de lumina. In unul dintre ele, Shirdi Sai Baba, sfantul asezat picior peste picior, luceste prin fumul lumanarilor aprinse, cum insusi Delhi taie ascutit cu frumusetea lui ceata industria­lizarii agresive.

Shirdi Sai Baba e unul dintre sfintii cei mai populari in aceasta tara unde hinduismul este religia respectata de patru cincimi din populatie. A trait cativa ani sub un arbore sacru de neem, a facut lungi drumuri in desert, s-a imbracat dupa modelul simplu al sufistilor si a vindecat bolnavii aplicandu-le tratamente pe baza de cenusa. Dupa moarte, in 1918, a lasat milioane de discipoli, unul dintre ei, Sathya Sai Baba, devenind la fel de celebru ca si maestrul.

Sathya Sai Baba s-a pretins avatarul predecesorului sau si a fost, probabil, cel mai mare guru al inceputului noului secol, inclus de unele medii in topul celor mai influente 100 perso­nalitati de pe glob. In aprilie, anul acesta, cand s-a despartit pentru totdeauna de adepti, era recunoscut de circa 100 de milioane de credinciosi, in 150 de tari, inclusiv in Romania. Gurul a devenit popular mai ales dupa ce si-a uimit audienta cu o serie de 'materializari'. El pretindea ca poate materializa aerul in nisip vindecator de boli, dar si in oua de aur scoase pe gura, in inele si lanturi, care erau daruite la bogati si la saraci. Din banii stransi de la fideli, constituind o avere de zeci de miliarde, a construit spitale, scoli, universitati si chiar un aeroport, in satul natal. Evolutia lui deschide, totodata, una dintre cele mai aprinse controverse din lumea religioasa. Fidelii il considera aproape sfant si i-am vazut portretul lipit pe parbrizele masinilor sau in vitrina unor magazine. Rationalistii il acuza ca a folosit artificii nepermise pentru a dobandi notorietate.

Nu pot sau nu vreau sa judec aceasta morala, dar a fost impresionant pentru mine sa vad, pe strazile vechi din Delhi ori in satele din Uttah Pradesh, persoane meditand, asezate pe paturi impletite din nuiele, si sa constat ca un fel de mioritism sta, ca si la noi, la baza multor bune si rele. La ei, poarta numele de 'nirvana'.

'Aminteste-ti, zice intr-o predica Sai Baba, ca te apropii de Dumnezeu cu fiecare pas; cand faci un pas catre El, El face zece pasi catre tine. Nu exista oprire in acest pelerinaj; este o calatorie continua, zi si noapte, prin vai si deserturi, printre la­crimi si zambete, prin pantece, prin nastere si moarte...'

×
Subiecte în articol: special muntele credintei